egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A paracoccidiomycosis a Paracoccidioides brasiliensis nevű élesztőgomba által okozott, kezelés nélkül fokozatosan romló (progrediáló) fertőzés, amely a tüdőt, a bőrt, a nyálkahártyákat, a nyirokcsomókat és a belső szerveket érinti. A legjellemzőbb tünetek között a bőrfekélyek, a nyirokcsomógyulladás és a hasi szervek érintettsége miatt jelentkező hasfájás említendők.

 

A fertőzés Dél- és Közép-Amerika egyes területein jelentkezik leggyakrabban, és jellemzően a 20-50 év közötti férfiakat érinti; különösen nagy kockázattal alakul ki a kolumbiai-, venezuelai- és brazíliai kávétermesztők körében. Dél-Amerikában megközelítőleg 10 millió ember fertőzött.

 

A P. brasiliensis gomba természetes előfordulási helye nem ismert pontosan, a feltételezések szerint a talajban lévő flóra és fauna alkotórésze, a fertőzés pedig a spórák belélegzésével alakul ki, amelyek invazív élesztőgombává alakulnak a tüdőkben. A P. brasiliensis gombafertőzés a véráram és a nyirokrendszer révén távolabbi szervekbe is átterjedhet.

 

A paracoccidiomycosis főbb tünetek

A P. brasiliensis élesztőgomba spóráinak belélegzését követően a kórokozó többnyire tünetmentes formában telepszik meg a tüdőkben. Amennyiben mégis jelentkeznek tünetek, akkor a fertőzés általában akut kezdetű tüdőgyulladás formájában mutatkozik meg, amely spontán gyógyulhat.

 

A súlyosabb lefolyású, tüneteket mutató fertőzés azonban krónikus formát és progresszív (egyre romló) jelleget is ölthet, de a fertőzés általában nem életveszélyes.

 

A fertőzés három formája különíthető el a megjelenés alapján, illetve kialakulhat a háromféle megjelenés kombinált formája is.

 

Bőr- és nyálkahártyákat érintő (mucocutan) forma: leggyakrabban az arcon jelentkezik, főként az orr és a száj bőr- és nyálkahártyafelületeinek határán. Ebben a formában az élesztőgomba számtalan apró, pontszerű bőreltérésként mutatkozik meg, melyek idővel fekélyekké alakulnak. A környező nyirokcsomók megnagyobbodnak és az elpusztult szöveti váladék a bőrfelszínre törhet.

 

Nyirokrendszert érintő (lymphaticus) forma: a nyaki, a kulcscsont feletti és a hónalji nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodásával jár.

 

Belső szerveket érintő, zsigeri (visceralis) forma: jellemzően helyi nyálkahártyasérülések (léziók) alakulnak ki a belső szervekben, melyek az érintett szervek (máj, lép, hasi nyirokcsomók) megnagyobbodását okozzák, illetve hasi fájdalmat váltanak ki.

 

A fertőzés jelentkezhet továbbá akut/szubakut formában, amely általában a 30 év alattiakat érinti és szétterjedt (disszeminált) formában mutatkozik (nyirokcsomók, máj, lép és csontvelő érintettsége), vagy krónikus formában a fertőzés reaktiválódásával jön létre, ami idült tüdőbetegséget okozhat, és a tüdő hegesedésével (tüdőfibrózis), illetve tágulatával (emfizéma), valamint emfizémás bullák (buborékok) megjelenésével járhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a tüdőgyulladás általános tünetei jelentkeznek, vagy a fenti specifikus bőrtünetek és belszervi panaszok jelennek meg, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

 

Számoljon be orvosának arról, ha fertőzött területen járt, vagy ha egyéb okból fennáll a gombafertőzés gyanúja.

 

A paracoccidiomycosis diagnosztizálása

A diagnózis a fertőzés okozta tünetek értékelésén, valamint a mikroszkópos vizsgálati eredményeken alapul. A mikroszkópos vizsgálat alapját a mikrobiológiai tenyésztés és a szövettani mintavétel képezi.

 

A paracoccidiomycosis kezelése

A kezelés során egyes gombaellenes készítmények, az „azolok” általában hatékonynak bizonyulnak, ami általában szájon át adott gyógyszeres kezelést jelent. A ritka, de súlyos formákban jellemzően intravénás amphotericin B kezelést alkalmaznak.

 

Néhány országban szulfonamid tartalmú készítményt is széles körben használnak a fertőzés megfékezésére, mivel olcsó és meggátolja az élesztőgomba növekedését, illetve csökkenti a gombatelepek és a szervi érintettség mértékét is. Magát a fertőzést azonban nem gyógyítja, ezért akár öt éven keresztül is alkalmazni kell a gyógyszert.

 

Kapcsolódó tartalom:

Gombás fertőzések

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   gomba  |   bőreltérés  |   tüdőbetegség  |   hasfájás  |   májmegnagyobbodás  |   nyirokcsomó érintettsége  |   lépmegnagyobbodás  |   élesztőgomba
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít