egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pasteurellosis egyike az állatról emberre terjedő betegségeknek (zoonózisok). A fertőzés kialakulásáért leggyakrabban felelős kórokozó a Pasteurella multocida, amely a különböző állatok normál bélflórájának részét képezi, és de egyben betegségért felelős (patogén) kórokozó is lehet.

 

A pasteurellosist okozó baktérium világszerte fellelhető; leggyakoribb megjelenési formája emberekben a kutya- vagy macskaharapást követően kialakuló lágyrész-fertőzés.

 

Ritka megbetegedésnek számít, jellemzően az 50 év feletti korosztályt érinti.

 

Pasteurellosis az állatoknál

A Pasteurella multocida a mezőgazdasági- és háziállatok (csirkék, pulykák, marhák, sertés, kutyák, macskák, rágcsálók) gyomor-bélrendszerének felső szakaszában természetesen is előforduló baktérium, az állati normálflóra része.

 

A baktérium a vadon élő és a háziasított állatoknál is okozhat fertőzést, beleértve a „baromfi-kolerát” a madarak és szárnyasok körében, a légúti betegséget és vérmérgezést a marhában, egerekben és nyulakban, illetve az atrófiás rhinitist a sertéseknél.

 

Pasteurellosis az embernél

Embereknél a fertőzés jellemzően háziállatokkal (kutyával, macskával) történő érintkezés által alakul ki. A leggyakoribb megjelenési formája a helyi (lokális) sebfertőzés, amely általában állati karmolást vagy harapást követően jelentkezik, s amely később súlyos lágyrész-fertőzéssé alakulhat, vagy akár tályoggá, szeptikus arthritisszé (fertőzéses eredetű ízületi gyulladás) és csontvelőgyulladássá.

 

A Pasteurella törzsbe tartozó baktériumok agyhártyagyulladást, szemfertőzést, légúti fertőzéseket is okozhatnak (utóbbit főként azoknál, akiknek valamilyen tüdőbetegsége is van).

 

A Pasteurella baktériumok terjedése

A fertőzés állati harapás, karmolás útján terjed. Az állat megbetegedése nem szükséges ahhoz, hogy továbbadja a kórokozót az embernek, mert tünetmentesen is hordozó lehet.

 

A pasteurellosis diagnosztizálása és kezelése

A diagnózis felállítása a tünetek és a mikrobiológiai vizsgálatok alapján történik. Minden állat által harapott sebet alaposan ki kell tisztítani, és javasolt a széles spektrumú, empirikus antibiotikus kezelés.

 

Igazolt pasteurellosis esetén a helyi antibiotikum-rezisztencia viszonyoknak és az antibiotikum-érzékenységi vizsgálatoknak megfelelően kell antibiotikumot választani.

 

Kapcsolódó tartalom:

Állatharapások

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   baktérium  |   állatok  |   zoonosis  |   bőrfertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít