egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A patkányharapási láz elnevezés két különböző baktérium által okozott fertőző megbetegedést takar. Az emberek a fertőzött rágcsálókkal való kontaktus során, illetve a fertőzött állat vizeletével kontaminált élelmiszer vagy víz fogyasztását követően (Haverhill-láz) fertőződnek. A fertőzés kezeletlen esetben súlyos állapothoz, akár halálos kimenetelhez vezethet.

 

A patkányharapási lázért felelős egyik baktérium, a Streptobacillus moniliformis (Streptobacillosis) Észak-Amerikában okoz megbetegedést; a másik baktérium, a Spirillum minus (Spirillosis) megjelenése Ázsiában jellemző. A betegség általában patkányok vagy rágcsálók okozta harapás/karmolás által terjed. A tünetek a fertőzést okozó baktérium típusától függően változók lehetnek, de jellemzően fejfájás, bőrkiütés és láz formájában jelentkeznek, illetve esetenként ízületi- és izomfájdalom, valamint nyirokcsomó-duzzanat is megjelenhet.

 

A patkányharapási láz főbb tünetei

A fertőzés korai szakaszában a fertőző megbetegedések általános tünetei jelentkeznek, ugyanakkor a két baktérium által okozott fertőzés tünetei különbözhetnek egymástól. A tünetek jellemzően 3-10 nappal a fertőzést követően jelentkeznek és akár 3 hétig is fennállhatnak.

 

A Streptobacillosis tünetei:

 

 • láz,
 • hányás,
 • fejfájás,
 • izom- és ízületi fájdalom,
 • ízületi duzzanat,
 • kiütések.

 

A láz megjelenését követően 2-4 nappal kitüremkedő, pirosas színezetű bőrkiütések jelenhetnek meg a kezeken és a lábakon, az ízületek pedig megduzzadhatnak, bepirosodhatnak és fájdalmassá válhatnak. A Haverhill-láz esetében a tünetek hasonlóak lehetnek, de súlyos hányás és torokfájdalom is társulhat a panaszokhoz.

 

Szövődményként májgyulladás (hepatitis), vesegyulladás (nephritis), tüdőgyulladás (pneumonia), agyhártyagyulladás (meningitis), szívet érintő gyulladás (endocarditis, myocarditis vagy pericarditis) jelentkezhet, illetve tályogok alakulhatnak ki.

 

A Spirillosis tünetei jellemzően 7-21 nappal a fertőzést követően alakulnak ki:

 

 • láz (mely elmúlhat és újra megjelenhet),
 • harapott seb duzzanata vagy kifekélyesedése,
 • nyirokcsomó-duzzanat,
 • bőrkiütések.

 

Korai diagnózis és megfelelő kezelés hiányában súlyos állapot alakulhat ki, mely akár halált is okozhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben rágcsálók okozta sérülést, harapást követően a fentebb részletezett tüneteket észleli magán, mielőbb forduljon háziorvosához!

 

Feltétlenül említse meg kezelőorvosának a rágcsálókkal történt kontaktust!

 

 

A patkányharapási láz kiváltó okai

A patkányharapási lázat két baktérium – a Streptobacillus moniliformis (Streptobacillosis) és a Spirillum minus (Spirillosis) baktérium – okozza. A betegség fertőzött rágcsálókkal történő kontaktus (harapás vagy karmolás) útján, esetleg a fertőzött rágcsáló vizeletével fertőzött élelmiszer vagy folyadék fogyasztásával (Haverhill-láz) terjed.

 

Emberről emberre nem terjed a fertőzés.

 

Fokozott kockázattal alakul ki a fertőzés az alábbi esetekben:

 

 • olyan embereknél, akik patkányt vagy egyéb rágcsálót tartanak háziállatként;
 • patkány vagy rágcsálók harapását vagy az általuk okozott sérülést követően;
 • patkányokkal, rágcsálókkal dolgozóknál (pl. laboratóriumban, kisállatkereskedésben);
 • rágcsálók által megszállt területeken élőknél.

 

A 65 év feletti idősek, a várandós nők, valamint a legyengült immunrendszerrel élő betegek (pl. szteroidos kezelés vagy AIDS) körében is nagyobb eséllyel alakul ki a fertőzés.

 

Az 5 éven aluli gyermekeknél is magasabb a fertőzés kockázata, mivel az immunrendszerük még fejlődésben van. Ráadásul a kisgyermekek a megfelelő higiéniás intézkedéseket is kevésbé tudják betartani (pl. helyes kézmosás), gyakran teszik a szájukba a kezüket vagy érintkeznek a mindennapi háztartási eszközökkel.

 

A patkányharapási láz diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállításához a tünetek, a kórtörténet (anamnézis), valamint a vérből vagy ízületi folyadékból vett minta laboratóriumi vizsgálata szükséges.

 

A patkányharapási láz kezelése és megelőzése

A patkányharapási láz esetén mielőbbi antibiotikum-kezelés szükséges. Kövesse kezelőorvosa utasításait, és folytassa az antibiotikus terápiát az orvos rendelése szerint, abban az esetben is, ha a tünetei javulást mutatnak!

 

Fontos! A korai diagnózis vagy időben megkezdett megfelelő terápia elmaradása esetén súlyos állapot alakulhat ki, mely akár halálhoz is vezethet!

 

A megelőzés érdekében kerülje a rágcsálókkal történő közvetlen kontaktust. Amennyiben mégis kapcsolatba kerül velük, illetve ha rágcsálókkal dolgozik, ügyeljen a megfelelő higiéniás intézkedésekre: különösen a rendszeres kézmosásra és a megfelelő védőöltözet használatára!

 

Kapcsolódó tartalom: Állatharapások

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   baktérium  |   rágcsálók  |   kiütés  |   patkány  |   nyirokcsomó-duzzanat  |   ízületi fájdalom  |   izomfájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít