egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A papovavírus egy gyűjtőnév, amely csoportba többféle kicsi, burok nélküli vírus tartozik. A papovavírusok egy része embereket is képes megfertőzni.

 

A papovavírusok közé több tucatnyi vírus tartozik, de csak néhányuk okoz megbetegedést emberekben. Ezek a humán papillomavírusok (HPV) és a polyomavírusok alcsoport két tagja.

 

A HPV-fertőzésekről és az általuk okozott, nőkre és férfiakra hosszú távon egyaránt veszélyes betegségekről külön cikkben olvashat részletesen.

 

A polyomavírusok közé tartozó JC vírus ritkán okoz betegséget, leginkább csak a gyengén működő immunrendszerrel élőknél, viszont az általa kiváltott progresszív multifokális leukoenkefalopátia a HIV-fertőzöttek körében az egyik vezető halálozási ok.

 

A polyomavírusok közé tartozó BK vírus leggyakrabban immunszupresszált betegek húgyutaiban telepszik meg, és veseátültetés után aktiválódhat.

 

Mindkét vírust összefüggésbe hozták daganatos betegségek kialakulásával, de a legtöbb ember már gyermekkorában megfertőződik velük, és a fertőzés teljesen ártalmatlan.

 

A vírusfertőzés megelőzése

A HPV-k magas kockázatú fajtái ellen széles körben használt védőoltás áll rendelkezésre, amely igazoltan hatékony a méhnyakrák, a nemiszervi szemölcsök és egyéb HPV okozta betegségek megelőzésében.

 

A polyomavírusok ellen nincs védőoltás, a legtöbb ember már gyermekkorban megfertőződik velük, és tünetmentesen átesik a fertőzésen.

 

Kapcsolódó tartalom: Vírusfertőzések

 

KULCSSZAVAK
vírus  |   fertőzés  |   HPV  |   HIV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít