egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pneumocystosis (PCP) tüdőgyulladással járó ritka fertőzés, melyet a Pneumocystis jirovecii nevű gomba okoz. Általában immunkomprimált egyénekben okoz problémát – vagyis olyanoknál, akiknek immunrendszere valamilyen ok miatt nem működik megfelelően (pl. HIV-fertőzés és AIDS vagy kortikoszteroid-kezelés következtében).

 

A kórokozót korábban a protozoonok (lásd bővebben: Protozoon-fertőzések) között tartották számon, ma azonban gombaként azonosítják (a kórokozó neve is megváltozott, 1980 előtt Pneumocystis carinii-nek nevezték). A pneumocystosis levegőn keresztül terjed – egészséges emberek tünetek nélkül hordozhatják tüdejükben a kórokozót, így megfertőzhetik a körülöttük lévőket. Ez mindaddig nem jelent problémát, amíg a fertőzés nem éri el azokat, akiknek immunrendszere nem működik megfelelően.

A gombás fertőzésekről általánosságban itt olvashat.

 

A pneumocystosis főbb tünetei

A pneumocystosis tünetei általában a fertőzést követő néhány nap vagy hét múlva alakulnak ki.

 

A pneumocystosis leggyakoribb tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek közül többet is tapasztal, melyek nem múlnak, és a rizikócsoportok egyikébe tartozik, érdemes felkeresni a háziorvost, hogy kivizsgálja a tünetek eredetét.

 

A pneumocystosis kialakulásának okai

A pneumocystosis egészséges immunrendszerrel rendelkezők esetén meglehetősen ritka, de a gomba ettől függetlenül megtelepedhet a tüdőben anélkül, hogy tüneteket okozna. Egyes számítások – pl. az amerikai járványügyi hatóság (CDC) – szerint a felnőtt lakosság mintegy 20%-a válik élete során hordozóvá legalább egyszer. Ilyen esetben azonban az immunrendszer rövid időn belül eltávolítja a kórokozót.

 

A pneumocystosis jellemzően olyanokban alakul ki, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően. A PCP-s betegek mintegy 30-40%-a HIV-fertőzött vagy AIDS-es. A betegek további nagy hányada pedig olyan gyógyszert szed, amely az immunrendszer működését gátolja (jellemzően gyulladáscsökkentőként használt kortikoszteroidokat).

 

A pneumocystosis kialakulásában rizikótényezőt jelentenek az alábbi társbetegségek:

 

 

A pneumocystosis diagnosztizálása

A pneumocystosis a tüdőből vett váladékminta vizsgálatával diagnosztizálható. A minta származhat felköhögött váladékból, a tüdőből közvetlenül gyűjtött nyálka- vagy biopsziás mintából. A betegből származó mintát PCR segítségével vizsgálják, amely a gomba DNS-ét képes kimutatni. Emellett vérmintából végzett b-glükán teszt is segíthet a diagnózis felállításában – ez a poliszacharid azonban a gombák nagy részében jelen van, ezért nem alkalmas teljesen specifikus diagnózis felállítására, csak a gombafertőzés tényének igazolására.

 

A pneumocystosis kezelése

A pneumocystosis kezelése vényköteles gyógyszerekkel történik. A betegség kezelés nélkül súlyos tünetekhez, akár halálhoz is vezethet. A leggyakoribb kezelési mód a trimethoprim/sulfamethoxazole (co-trimoxazole), melyet szájon át vagy intravénásan is lehet adagolni; a gyógyszerre érzékenyek számára más kórokozóellenes terápia is rendelkezésre áll.

 

A pneumocystosis megelőzése

A pneumocystosis megelőzésére jelenleg nem rendelkezünk védőoltással.

 

A rizikócsoportba tartozóknak nagy fertőződési veszély esetén – preventív céllal – antibiotikum adásával csökkenthető a fertőződés kockázata. 

 

KULCSSZAVAK
pneumocystosis  |   gomba  |   PCP  |   fertőzés  |   tüdő  |   köhögés  |   nehézlégzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít