egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pirománia az impulzuskontroll-zavarok (pl. kleptománia, kényszeres vásárlás, szerencsejáték-függőség) közé tartozik. A betegségben szenvedő leküzdhetetlen kényszert érez a tűz gyújtására. Annak ellenére, hogy tudatában van annak, hogy amit tesz, az helytelen és veszélyes, a benne felgyülemlő stresszt, feszültséget csak így képes oldani.

 

A piromániás tettével nem akar másoknak ártani, azonban a tűzgyújtásnak lehetnek nem várt következményei. A pirománia ritka betegség, és gyakrabban érinti a gyermekeket és a kamaszokat.

 

A pirománia legfőbb tünetei

A pirománia diagnózisa attól függ, hogy milyen célból gyújt tüzet valaki. A tűzgyújtás viselkedés, nem pedig rendellenesség; nem mindenki követ el bűncselekményt, aki tüzet gyújt. Fontos különbséget tenni a különféle indítékok között. A gyújtogatás bűncselekmény, de a legtöbb gyújtogató nem szenved piromániában. A pirománia pszichiátriai rendellenesség.

 

A betegség kritériumai az alábbiak:

 

  • egynél több alkalommal előfordult tűzgyújtási epizód;
  • a tűz meggyújtása előtt növekvő szorongás, feszültségérzés;
  • a tűz meggyulladásának hatására érzett megkönnyebbülés, elégedettség, örömérzés;
  • a tűz gyújtásának célja nem haszonszerzés, bosszú, szabotázs, politikai állásfoglalás, figyelemfelkeltés;
  • a tűzzel kapcsolatos dolgok iránti vonzódás és megszállottság (pl. tüzek nézése);
  • a tűz gyújtását nem szerhasználat vagy más mentális betegség okozza.

 

A betegséghez gyakran társulhatnak pszichoszociális problémák és öngyilkossági késztetések.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha magán vagy családtagján, ismerősén a fentebb részletezett viselkedést tapasztalja, forduljon pszichiáter szakorvoshoz.

 

A pirománia kiváltó okai

Gyermekkorban a tűz iránti érdeklődés természetes, a pirománia leggyakrabban kamaszkorban jelentkezik. A betegség oka egyelőre nem ismert, de azonosíthatók bizonyos hajlamosító tényezők.

 

  • Örökletes tényezők. Ha a családban előfordult valamilyen impulzuskontroll-zavar, akkor nagyobb a valószínűsége egy másik családtagnál is az ilyen betegség megjelenésének.
  • Idegrendszeri okok. Az impulzuskontroll-zavarok gyakran járnak együtt a szerotonin ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter) alacsony szintjével. A pirománia és más impulzuskontroll-zavarok összefüggésbe hozhatók az örömhormonként is ismert dopamin szintjének változásával.
  • A piromániában szenvedők nagyobb része férfi.

 

A pirománia lehetséges szövődményei

A piromániában szenvedő magának és másnak súlyos, életveszélyes sérülést okozhat, illetve komoly vagyoni károk is keletkezhetnek a tűzgyújtás következtében.

 

A pirománia diagnosztizálása

A betegség kritériumainak igazolása mellett az esetleges szerhasználat kizárása is a diagnózis felállításának része. A diagnózishoz pszichológiai vizsgálatot is végeznek.

 

A pirománia kezelése

A pirománia kezelése a beteg életkorától és az állapot súlyosságától függően változik. A kezelés általánosságban gyógyszerrel (antidepresszánsok, hangulatjavítók) és pszichoterápiával (kognitív viselkedésterápia) történik, ezek együttes hatása biztonságos mértékre csökkentheti a tüneteket.

 

Gyermekek és serdülők esetében a kezelés kognitív viselkedésterápiás ülésekből áll. Az ülések során felderítik, mi okozhatja az impulzív viselkedést. A pszichoedukáció során a gyermekekkel megértetik tetteik esetleges súlyos következményeit is. Fontos a szülői tréning is, a tűzvédelmi és megelőzési oktatás. A stressz és a szorongás leküzdésére relaxációs technikák tanulhatók. A piromániás serdülők és gyermekek kezelése az esetek nagy részében eredményes.

 

A piromániát felnőtteknél általában nehezebb kezelni, gyakran a beteg együttműködésének hiánya miatt. A terápia többnyire gyógyszeres kezelésből áll, valamint hosszú távú pszichoterápiából. Felnőtteknél a gyógyulási arány rosszabb.

 

KULCSSZAVAK
impulzuskontroll-zavar  |   mentális betegség  |   tűz  |   tűzgyújtás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít