egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szívet körülvevő burok, a szívburok elsődleges feladata, hogy az esetleges kórokozók, fertőzések terjedését a szív felé megakadályozza. A szívburok (perikardium) kiterjed az aortára, a tüdőartéria és a tüdővénák egy részére is. Szerkezetileg kétrétegű, kötőszövetes burokról van szó, a két réteg között speciális sejtek által termelt filmszerű anyag biztosítja a „kenést”. Erre azért van szükség, hogy a szív munkája közben mozgó rétegek ne „szárazon” csúszkáljanak egymáson. A szívburok gyulladása esetenként átterjedhet a szívfal külsejére, illetve a szegycsont és a mellhártya közti területre is.

 

A szívburokgyulladás tünetei

A szívburokgyulladás legjellemzőbb tünete a szívtáji mellkasi fájdalom. További tünetek, amelyek jelentkezhetnek:

  • hőemelkedés, láz,
  • szívdobogásérzés (palpitáció),
  • légszomj,
  • gyengeség, fáradtság,
  • hányinger,
  • száraz köhögés,
  • ödéma képződése az alsó végtagokon, hasüregben,
  • éjszakai verejtékezés.

A szívburokgyulladást jellemezheti még a felegyenesedést követő mély lélegzetvétel hatására elgyengülő pulzus, a légzési nehézségek (háton fekve), a kapkodó légzés is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Tekintettel arra, hogy a szívburokgyulladás leggyakoribb tünete kísértetiesen hasonlít a szívinfarktus tüneteire (mellkasi, esetenként a bal karba sugárzó fájdalom, hányinger), azonnali sürgősségi orvosi ellátást indokol. A tünetek jelentkezésekor hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A szívburokgyulladás lehetséges okai, változatai

Nem számítva a szívet érő konkrét fizikai sérülésből, balesetből eredő fertőzést, egy esetleges szívrohamot követően vagy bakteriális, esetenként vírusfertőzés okán alakulhat ki szívburokgyulladás. A kórokozók és a betegség elhanyagoltságának függvényében a szívburokgyulladás tünetei megjelenhetnek rövid időre, nagy hirtelenséggel (akut szívburokgyulladás), alig észrevehetően kialakuló, fokozatosan súlyosbodó, múlni nem akaró formában (krónikus szívburokgyulladás), és beszélhetünk időről időre visszatérő szívburokgyulladásról is.

 

A szívburokgyulladás szövődményei

A szívburokgyulladás szövődménye lehet a szívburok károsodása, hegesedése, megvastagodása, ami akadályozza a szív munkáját. További szövődmény lehet a gyulladás terjedése a mellhártya, illetve a szívfal irányába – további tüneteket, komplikációkat kiváltva.

A szívburokgyulladás speciális szövődményei:

  • konstriktív perikarditisz – a gyulladás következtében a szívburok két rétegének egymáson elcsúszása hegesedés, megvastagodás miatt akadályozottá válik, ami a szív pumpafunkciójának romlásához, szívelégtelenséghez vezethet;
  • szívtamponád – a szívburok két rétege között nagy mennyiségű folyadék gyűlik össze, ami jelentősen akadályozza a szív pumpafunkcióját, és jelentős vérnyomáscsökkenéshez, életveszélyes állapothoz vezethet. 

 

A szívburokgyulladás diagnosztizálása

A szívburokgyulladás diagnosztikájának alapja a tünetek, a kórelőzmény áttekintése, a szív hallgatózása – perikarditisznél sokszor jellemző dörzszörej hallható. A szívburokgyulladás EKG-vizsgálattal, szükség esetén laborvizsgálattal, röntgen-, szívultrahang-, CT-, illetve MR-vizsgálattal igazolható. 

 

A szívburokgyulladás kezelése

A szívburokgyulladás házilagos kezelése nem lehetséges. A célzott kezelést a gyulladás okához kell igazítani: ágynyugalom, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok jelenthetik a terápiát, amit a megelőző vizsgálatok függvényében kizárólag orvos írhat elő. Konstriktív perikarditisz, szívtamponád esetében sebészi kezelés lehet szükséges, utóbbi esetben akut életmentő beavatkozásként.

KULCSSZAVAK
szívburokgyulladás  |   perikardium  |   perikarditisz  |   mellkasi fájdalom  |   szívinfarktus  |   konstriktív perikarditisz  |   szívtamponád
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít