egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szív normál ütemű működése biztosítja a vér keringését a testben. A szív szabályos ritmusban végzett munkáját a szív meghatározott helyéről kiinduló elektromos impulzusok szabályozzák. Amennyiben a szívműködés ritmusa szabálytalan, szívritmuszavarról van szó.

 

A pitvarfibrilláció olyan szívritmuszavar, amikor a pitvarok nem tudnak megfelelően összehúzódni, hanem csak „remegnek”. Ez azon kívül, hogy rontja a szív pumpafunkcióját, vérrögképződéshez is vezethet a pitvarokban, a vérrögök pedig az agyba kerülve stroke-ot okozhatnak. Megfelelő kezeléssel ezek a szövődmények elkerülhetők.

 

A pitvarfibrilláció tünetei

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció teljesen tünetmentes is lehet, máskor az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 

  • szívdobogásérzés (palpitáció);
  • szabálytalan pulzus;
  • szédülés, ájulás;
  • nehézlégzés;
  • fáradékonyság, gyengeség.

 

A szabálytalan pulzus általában szapora szívverés formájában jelentkezik, de előfordulhat szabálytalan alacsony pulzusszám is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben időszakosan szabálytalannak érzi a szívverését, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a szükséges kivizsgálásról. 

 

Fontos! Ha mellkasi fájdalmat vagy nehézlégzést tapasztal a szabálytalan szívverés mellet, állapotától függően keresse fel a területileg illetékes sürgősségi osztályt vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A pitvarfibrilláció lehetséges okai

A pitvarfibrilláció során a pitvari szívizomsejtek nem egyszerre, összehangoltan, hanem szabálytalanul húzódnak össze. Ennek következtében a pitvar pumpálása megszűnik, helyette nagyon nagy frekvenciájú, remegésszerű tevékenység lesz rá jellemző. 

 

Lásd még: Szívműködés

 

A ritmuszavar kialakulásának hátterében leggyakrabban a pitvarok szerkezetének megváltozása áll.

 

Ez általában az alábbi esetekben következhet be:

 

 

A szívizom szabálytalan működése rontja a szív teljesítményét, ami gyengeségben, fáradékonyságban nyilvánul meg.

 

A pitvarfibrilláció lehetséges szövődményei

A pitvarfibrilláció súlyos szövődménye lehet a stroke. A szabálytalanul működő pitvarokban az elégtelen összehúzódás miatt pang a vér, aminek következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki vérrög. A pitvarokban keletkező vérrögök a véráramlással eljuthatnak többek között az agyba, ahol elzárják az ereket, és oxigénhiányos állapotot okozhatnak az agy egyes részein (ez az ún. agyi infarktus, ami a stroke egyik okozója).

 

Ezenfelül a pitvarfibrilláció rontja a szív pumpafunkcióját is, ami szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

 

A pitvarfibrilláció diagnosztizálása

A pitvarfibrilláció diagnosztizálása kardiológiai kivizsgálással, főként EKG-vizsgálattal történik, amely megmutatja a szív elektromos tevékenységét.

 

Mivel az orvosi vizsgálat idején az érintett személy nem feltétlenül produkál ritmuszavart, ezért a testen elhelyezhető 24 órás EKG (Holter) alkalmazására is sor kerülhet.

 

A további elvégzendő vizsgálatok közé tartozik a vérvételt követő laborvizsgálat, vizeletvizsgálat, szívultrahang és mellkasröntgen.

 

A pitvarfibrilláció kezelése

A pitvarfibrilláció kezelésének célja egyrészt a ritmuszavar megszüntetése, másrészt a vérrögképződés (és ezzel a stroke kialakulásának) megakadályozása. A pitvar ritmusának helyreállításához az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre.

 

Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek befolyásolni tudják a szívritmust, így van, akinél a gyógyszeres terápia elegendő a pitvarfibrilláció kezeléséhez.

 

Elektromos kardioverzió: egy defibrillátorhoz hasonló készülék segítségével bizonyos esetekben a pitvarfibrilláció megszüntethető.

 

Katéteres abláció: az eljárás során a combvénán keresztül a pitvarokig felvezetett katéterrel kiégetik (vagy fagyasztják) azokat a pontokat, területet, amelyekről a fibrillációt előidéző, nemkívánatos impulzusok kiindulnak.

 

Pacemaker: a pacemaker egy beültethető ritmusszabályozó eszköz, amely elektromos impulzusokkal irányítja a szív működését.

 

A vérrögképződés és a stroke kialakulásának veszélye miatt – ha a szívritmus nem szabályozható megfelelően – a terápiát véralvadásgátló gyógyszerekkel kell kiegészíteni. Ezenkívül fontos az alapbetegségek (pl. magasvérnyomás, pajzsmirigy túlműködés) kezelése is.

 

A pitvarfibrilláció megelőzése

A pitvarfibrilláció megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód követése és az általános szív- és érrendszeri rizikók csökkentése. Ezt többek között egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, a testsúly rendezésével, stresszkezeléssel, a dohányzás kerülésével és mértékletes alkoholfogyasztással lehet elérni.

KULCSSZAVAK
szívműködés  |   szívritmuszavar  |   pitvarfibrilláció  |   szívdobogásérzés  |   szabálytalan pulzus  |   mellkasi fájdalom  |   nehézlégzés  |   vérrögképződés  |   stroke  |   defibrillátor  |   elektromos kardioverzió  |   katéteres abláció  |   pacemaker
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít