egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pajzsmirigyrák az összes daganatos betegség csak kis részét teszi ki, ritkán fordul elő, azonban az egyik leggyakoribb endokrin rendszert érintő daganat. A betegség akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy sejtjei rendellenesen, kontroll nélkül növekednek. Erre elsősorban a pajzsmirigyen lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet.

 

Klinikai lefolyását tekintve a betegség három nagy csoportra – differenciált sejtes pajzsmirigyrák, differenciálatlan sejtes (szaknyelven anaplasztikus) rák, illetve medulláris C-sejtes karcinóma – osztható, amelyeket szövettani vizsgálattal lehet megkülönböztetni.

 

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigyrák gyakran lassan fejlődik, és általában nincsenek egyértelmű tünetei, sőt a folyamat kezdődhet teljesen tünetmentesen is. A pajzsmirigyrák nem feltétlenül jár együtt a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésével, ezért a betegségre nem hívják fel a figyelmet az azokra jellemző tünetek (pl. testsúlyváltozás, hajhullás, emésztési zavarok).

 

A rosszindulatú pajzsmirigyrák tünetei ugyanazok lehetnek, mint a jóindulatú elváltozásoké:

 

  • gyorsan növekvő, fájdalmas vagy fájdalommentes pajzsmirigygöb;
  • a nyaki nyirokcsomók tartós duzzanata;
  • rekedtség;
  • mással nem indokolható köhögés;
  • légzési vagy nyelési nehézség.

 

Amennyiben az elváltozás mégis befolyásolja a pajzsmirigy működését, úgy az alulműködésre vagy a túlműködésre jellemző tünetek is megjelennek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyorsan növekvő nyaki csomó vagy göb megjelenése esetén mielőbb forduljon háziorvosához vagy endokrinológushoz a rosszindulatú daganat kizárása érdekében, a tünetek hátterében ugyanis más betegségek – jóindulatú sejtosztódás, ciszta vagy pajzsmirigygyulladás (lásd még: Hashimoto-betegség) – is állhatnak.

 

Háziorvosa szükség esetén gondoskodik a szakorvosi vizsgálatokra történő beutalásról.

 

A pajzsmirigyrák kiváltó okai

A pajzsmirigyrák kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai és ismeretlen tényezők, valamint az ionizáló sugárzás. A pajzsmirigyrákos esetek előfordulási gyakorisága a csernobili atomkatasztrófa, illetve a hirosimai, nagaszaki atomtámadás következtében világszerte emelkedett.

 

A pajzsmirigyrák diagnosztizálása

A pajzsmirigyrák diagnózisának felállítását nehezíti, hogy a tünetei nem mindig nyilvánvalók. A betegség gyanúja esetén fontos a családi kórelőzmény felállítása a lehetséges genetikai okok feltárása érdekében.

 

A pajzsmirigyrák diagnózisát fizikai vizsgálat, laboratóriumi vér- és képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT, MR), a pajzsmirigy izotópos vizsgálata, valamint biopszia (szövettani mintavétel) igazolhatja. Az ún. aspirációs citológia segítségével a göb jó- vagy rosszindulatú elváltozását tudják meghatározni.

 

A pajzsmirigy-vizsgálatokról külön cikkben olvashat bővebben.

 

A pajzsmirigyrák kezelése

A pajzsmirigyrák az esetek többségében gyógyítható. A kezelése általában műtéti, nukleármedicinális és sugárkezeléses kombinációban történik.

 

A kezelés hatékonysága függ a daganat differenciáltságától és méretétől is: az 1 cm-nél kisebb ráknál jó a prognózis, de minél nagyobb a daganat, annál rosszabbak a beteg gyógyulási esélyei – ezért fontos a korai diagnózis. A differenciált karcinómák prognózisa jobb.

 

A betegség kezelése általában műtéti úton – a pajzsmirigy és a regionális nyaki nyirokcsomók teljes eltávolításával – történik. A pajzsmirigy teljes eltávolítása esetén a beteg élete végéig hormonpótlásra szorul. A műtét után radioaktív jódizotóppal történő sugárkezelésre és kemoterápiára is szükség lehet a megmaradt daganatos sejtek elpusztítása érdekében.

 

Lásd még: Pajzsmirigy-eltávolítás

KULCSSZAVAK
pajzsmirigy  |   pajzsmirigygöb  |   pajzsmirigyműtét  |   pajzsmirigy-eltávolítás  |   hormonpótlás  |   nyirokcsomók  |   nyaki csomó  |   endokrinológus  |   pajzsmirigy daganat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít