egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pozitronemissziós tomográfia – PET-vizsgálat – során szájon át belégzéssel vagy injekció formájában pozitronokat sugárzó izotópot juttatnak a szervezetbe, és egy készülékkel felvételeket készítenek a sugárzás követésével.

 

A bejuttatott izotóp egy speciális cukor, amely részt vesz a sejtek élettani folyamataiban, így az izotóp hasznosulásának követésével kórossá vált élettani, biokémiai és sejtes anyagcsere-folyamatok vizsgálhatók.

 

A PET-készülék az izotóp sugárzását észleli, és a számítógép ennek erősségét analizálva alkotja meg a képet. Magyarországon önmagában már nem végeznek PET-vizsgálatot, azt általában kombinálják CT- vagy MR-vizsgálattal.

 

A PET (illetve a PET-tel kombinált CT-, MR-vizsgálatok) elsődleges felhasználási területe a daganatos elváltozások kivizsgálása (onkológiai diagnosztika), de a szívizomzatot, illetve a központi idegrendszert érintő megbetegedések azonosítására is gyakran alkalmazott képalkotó eljárás.

 

A daganatos sejtek energiaigénye jóval meghaladja a normál sejtekét, így azok cukorból is többet fogyasztanak. Mivel a vizsgálat során felhasznált izotóp speciális cukormolekula, nagyobb koncentrációban lesz megfigyelhető a daganatos területen.

 

A szívvizsgálat során ezzel szemben kimutathatók azok a területek, ahol valamilyen oknál fogva éppen csökkent a sejtek anyagcseréje, ami arra utalhat, hogy az érintett terület károsodott.

 

A vizsgálat alkalmas az agydaganatok kimutatására is, valamint fontos szerepet játszhat egyes epilepsziás betegségek, illetve az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásában is azáltal, hogy megmutatja, az agy mely területei aktívabbak, és melyek kevésbé aktívak.

 

A PET segítségével számos megbetegedés már korai stádiumban azonosítható, valamint használható a kezelés hatásosságának ellenőrzésére is.

 

A PET-vizsgálat menete

A vizsgálat megkezdése előtt a szakembereknek feltétlenül tudniuk kell arról, ha a páciens várandós, szoptat vagy klausztrofóbiás.

 

Fontos továbbá megemlíteni az orvosnak:

 

  • ha a betegnek előfordult már súlyos allergiás reakciója;
  • ha az elmúlt időszakban vagy a vizsgálat végzésekor olyan krónikus betegségben szenved, mint például a cukorbetegség;
  • ha vitaminokat, táplálékkiegészítőket vagy gyógynövénykészítményeket szed.

 

A vizsgálatot megelőző esetleges étel-ital fogyasztási tilalomról előzetesen tájékoztatják a beteget. Ezeket az instrukciókat feltétlenül be kell tartani.

 

A vizsgálat során először a speciális izotópot a szervezetbe juttatják. Ezt követően a páciensnek nyugalomban kell feküdnie a PET-szkennerben. A szkenner rögzíti, hogy mely szövetek, sejtek milyen mennyiségben használják fel a bejuttatott „nyomjelző” anyagot.

 

A vizsgálat időtartama hozzávetőleg 20 perc.

 

A PET-vizsgálat nem kívánt hatásai

A vizsgálat során nagyon ritkán a beadott izotóp hatására túlérzékenységi reakció alakulhat ki. Az ilyen jellegű allergiás reakciók ellátására azonban a vizsgálatot végző intézmény fel van készülve.

 

Bár a vizsgálat során a sugárzás mértéke csekély, az mégis beavatkozhat a magzat fejlődésébe, így terhesség során a PET-vizsgálat általában ellenjavallt. Fontos közölni az orvossal azt is, ha a beteg szoptat, mert az anyatejes táplálással is többletsugárzásnak teheti ki az újszülöttet.

KULCSSZAVAK
PET  |   PET-CT  |   PET-MRI  |   PET-szkenner  |   pozitronemissziós tomográfia  |   izotóp  |   cukor  |   sugárzás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít