egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A retinaleválás (ablatio retinae) nem túl gyakori szemészeti betegség, de kezelése sürgős műtéti ellátást igényel.

 

Ha nem történik időben szakorvosi beavatkozás, akkor teljes látásvesztés, vakság is bekövetkezhet.

 

Az ideghártya leválásán a retina 9 rétegének elválását értjük a 10., pigment hámrétegtől, amely következtében először szikralátás, majd látótérkiesés jelentkezik. A retinaleválás kockázata nagyobb az idősebb korosztályban, illetve a súlyosan rövidlátók esetében.

 

A retinaleválás főbb tünetei

A kezdődő retinaleválás jele a perifériás látás megváltozása: egyre növekvő látótérkiesés, villámlátások, szikralátás. Ha a leválás eléri a makulát (sárgafolt), vagyis az éles látás helyét, akkor az éles látás teljesen megszűnik, csak fény- és árnyéklátás marad.

 

A retinaleválás tüneteként az alábbi látási zavarok keletkezhetnek:

 

 • szikralátás, szokatlanul villogó fények, villámlátás;
 • sok, tömeges, sötét, úszkáló homály;
 • nagy, lebegő karika;
 • egyre fokozódó látótérkiesés.

 

A retinaleválás általában szakaszosan történik. Amikor csak kis részen válik le, a látótér is kis részen károsodik, amit sokan észre sem vesznek azonnal. Előfordulhat a látás hirtelen elvesztése is, ami olyan, mintha függöny ereszkedne a látómezőre.

 

Fontos megjegyezni, hogy a fent felsorolt tünetek közül az első kettő fennállása (szikralátás, tömeges homályok) nem jelentenek feltétlenül retinaleválást. Ezek utalhatnak egy ártalmatlanabb hátsó üvegtesti határhártya-leválásra vagy ideghártya-szakadásra is. A fent említett tünetek esetén nagyon fontos, hogy mindkét szem retináját pupillatágításban vizsgálja a szemész, különös tekintettel a perifériás területekre. Az ott felfedezett degenerációk, lyukak, szakadások, amelyek még nem okoztak ideghártya-leválást, lézerrel jól kezelhetők, lezárhatók, így akadályozva meg a későbbi leválást.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a retinaleválás tüneteit tapasztalja (pl. szikralátást, villámlátást, fekete foltokat, látótérkiesést, tömegesen úszkáló homályokat), azonnal forduljon szemész szakorvoshoz, vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra.

 

A retinaleválás előrehaladtával egyre nagyobb lesz a látótérkiesés. Ha a retina működőképességét rövid időn belül nem sikerül visszaállítani, akkor az elhal, és bekövetkezhet a látás teljes elvesztése, ezért néhány órán belül, de legkésőbb egy-két nap után szükség van szemorvosi beavatkozásra.

 

A retinaleválás kiváltó okai

A retina a szem hátsó részében elhelyezkedő fényérzékeny hártya. Nagyon vékony (0,5 milliméter), és 10 rétege van. A retina leválásakor a belső kilenc réteg válik el a tizedik, külső rétegtől (pigment hámréteg), ennek következtében megszűnik az érhártya felőli vérellátás.

 

A retinaleválás leggyakoribb mechanizmusa, hogy szakadás keletkezik a retina vékonyabb, perifériás részén, a repedés vagy lyuk miatt az üvegtestből folyadék gyűlik össze a retina mögött, melynek nyomására elválik a vérellátását biztosító érhártyától.

 

Egyéb mechanizmus lehet a szekunder (tumor, trauma által kiváltott) vagy a trakciós látóhártya-leválás (ebben az esetben a fibrotikus szövetek zsugorodása húzza le a retinát).

 

A retinaleválás kiváltó okai lehetnek:

 

 • mechanikai hatás – hirtelen szemmozgás miatt (pl. nagy súly emelése) a szemgolyó kissé kitágul, de a kollagénrostok már nem tágulnak vele, így beszakadhat a retina;
 • szemgolyót érő áthatoló sérülés, trauma;
 • nagyfokú rövidlátás;
 • terhességi görcs;
 • cukorbetegség – a zsugorodásra hajlamos kötőszövet magával ránthatja a retinát is;
 • daganatok – az érhártyát érintő szemészeti daganatok feszíthetik a retinát;
 • egyes szemészeti műtétek (pl. a szemlencsét érintő beavatkozás, üvegtest-eltávolítás);
 • örökletes tényezők.

 

A retinaleválás lehetséges szövődményei

Amennyiben a beteg nem jut időben megfelelő szemészeti ellátáshoz, a retinaleválás legsúlyosabb szövődménye a vakság.

 

A retinaleválás diagnosztizálása

A retinaleválást a szemész szakorvos rutin szemfenékvizsgálattal megállapítja. A levált retina előemelkedik az üvegtesti tér felé. Hasznos lehet az ultrahang-diagnosztika is, főképp, ha valami – például üvegtesti vérzés – nehezíti a réslámpás vizsgálatot.

 

A retinaleválás kezelése

A retinaleválás kezelése minden esetben műtéti úton történik, amelynek többféle típusa is létezik. A retinaleválás gyógyulásának esélyét növeli, ha a beteg a tünetek észlelése után azonnal szemész szakorvoshoz fordul.

 

Különösen nagy jelentősége van a makula (sárgafolt), vagyis az éles látás helye érintettségének. Ha a retinaleválás még nem éri el a makula területét, akkor a műtéttel akár tökéletes látást is el lehet érni, legfeljebb kisebb látótérkiesés marad vissza. Ha viszont már elérte a makula területét, akkor a műtéttel legfeljebb 40-50%-os látás érhető el.

 

A retinaleválás megelőzése

A rendszeres szemészeti szűrővizsgálatok, illetve a retinaleválás tüneteinek korai felismerése csökkenti a későbbiekben kialakulható betegség következményeit.

 

A megelőzés érdekében – különösen a szikralátás gyakori előfordulása esetén, valamint a kockázati csoportokba tartozóknak – kerülni kell a fizikai megerőltetést, az intenzív sportolást, súlyok emelését, illetve kímélni kell a fejet ütéstől, rúgástól. Súlyosan rövidlátók számára nem ajánlott az olyan sportágak űzése, amelyek potenciális sérülésveszéllyel járnak (pl. boksz, karate, kick-box). 

KULCSSZAVAK
retina  |   ideghártya  |   ablatio retinae  |   látótér  |   perifériás látás  |   szikralátás  |   makula  |   sárgafolt  |   éles látás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít