egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A herék a magzati élet során a hasüregben fejlődnek, és a magzati élet 8. hónapjára szállnak le a herezacskókba. Ha ez a folyamat akadályba ütközik, és a herék nem szállnak le a herezacskókba, akkor rejtettheréjűség (retentio testis) alakul ki.

 

Az esetek többségében csak az egyik oldali here érintett, 10 százalékban azonban mindkét oldali here rejtett. Koraszülöttekben gyakrabban fordul elő, de a herék általában maguktól leszállnak a csecsemő életének első pár hónapja során. 6 hónapos kor után azonban már nincs valós esély erre.

 

Egy-, legkésőbb kétéves korig mindenképpen el kell érni, hogy a herék a herezacskókba kerüljenek. Ha ez nem következik be, a hosszú távú szövődmények, így a nemzőképesség megtartása, a herecsavarodás és a heredaganat esélyének csökkentése érdekében fontos a sebészi kezelés.

 

A rejtett here tünetei

A csecsemők vizsgálatának elengedhetetlen része a herezacskók vizsgálata. A herezacskót megtapintva észlelhető az egyik vagy akár mindkét here hiánya.

 

Elkülönítendő az ingahere, ilyenkor a here néha a herezacskóban van, olykor pedig felhúzódik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A rejtettheréjűségre már születés után fény derül, amikor a gyermekorvos megvizsgálja az újszülöttet. Egyeztetni szükséges a gyermekorvossal, hogy milyen gyakran kell kontrollvizsgálatra járnia gyermekével, hogy ellenőrizzék a herék állapotát.

 

Amennyiben 6 hónapos korára a fiúgyermek heréje nem szállt le, valószínűleg már nem fog magától megoldódni a probléma, így műtétre lesz szükség.

 

Ha a gyermek leszállt herékkel született, de 4–10 éves kor között mégis eltűnik a here a herezacskóból (felszálló here), forduljon gyermekorvosához.

 

A rejtettheréjűség oka

A herék a magzati élet során a hasüregben fejlődnek, majd a megfelelő hormonhatásra még a magzati élet során, de legkésőbb kétéves korig leszállnak a herezacskókba. A rejtettheréjűség pontos okát nem ismerjük. Genetikai és környezeti faktorok miatt a herék fejlődése, leszállása akadályba ütközhet.

 

Ha a here a vándorlása során a hashártyát maga előtt tolja, és a hasüreg és a herezacskó között összeköttetés alakul ki, lágyéksérvről beszélünk.

 

A rejtett here elhelyezkedhet a hasüregben, a lágyékcsatornában vagy a herezacskó felett.

 

Rejtettheréjűség kialakulására hajlamosíthatnak a következő tényezők:

 

 • koraszülöttség,
 • alacsony születési súly,
 • a családban már előfordult rejtettheréjűség,
 • Down-szindróma,
 • a hasfal fejlődési rendellenessége,
 • a terhesség alatt anyai alkoholfogyasztás, dohányzás, passzív dohányzás.

 

Ha nem tapintható here a herezacskóban, elképzelhető, hogy a here ki sem fejlődött, vagy még a várandósság alatt felszívódott. A here kóros helyre (a pénisz felett, comb-, gáttájék) is vándorolhatott. Ingahere esetén a here hol a herezacskóban tapintható, hol felhúzódik. Rövid herevezeték miatt felszálló here alakulhat ki.

 

A rejtettheréjűség diagnosztizálása

Egyszerű fizikális vizsgálat során fény derülhet arra, hogy az egyik vagy egyik here sem tapintható a herezacskókban. Ekkor a gyermekorvos gyermeksebészhez irányítja a gyermeket. Képalkotó vizsgálatok (ultrahang, MR) nem ajánlottak a diagnosztizálásra, helyettük műtéttel határozható meg a herék helyzete.

 

A műtét általában laparoszkópiával történik, csak ritkább esetben válik szükségessé nyílt hasi műtét. A műtét előtt hormonális teszttel kimutatható, hogy kifejlődtek-e egyáltalán a herék, vagy teljesen hiányoznak.

 

A rejtettheréjűség kezelése

Hormonterápiával elindítható a herék leszállása, de a kezelésnek mellékhatásai vannak, és sikeressége messze elmarad a műtéttől. Abban az esetben, ha a gyermek 6 hónapos koráig nem történik meg a herék leszállása, akkor 1 éves, maximum 18 hónapos korig műtéti beavatkozásra van szükség.

 

A műtét ajánlott ideje 6–12 hónapos kor között van. A műtét során az orvos a lágyéktájon apró metszést ejt. Ezután óvatosan a helyére vezeti a herét, majd rögzíti a herezacskóban. Amennyiben sérvkapu is fennáll, azt zárják.

 

Szövődménymentes esetben a gyermek a műtétet követő napon távozhat a kórházból. A műtét után kontrollvizsgálatok szükségesek.

 

A rejtettheréjűség szövődményei

Amennyiben a le nem szállt herék herezacskóba történő helyezése nem történik meg időben, az alábbi szövődmények alakulhatnak ki:

 

 • A nemzőképesség csökkenése. A spermiumok normál működéséhez 34-35 Celsius-fokra van szükség, azonban a hasüregben nagyobb a hőmérséklet, így a spermiumok életképessége csökken, a számuk alacsonyabb.
 • A here elsorvadhat.
 • Kimutatták, hogy a nem normál helyzetben, különösen a hasüregben lévő herék esetében nagyobb a heredaganat kialakulásának esélye. A műtét csökkentheti ennek a valószínűségét. Azonban a műtét után 10 éves kor fölött is havonta szükséges önvizsgálatot tartani, a heréket áttapintani.
 • Herecsavarodás alakulhat ki. Ilyenkor a herét tápláló ereket tartalmazó ondózsinór megcsavarodik, így a here vérellátása akár teljesen meg is szűnhet. A here legrosszabb esetben el is halhat. A betegség tízszer gyakrabban alakul ki rejtettheréjűség esetén.
 • Trauma könnyebben érheti a herét a hasüregben vagy a lágyékcsatornában.
 • Lágyéksérv alakulhat ki, ha a hasüreg és a lágyékcsatorna közötti nyílás túl bő. Ilyenkor belek türemkedhetnek a lágyékcsatornába.
KULCSSZAVAK
rejtettheréjűség  |   retentio testis  |   herezacskó  |   elakadt here  |   felszálló here  |   ingahere  |   herecsavarodás  |   heredaganat  |   heresorvadás  |   lágyéksérv  |   nemzőképesség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít