egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nap folyamán több alkalommal végzett rövid edzésblokkok megfelelő alternatívát nyújthatnak arra, hogy beillessze a mozgást mindennapjaiba, ha nehezen talál egybefüggő 30-45 perces időtartamot, amikor edzhetne. A több blokkra lebontott rövid edzések kiválthatják a klasszikus, hosszabb edzést.

 

Az egészséges életmódra törekedve nem feltétlenül szükséges, hogy egy alkalommal tudja le a napi edzést; a tanulmányok szerint a rövidebb blokkokra lebontott mozgás ugyanolyan hatékony lehet.

 

Mennyi edzésre van szükség?

Az Amerikai Népegészségügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) és az amerikaiaknak szóló Fizikai Aktivitás Guideline-ok (Physical Activity Guidelines for Americans) szerint hetente 150 percnyi közepesen intenzív aerobic edzés vagy 75 percnyi intenzív aerobic edzés szükséges az egészséges életmódhoz. A CDC azt is kiemeli, hogy hetente két alkalommal erőnléti edzés is szükséges, melynek célja a test nagyobb izomcsoportjainak átmozgatása. Hogy eleget tegyenek az ajánlásoknak, sokan a napi egyszeri hosszabb edzést választják, azonban ez kiváltható a nap folyamán több, rövidebb blokkra bontott edzéssel, amelyekkel ugyanazon pozitív hatások érhetők el.

Lásd még: Testmozgás hatása az egészségre

 

A rövid edzésblokkok előnyei

A rövid edzésblokkok egyik előnye, hogy nagyobb rugalmasságot enged meg a mindennapokban, mellettük könnyebb összehangolni a családi élettel, a munkával, a bevásárlással és a barátokkal töltött időt úgy, hogy közben az egészséges életmód is szerepet kap. Másként fogalmazva: rövidebb gyakorlatok végzésével a nap során könnyebb tartani az edzéstervet, ezáltal pedig élvezni a rendszeres fizikai aktivitás nyújtotta hosszú távú előnyöket.

 

Javítja az egészséget

Számos tanulmány kimutatta, hogy a több rövid, de legalább 10 perces aktív mozgással töltött edzőblokk végzése a nap során hasonló hatással van a szervezetre, mint az ugyanannyi időtartamig, de egy ülésben végzett mozgás. Egy kutatás, mely 19 vizsgálat 1080 résztvevőjét foglalta magában, nem talált különbséget a rövid edzésblokkoknak és a klasszikus hosszabb edzéseknek a vérnyomásra, valamint a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásában. Mi több, a szerzők hasonló kedvező hatást fedeztek fel a koleszterin-, az inzulin-, valamint a vércukorszint vonatkozásában is mindkét csoportban. Következtetésképpen megállapították, hogy felnőttek esetén a nap során több, rövid edzésblokk végzése hasonló egészségügyi hatásokkal bír, mint a nap során egy alkalommal végzett hosszabb edzés.

 

Könnyebben beilleszthető a napi rutinba

A rendszeres edzés elmaradásának hátterében álló leggyakoribb ok az időhiány. Sokan úgy gondolják, hogy a rendszeres testmozgás sok időt, energiát és váltóruhát kíván, ezért a napközbeni rövid edzések vonzó alternatívát jelenthetnek azoknak, akik időhiányra hivatkozva hanyagolják el az edzéseket. Ezek a rövid edzések 5-10 perc séta vagy állóképességfokozó edzések is lehetnek, amelyeknél nem feltétlenül van szükség váltóruhára.

 

Fokozza a kitartást

A rendszeres sportolás hosszú távon elköteleződést, türelmet és rengeteg motivációt igényel. Sajnos sok ember még azelőtt felhagy a rendszeres sporttal, mielőtt kedvező hatásait megérezhetné; a napközi rövid edzésblokkok azonban segíthetnek kitartani az edzésprogram mellett, míg rutinná nem válik.

 

Serkenti az idegrendszer működését és javítja a hangulatot

A rövid edzésblokkokkal az emberek időt spórolhatnak és többféle edzést is beilleszthetnek a napjukba, ezen kívül kamatoztathatják a sportolás kedvező idegrendszeri-, testi- és pszichológiai hatásait.

 

Segíthet a vérnyomás csökkentésében

Egy tanulmány – mely a napi több alkalommal végzett rövid edzések és a napi egy alkalommal végzett hosszabb edzés 24 órás vérnyomásértékekre gyakorolt hatásait vizsgálta – kimutatta, hogy a napközben 3 alkalommal végzett tízperces séta nagyobb mértékben csökkentette azon magasvérnyomásbetegség kapujában lévő páciensek vérnyomását, mint azon csoportban lévőkét, akik naponta egy alkalommal 30 percet sétáltak.

 

Egyszerűbb a magas intenzitású gyakorlatokat elvégezni

A magas intenzitású edzések az edzett atléták számára is megterhelők lehetnek, ezért a rövidebb edzésblokkok vonzóbbak lehetnek a fitneszrajongók számára. A rövidebb edzések alkalmával egyszerűbb magas intenzitású gyakorlatokat végezni, amelyeket nem komfortos hosszú időn keresztül csinálni.

 

Csökkenti az edzés keltette stresszt

A rövidebb edzések napi rutinba építése segíthet csökkenteni a klasszikus napi edzéseket övező stresszforrást, így a rövid edzések a napi rutin részévé válnak, nem pedig stresszel járó edzéssé az edzőteremben.

 

Segíthet elérni a fitneszcélokat

A rövid edzésblokkok segíthetnek az elfoglalt embereknek, hogy elérjék fitneszcéljaikat. Az elfoglalt emberek is könnyen beilleszthetik őket a napjaikba, hosszú távon is könnyen a rutin részévé válnak és egy sokkal fókuszáltabb, intenzívebb edzésformát jelenthetnek.

 

A rövid edzésblokkok hátrányai

A rövid edzésblokkok egyik hátránya, hogy minden edzésblokk előtt és után szükség van bemelegítésre és levezetésre a sérülések elkerülése végett. Ezen kívül egy idő után nehéz lehet az állóképesség fejlesztése is a rövid edzések időkorlátja miatt. Egyelőre bizonytalan, hogy a napjában többször végzett rövidebb edzésblokkok során elegendő kalória égethető-e el a fogyáshoz, de az ismert, hogy a magas intenzitású intervall (résztávos) edzésekkel több kalóriát lehet elégetni, mint a hosszabb, folyamatos, statikusabb gyakorlatokkal. Mi több, még a régebbi tanulmányok szerint is kedvezőbbek a zsírégetés szempontjából a magas intenzitású intermittáló (átmeneti szünetekkel tarkított) edzések. Az elégetett kalóriák számától függetlenül azok számára, akik az időhiányra hivatkozva nem sportolnak, még a rövidebb edzésblokkok végzése is kedvezőbb, mintha egyáltalán nem sportolnának.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Kevesebb lépés is számít

Mozgás kismamaként

Testmozgás időskorban

Mozgás hatása a bélflórára és az egészségre

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít