egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Bár a réz a nehézfémek közé tartozik – melyek bevitele jellemzően káros vagy egyenesen mérgező –, egyúttal az esszenciális nyomelemek közé is tartozik, ezért a megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlen. Széleskörű funkciói annak a különleges tulajdonságának köszönhetők, hogy két különböző, ún. redox állapotban (Cu2+ és Cu+) képes jelen lenni a sejtélettani folyamatokban. Ez hozzájárul ahhoz, hogy részt vehessen a különböző energiatermelő folyamatokban.

 

A rézanyagcsere leggyakoribb rendellenességei közé tartozik a Wilson-kór és a Menkes-szindróma, de léteznek egyéb, ritkábban előforduló rézanyagcsere-zavarok is.

 

A rézről bővebben itt olvashat.

 

A rézanyagcsere-rendellenességek legfőbb tünetei

A rézanyagcserét érintő betegségek súlyos tünetekkel járnak: betegségtől függően hiánytünetek, vagy a kórosan felszaporodott réz által okozott tünetek jelentkezhetnek.

 

A réz felhalmozódásának (pl. Wilson-kór) tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 

Bár a Wilson-kór esetén genetikai (azaz a születés pillanatától fennálló) betegségről beszélünk, a tünetek jellemzően csak később, 5-40 éves kor között alakulnak ki. Ez azért van, mert amíg a rézfelhalmozódás csak kismértékű, a beteg teljesen tünetmentes. A réz felhalmozódásának sebessége a betegség súlyosságától függ.

 

A rézhiány tünetei (pl. Menkes-szindróma) az alábbiak lehetnek:

 

 • rövid, vékonyszálú haj, mely nagyon világos, ezüstös vagy akár fehér;
 • lassú súlygyarapodás és növekedés, az izmok fejlődésének elmaradása;
 • a szegycsont és a bordaív rendellenes fejlődése;
 • görcsroham;
 • alacsony testhőmérséklet (hipotermia) a születést követően;
 • a kognitív képességek fejlődésének elmaradása és értelmi fogyatékosság.

 

Menkes-szindróma esetén a tünetek jellemzően a születést követő 2-3 hónap után jelennek meg. A betegségnek vannak súlyosabb és kevésbé súlyos változatai, így a tünetek akár ennél korábbi vagy későbbi életkorban is megjelenhetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben szokatlan neurológiai tüneteket, májkárosodást, vagy a Wilson-kórra utaló egyéb tünetet észlel, jelezze háziorvosának, hogy megkezdhesse a betegség kivizsgálását.

 

Amennyiben gyermekénél két-három hónapos kor körül fejlődési elmaradást tapasztal, jelezze azt az orvosának vagy a védőnőnek. A Menkes-szindrómára utaló tünetek (növekedés elmaradása, izomgyengeség, idegrendszer fejlődésének késése) minden esetben alapos feltárást igényelnek, bármi is a kiváltó ok!

 

A háziorvos vagy gyermekorvos az általános betegvizsgálatot követően szakrendelésre utalhatja tovább, ahol az alapos kivizsgálás megtörténik (lásd bővebben: Beutalási rend).

 

A rézanyagcsere-rendellenességek kiváltó okai és típusai

A réz széleskörű funkciói miatt mind a hiánya, mind pedig a túlzott mennyisége súlyos tünetekkel járhat és betegségeket okozhat.

 

A rézanyagcsere-rendellenességek leggyakoribb típusai az alábbiak.

 

Wilson-kór és egyéb, rézfelhalmozódással járó betegségek

Az ATP7B nevű, réz-transzporterként működő csatorna biztosítja, hogy a felesleges réz az epével kiürüljön a szervezetből. Az ATP7B-csatorna mutációi következményeként a réz túlzott mértékben felhalmozódhat a szervezetben, ami mérgezéses tünetekkel jár.

 

Menkes-szindróma és egyéb, rézhiánnyal járó betegségek

Az ATP7A nevű, szintén réz-transzporterként működő csatorna – az ATP7B-vel ellentétben – a réz szervezetben való eloszlásáért, transzportjáért felel. Az ATP7A-csatornában bekövetkező mutáció eredményeképpen a réz hiányának megfelelő tünetek alakulnak ki, mivel a réz nem képes eljutni azokba a szervekbe, sejtekbe, amelyeknek szükségük van rá a megfelelő működéshez.

 

A rézanyagcsere-rendellenességek lehetséges szövődményei

A rézanyagcsere-rendellenességek kezeletlenül súlyos szövődményekhez, akár halálhoz is vezethetnek.

 

A rézfelhalmozódással járó betegségek (pl. Wilson-kór) szövődményei az alábbiak lehetnek.

 

 • A máj hegesedése, májzsugorodás (cirrhosis hepatis): a réz magas szintje miatt a máj károsodik. A máj regenerációja során ezt követően hegszövet keletkezik, amely idővel gátolja, majd ellehetetleníti a máj működését.
 • Veseproblémák: pl. vesekő felhalmozódás.

 

A rézhiánnyal járó betegségek (pl. Menkes-szindróma) szövődményei az alábbiak lehetnek:

 

 

A rézanyagcsere-rendellenességek diagnosztizálása

A rézanyagcsere-rendellenességeket fizikális vizsgálat, a tünetek felvétele, vér- és vizeletvizsgálat, kórszövettani- vagy genetikai vizsgálat segítségével lehet diagnosztizálni.

 

A vérvétel során az alábbiak vizsgálata fontos a rézanyagcsere-zavar felderítésére:

 

 • ceruloplasmin: fehérje, amely a réz vérben történő szállításában vesz részt;
 • réz: a normálistól eltérő rézszint meghatározása;
 • alanin-transzamináz (ALT, GPT) és aszpartát-transzamináz (AST, GOT): májban található enzimek, melyek a máj működéséről szolgáltatnak információt – réz-felhalmozódás esetén a máj működése károsodhat;
 • vörösvértestek: a Wilson-kóros betegeknek gyakran alacsony a vörösvértestszáma.

 

Amennyiben a vérvétel vagy vizeletvizsgálat segítségével nem állapítható meg a rézanyagcsere-zavar, májbiopsziát követően kórszövettani elemzésre is szükség lehet. A patológus a szövetmintából készült metszeten a máj érintettségét és betegségeit vizsgálja, illetve a szövetben felhalmozódott réz is kimutatható.

 

Genetikai vizsgálattal a különböző rézanyagcsere-betegségeket okozó genetikai mutációk állapíthatók meg, mellyel a betegség pontos diagnózisa könnyen és biztosan felállítható.

 

A rézanyagcsere-rendellenességek kezelése

A rézanyagcsere-rendellenességek kezelésének célja elsősorban a normálistól eltérő rézszint helyreállítása, és az ebből származó szervi károsodások megelőzése, illetve kezelése. Mivel genetikai betegségekről van szó, ezért a betegek élethosszig tartó kezelésre szorulnak; bár az állapot nem gyógyítható, de karbantartható.

 

Rézfelhalmozódással járó betegségek (pl. Wilson-kór) kezelésére az alábbi lehetőségek léteznek:

 

 • a réz szervezetből való eltávolítását segítő anyagok: kelátképző vegyületek (D-penicillamin, tetratiomolibdát);
 • cinktartalmú étrendkiegészítők szedése: a belekből történő rézfelszívódást csökkenti;
 • alacsony réztartalmú diéta követése;
 • májelégtelenség esetén májtranszplantáció.

 

Rézhiánnyal járó (pl. Menkes-szindróma) kezelésére az alábbi lehetőségek léteznek:

 

 • rézpótlás: napi szintű, bőr alatti injekcióval történő rézpótlással emelhető a szervezet rézszintje. A terápia sikerességét erősen meghatározza, hogy az ATP7A mutáció milyen súlyos – amennyiben a szervezetben egyáltalán nem működnek a réz-transzporterek, rézpótlás mellett sem jut el a létfontosságú szervekbe. A réz pótlását a lehető leghamarabb el kell kezdeni a csecsemőknél, mivel a réz az idegrendszer fejlődésében nagyon fontos szerepet tölt be, így az ekkor bekövetkező fejlődési elmaradások később már nem gyógyíthatók.

 

A rézanyagcsere-rendellenességek megelőzése

A rézanyagcsere-rendellenességek genetikai betegségek, így megelőzni csak abban az esetben lehet, ha a szülők gyermekvállalás előtt genetikai vizsgálatot végeztetnek.

 

KULCSSZAVAK
réz  |   ásványi anyag  |   Menkes  |   Wilson  |   Menkes-szindróma  |   Wilson-kór  |   rézhiány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít