egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A reumás láz egy ritka szövődmény, amely általában az 5–15 éves kor között előforduló, Streptococcus baktériumok okozta torokgyulladást követően alakulhat ki.

 

A betegség súlyosan érintheti a szívet, az idegrendszert, az ízületeket és a bőrt is. A reumás lázat nem maga a baktériumfertőzés, hanem az annak eredményeként fellépő autoimmun-reakció okozza. A legtöbb esetben a betegség gyógyítható, ám egyes esetekben a kór visszatérhet, illetve hosszú távú szövődményként szívkárosodást, reumás szívbetegséget okozhat.

 

A reumás láz jellemző tünetei

A tünetek általában 2-6 héttel a torokgyulladást követően jelentkeznek, de nem minden tünet jelenik meg feltétlenül:

 

  • Magas láz. 38 °C-os vagy annál magasabb hőmérséklet.
  • Ízületi gyulladás. Fájdalommal és az ízületek duzzanatával jár. Egyszerre csak egy vagy két ízületet érint, de a gyulladás vándorolhat egyik ízületről a másikra. Többnyire a boka, a térd, a váll, a csukló vagy a könyök érintett.
  • Fáradékonyság és izomfájdalmak.
  • Bőrpír. Ritkábban jelentkező tünet. Jellegzetes, piros, gyűrű alakú bőrkiütések, illetve az ízületek felett göbös bőr alatti csomók.
  • Szívgyulladás. Alvás vagy pihenés alatt is szapora pulzus észlelhető. Általában néhány hónap alatt elmúlik, azonban egyes esetekben maradandó károsodást idézhet elő a szívben, ezért fontos a szakember segítsége.
  • Idegrendszeri érintettség. Rángatózó, ellenőrizhetetlen mozgások jelentkezhetnek a kézben, a lábban és az arcon. Nehézségek adódhatnak az étkezés, öltözködés során, akaratlagosan ezek a remegések rövidebb ideig elnyomhatók. Idővel a tünet magától megszűnik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalja, mindenképpen fel kell keresni a háziorvost!

 

A reumás láz lehetséges szövődményei

A reumás láz súlyos állapot, amely orvosi ellátást igényel. Noha a tünetek hónapok alatt megszűnhetnek, és a kór magától is meggyógyulhat, egyes esetekben visszamaradhat reumás szívbetegség, amely szívbillentyű-károsodással jár, és a későbbi évek során szívelégtelenség kialakulásához vezethet. Minél tovább áll fenn a betegség, és minél később diagnosztizálják, annál nagyobb a szív károsodásának az esélye – amely szélsőséges esetben akár szívbillentyűcserét is szükségessé tehet.

 

Ha a betegség következtében a szívbillentyű-károsodás már megtörtént, akkor a továbbiakban nő az endocarditis kialakulásának veszélye. Bizonyos beavatkozásoknál (többek között fogászati, fül-orr-gégészeti, urológiai és bélrendszeri beavatkozások előtt) a fertőzések megelőzése érdekében a betegnek antibiotikumot (penicillin) kell kapnia.

 

A reumás láz diagnosztizálása

A sikeres diagnosztizálást a tünetegyüttes megjelenése segíti elő (ízületi gyulladás, szívgyulladás, remegés, bőrelváltozások, láz), illetve a korábbi torokfertőzést igazoló laborvizsgálatok; ezenkívül a szívultrahang, illetve az EKG.

 

A reumás láz kezelése

A reumás láz kezelése négy alappilléren nyugszik:

 

  1. Ha van visszamaradt fertőzés, akkor azt antibiotikum-kezeléssel (penicillin) kell meggyógyítani. Minél korábban kezdik a terápiát, annál nagyobb esély van a szívbillentyűk épségének megőrzésére.
  2. Láz és ízületi gyulladás esetén gyulladáscsökkentés (acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszerekkel).
  3. Ágynyugalom – az ízületeket nem szabad megerőltetni.
  4. A reumás láz gyakran kiújul, ezért a panaszok megszűnését követően góckutatást kell végezni. A rossz vagy gyulladt fogakat, a garatmandulát ajánlatos eltávolítani.

 

A reumás láz megelőzése

Amennyiben igazolt a Streptococcus-eredetű torokgyulladás, akkor azonnali és teljes antibiotikus kezeléssel megelőzhető a kór későbbi kialakulása. Fontos, hogy az antibiotikumot mindig a kezelőorvos által előírt módon és ideg kell szedni. Ha a betegség többször előfordul (gyakori visszaesés), rendszeres antibiotikum-kúra is alkalmazható (akár éveken keresztül).

KULCSSZAVAK
reumás láz  |   reumás szívbetegség  |   Streptococcus baktérium  |   torokgyulladás  |   autoimmun-reakció  |   magas láz  |   ízületi fájdalom  |   izomfájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít