egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A súlyos akut légzőszervi szindrómát (SARS) a SARS-CoV humán koronavírus okozza, amely egy magas fertőzőképességű vírus. A fertőzés akár életveszélyes tüdőgyulladást is eredményezhet.

 

A koronavírusoknak sok fajtája ismert, megtalálhatók madarakban és emlősökben egyaránt. Állatokban általában súlyos megbetegedést okoznak. Emberekben a koronavírusok egyik alfaja okozza a közönséges megfázást, a COVID-19-et pedig a SARS-CoV-2 koronavírus-típus okozza.

 

Az első nagy SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) járvány Kínából indult el 2002-ben, és a vírus 36 másik országban okozott megbetegedéseket, többek között Hongkongban, Tajvanban, Vietnamban, Kanadában és Szingapúrban. A WHO segítségével ekkor nemzetközi kampány indult, melynek célja volt a diagnosztizálás, a nyomon követés és a betegség megfékezése.

 

Pár hónappal később a fertőzés terjedését sikeresen megfékezték, összesen 8400 megbetegedés és 900 haláleset történt a vírus következtében. A 2002–2003-ban kitörő járvány alatt körülbelül 10%-os volt a halálozás, főként a 60 év feletti korosztályt érintette súlyosan a betegség. A megbetegedések 20%-át egészségügyi dolgozók tették ki. 2004 óta nem jelentettek újabb eseteket.

 

A SARS-járvány kiindulása feltételezések szerint egy genetikai mutáció következtében történhetett, ez a mutáció lehetővé tette a koronavírus állatról (legtöbbször cibetmacskáról) emberre történő terjedését, ezt követően a megfertőzött ember további embereket képes megfertőzni.

 

A vírus cseppfertőzéssel terjed, köhögés, illetve tüsszentés által juthat a levegőbe. A levegőbe került víruspartikulumokat ezután belélegezzük. A vírus úgy is terjedhet, ha a vírussal szennyezett tárgyakhoz, felületekhez nyúlunk, majd kezünkkel megfogjuk a szájunkat, orrunkat, szemünket.

 

A SARS főbb tünetei

A SARS esetén a legjellemzőbb tünet a 38 °C feletti láz, amely köhögéssel és nehézlégzéssel társulhat.

 

A betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik:

 

  • fejfájás, szédülés;
  • gyengeség, fáradtság;
  • borzongás;
  • izomfájdalom;
  • étvágytalanság;
  • hasmenés;
  • torokfájás;
  • nehézlégzés;
  • száraz köhögés.

 

A betegség átmehet vírusos tüdőgyulladásba, vagy bakteriális felülfertőződés következtében bakteriális tüdőgyulladás alakulhat ki. A vírus által okozott tüdőgyulladás tünetei általában atipikusak: láz, fejfájás, izomfájdalom, izzadás, száraz köhögés vagy kevés felköhögött váladék jellemzi.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek nem specifikusak, így abban az esetben merül fel a SARS-fertőzés gyanúja, ha a tünetet mutató beteg szoros kontaktusba került SARS-fertőzöttel, vagy olyan országban járt, ahol a WHO szerint nemrégiben megbetegedéseket jelentettek. A legtöbb esetben a tünetek a vírusexpozíciót követő 2-7 nap után jelentkeznek.

 

Amennyiben a tünetek alapján felmerül a tüdőgyulladás gyanúja, mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával!

 

Ha légzési nehézsége támad, cianózist (bőr vagy nyálkahártya kékes elszíneződése) észlel, légszomja van, zavart, vérköpést tapasztal, ha bőre hideg és izzadt, vagy a vizelet mennyisége csökkent, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt, vagy keresse fel a legközelebbi sürgőségi osztályt!

 

A SARS kiváltó okai

A SARS kiváltó oka a SARS-CoV koronavírus. A koronavírus állatban és emberben is kialakíthat megbetegedést. Egy mutáció következtében az állatokat megbetegítő koronavírus képes lett megfertőzni az embert is, kialakítva így a humán betegséget, amely már emberről emberre is terjedhet cseppfertőzés útján.

 

A SARS lehetséges szövődményei

A SARS legveszélyesebb szövődménye a tüdőgyulladás, amely akár életveszélyes is lehet, gépi lélegeztetés is szükségessé válhat. A légzési elégtelenségen kívül a vírus máj- és szívelégtelenséget is okozhat.

 

A 60 év feletti, társbetegséggel (különösen cukorbetegség, májgyulladás) rendelkező egyénekben gyakoribbak a szövődmények.

 

A SARS diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálásához a betegség előzményeinek és a tünetek részletes átbeszélését követően az orrból és garatból mintavétel történik a vírus kimutatása céljából. A szervezet vírussal való fertőzésre adott válaszreakciójának vizsgálatára (tehát az antitestek vizsgálatának céljából) vért vesznek.

 

A tüdőgyulladás kizárására számos esetben mellkasröntgen vagy egyéb képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet.

 

A SARS kezelése

A SARS-nak nincs specifikus terápiája. Ritka esetben a fertőzés kezdetén antivirális terápia válhat szükségessé. Ha a beteg állapota nem javul, a felülfertőzés kiküszöbölésére antibiotikum-terápia javasolt.

 

A tüdőödémát nagy dózisú szteroid csökkentheti. Amennyiben tüdőgyulladás alakul ki, a beteg kórházi ellátásra szorulhat, ahol a gépi lélegeztetésre is rendelkezésre áll, ha szükséges.

 

A SARS megelőzése

Fontos, hogy ha felmerül a fertőzés gyanúja, az érintett személyt izolálni kell az egészséges emberektől.

 

A vírus terjedését rendszeres kézmosással, felületfertőtlenítéssel, a járványban érintett országokba való utazás mellőzésével és maszk használatával lehet megfékezni.

 

A SARS-ot okozó koronavírus ellen nincs vakcina, azonban a jelenleg járványosan terjedő COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 ellen már számos, eltérő hatásmechanizmussal rendelkező COVID-19 elleni vakcina elérhető.

KULCSSZAVAK
koronavírus  |   SARS  |   SARS-CoV  |   járvány  |   cseppfertőzés  |   kézmosás  |   vakcina  |   COVID-19  |   mutáció  |   tüdőgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít