egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A köznyelvben „Streptococcus-torok” vagy „strep-torok” néven emlegetett streptococcusos garatgyulladás (streptococcalis pharyngitis) a garat nyálkahártyájának gyulladásos folyamata.

 

A streptococcusos garatgyulladás nagyon fertőző, emberről emberre cseppfertőzés (köhögés vagy tüsszentés) útján terjed. A betegség gyermekkorban igen gyakori, de három évnél fiatalabb korban ritkán fordul elő. Közösségekben (pl. óvodában, iskolában) halmozottan előfordulhat, főként télen és kora tavasszal.

 

A streptococcusos garatgyulladás főbb tünetei

A betegség legfőbb tünetei a hirtelen kialakuló torokfájdalom és a nehezített, fájdalmas nyelés. A megnagyobbodott mandulákon gennyes váladék jelenik meg, a nyaki nyirokcsomók duzzadtak és fájdalmasak, a lágy szájpadon apró, vörös, pontszerű bevérzések fordulhatnak elő.

 

További tünetek lehetnek:

 

  • hidegrázás, láz;
  • fejfájás, fáradtságérzés;
  • izom- és ízületi fájdalom;
  • hasi fájdalom és hányinger, hányás;
  • étvágytalanság.

 

Apró, vörös kiütések is megjelenhetnek a testen, a torokban vagy a szájüregben, amelyek érdes, „dörzspapír” tapintatúak. 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon háziorvoshoz, ha saját magán vagy gyermekénél a fentebb felsorolt tüneteket észleli.

 

Ha felmerül a Streptococcus okozta garatgyulladás gyanúja, a hosszú távú következmények kiküszöbölése érdekében elengedhetetlen az időben megkezdett terápia.

 

A streptococcusos garatgyulladás kiváltó okai

A streptococcusos garatgyulladást a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza. Jellemzően iskoláskorú gyermekekben fordul elő az őszi-téli hónapokban, és cseppfertőzéssel terjed.

 

Heveny garatgyulladást számos más kórokozó is előidézhet. Többnyire vírusfertőzés okozza, amely általában egy héten belül spontán gyógyul. A felnőttkori garatfertőzések 5-15 százalékban, a gyermekkori fertőzések (3 éves kor felett) 25-40 százalékban bakteriális eredetűek, amelyek hátterében leggyakrabban a Streptococcus pyogenes áll.

 

A streptococcusos garatgyulladás lehetséges szövődményei

Kezeletlen Streptococcus okozta garatgyulladás esetén a Streptococcus baktérium a szervezetben továbbterjedhet, szóródhat, ezáltal más szervek gyulladásos megbetegedését okozhatja. Ezért a betegség lehetséges szövődményei a mandula körül kialakuló tályog, középfülgyulladás, skarlátreumás láz, a vesegyulladás (poststreptococcalis glomerulonephritis), a toxikus sokk szindróma, valamint a szepszis kialakulása.

 

Egyes esetekben előfőfordulhat gyermekkori autoimmun (post-streptococcalis) neuropszichiátriai betegség kialakulása is, vagy a már pszichiátriai alapbetegséggel álők pszichiátriai tüneteinek romlása is bekövetkezhet.

 

A streptococcusos garatgyulladás diagnosztizálása

A streptococcusos garatgyulladásra utaló tünetek esetén a betegség kórismézése elsősorban a tünetek és a klinikai kép alapján történik.

 

Szükség esetén elvégezhetik a kórokozó direkt kimutatását a torokból vattapálcával kinyert minta antigéngyorstesztjével vagy torokváladékból végzett tenyésztéssel. A garatváladék tenyésztése 24-48 óra elteltével ad eredményt.

 

A streptococcusos garatgyulladás kezelése

A streptococcusos garatgyulladás kezelése antibiotikummal történik. A beteg általában antibiotikum-kezelés nélkül is meggyógyulna, de ebben az esetben megnövekszik a szövődmények kialakulásának kockázata.

 

A szövődmények kialakulásának megakadályozása érdekében fontos az antibiotikum szedése a kezelőorvos által meghatározott dózis és kezelési idő szerint (általában 10 nap). A betegség tüneti terápiája nem szteroid gyulladáscsökkentő szerrel (NSA) történő fájdalomcsillapításból és helyi kezelésből – a garat nyálkahártyájának fertőtlenítése, lokális fájdalomcsillapítót tartalmazó készítmények alkalmazása – áll.

 

Mit tehet streptococcusos garatgyulladás esetén?

Amennyiben antibiotikum-kezelésben részesül, nagyon fontos, hogy betartsa a gyógyszerszedés módjára és időtartamára vonatkozó orvosi utasításokat. Ne hagyja abba idő előtt az antibiotikum szedését, akkor sem, ha panaszai megszűntek.

 

A vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító szerek csökkenthetik a lázát, és enyhíthetik a fájdalmát.

 

Lázas állapotban ne végezzen megterhelő fizikai munkát, lehetőleg pihenjen minél többet. Ügyeljen a bőséges folyadékbevitelre, igyon meleg mézes teát. Ha nehezére esik a nyelés, szilárd étel helyett folyékony, tápláló ételeket (például leveseket) fogyasszon.

 

Naponta néhány alkalommal gargarizáljon sós vízzel, szopogasson szájfertőtlenítő cukorkát. Kímélje a hangját, lehetőleg ne beszéljen túl sokat, és ne suttogjon.

 

Mivel a streptococcusos garatgyulladás fertőző betegség, kerülje a közeli kontaktust másokkal mindaddig, amíg jobban nem érzi magát. Mosson gyakran kezet, tartsa be a köhögési etikettet, használjon saját evőeszközt, és ne készítsen ételt mások számára a tünetek fennállása idején.

 

Amennyiben dohányzik, sokat tehet saját egészsége érdekében, ha abbahagyja a dohányzást. Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről: http://www.leszokastamogatas.hu, ZÖLDSZÁM: 06-80-44-20-44.

 

A streptococcusos garatgyulladás megelőzése

A streptococcusos garatgyulladás megelőzésének alapvető módja a higiéniai szabályok betartása, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és az elégséges folyadékbevitel. A streptococcusos garatgyulladásban szenvedő személy kerülje a közösséget – ne járjon óvodába, iskolába, munkahelyre – mindaddig, amíg a tünetei fennállnak.

 

Streptococcusos garatgyulladás gyermekkorban és várandósság idején

A streptococcusos garatgyulladás előfordulása az iskoláskorú gyermekek körében a leggyakoribb. Az iskolás gyermekek akár 20 százaléka hordozhatja – és átadhatja – a baktériumot anélkül, hogy bármilyen tünete lenne.

 

A várandósság időszakában a szervezet fogékonyabb lehet a különböző fertőzésekre, ezért streptococcusos garatgyulladás is előfordulhat. Amennyiben gyógyszeres kezelés válik szükségessé, a kezelőorvos biztonsággal szedhető készítményt fog javasolni. A tüneti kezelésre szolgáló, vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító szerek szedése előtt mindenképpen tanácsos egyeztetni a háziorvossal, mert bizonyos készítményeket nem szabad szedni várandósság idején.

KULCSSZAVAK
garatgyulladás  |   torokfájdalom  |   fájdalmas nyelés  |   duzzadt nyirokcsomók  |   Streptococcus-torok  |   strep-torok  |   Streptococcus pyogenes  |   streptococcalis pharyngitis  |   cseppfertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít