egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szalmonellafertőzés (salmonellosis) egy gyakori, baktériumok által okozott fertőzés, mely főleg gyomor- és bélhurut (gasztroenteritis) képében jelentkezik. Hasmenéssel, hányással, lázzal és rosszulléttel jár, és általában 2-7 napig tart.

 

A kórokozó legtöbbször állati eredetű élelmiszerekkel vagy mosatlan zöldséggel kerül a szervezetbe, de tünetmentes, fertőzött személlyel történő kapcsolat is terjesztheti. A betegség nyáron gyakoribb. Egyes salmonella baktérium típusok súlyosabb kórképet okozhatnak, melyet hastífusznak vagy enterális láznak neveznek.

 

A szalmonellafertőzés főbb tünetei

A tünetek a fertőzést követő néhány órától egy-két napig terjedő időszakban jelennek meg, és általában 2-7 napig tartanak.

 

A tünetek az alábbiak lehetnek:

 

 

A hasmenés ennél tovább is fennállhat, ugyanis a bélrendszernek több időre van szüksége, amíg helyreáll az eredeti egyensúlya.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A szalmonellafertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású és pár napon belül elmúlik. A tünetek főként a gyomor-bélrendszerben kialakuló gyulladásos folyamat alakulnak ki.

 

Keresse fel háziorvosát, ha a fertőzés

 

 • magas lázzal,
 • súlyos hasi fájdalommal,
 • véres hasmenéssel,
 • kiszáradás gyanújával jár.

 

Gyermekek szalmonellafertőzése esetén mindenképp konzultáljon a házigyermekorvosával.

 

A szalmonellafertőzés kiváltó okai

A szalmonellafertőzést a szervezetbe került salmonella baktériumok okozzák, melyek általában állatok vagy az ember bélflórájában élnek. Az emberi fertőzések többnyire valamilyen fertőzött étel elfogyasztásával történnek.

 

Leggyakoribb fertőző források:

 

 • nyers tojás;
 • nyers hús, baromfi és tenger gyümölcsei (a húsok a feldolgozás során szennyeződhetnek);
 • mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek és gyümölcsök.

 

Az ételek az elkészítés során is szennyeződhetnek, ha például a nyers hús és tojás elkészítését nem különítik el megfelelően a többi élelmiszertől.

 

A szalmonellafertőzést megbetegedett emberek is átadhatják másoknak, ezért fertőzés esetén kerülni kell a másokkal való érintkezést a betegség ideje alatt, továbbá a hányás és a hasmenés megszűnése után még legalább 24 órán át.

 

A szalmonellafertőzés lehetséges szövődményei

A szalmonellafertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású és nem jár szövődményekkel. A fertőzés veszélyesebb lehet csecsemőkre, várandósokra, idős emberekre vagy valamilyen oknál fogva (pl. transzplantáció) legyengült immunrendszerű egyénekre. Esetükben a hányás és hasmenés miatti folyadékvesztés akár kiszáradáshoz vezethet.

 

A baktériumok bejuthatnak a véráramba, és azon keresztül a szervezet több pontjára agyhártyagyulladást, szívbelhártyagyulladást vagy csontvelőgyulladást okozva. Súlyos esetben váráramfertőzés (szepszis) is kialakulhat.

 

A szalmonellafertőzés diagnosztizálása

A diagnózis felállításához az orvos részletesen kikérdezi a beteget az előzményekről (fennáll-e az ételfertőzés gyanúja), a tünetekről és fizikális vizsgálatot végez.

 

A baktériumok kimutatására székletvizsgálatot is kérhet, bár legtöbbször a betegek meggyógyulnak, mire a székletvizsgálat eredménye elkészül.

 

A szalmonellafertőzés kezelése

A szalmonellafertőzésben elsősorban tüneti kezelést alkalmaznak. Nagyon fontos a folyadékpótlás, így ilyenkor sok vizet vagy speciális rehidráló folyadékot kell fogyasztani. Erősebb kiszáradás esetén szükség lehet infúzióra is.

 

Kisgyermekek vagy legyengült, idősebb emberek számára antibiotikumot rendelhet az orvos. A legtöbb betegnek azonban erre nincs szüksége, mert a többség egy hét alatt magától is kilábal a fertőzésből.

 

A hányáscsillapító vagy hasmenés ellenes szereket kerülni kell, hacsak az orvos másképp nem rendeli.

 

A szalmonellafertőzés megelőzése

Fontos megjegyezni, hogy a szalmonellafertőzés az egész világon elterjedt, de gyakori Ázsiában, a Csendes-óceáni szigeteken, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Közép- és Dél-Amerikában. A szennyezés veszélye miatt kerülni kell az utazás során például a nyers salátákat, a friss gyümölcssalátákat, a nyers tengergyümölcseit vagy a nem megfelelően hőkezelt húst, jégkockát. Ezeken a területeken ajánlott továbbá palackozott víz fogyasztása, illetve használata fogmosáshoz. Ezzel számos egyéb fertőző betegség ellen is védekezhet.

 

A szalmonellafertőzés megelőzésének legjobb módja:

 

 • Ügyelni az élelmiszerbiztonságra, az alapanyagok, ételek higiénikus kezelésére.
 • Az ételek megfelelő ideig tartó sütése, főzése, forralása.
 • A magas kockázatú ételek (pl.: nyers tojás, lágytojás, pasztőrözetlen tej, nem kellőképpen átfőtt, átsült csirke stb.) körültekintő kiválasztása, elkészítése és fogyasztása.
 • Személyi higiéné betartása: alapos kézmosás az étel elkészítése előtt és után, a vécéhasználat, pelenkacsere, illetve állatok érintése után.
KULCSSZAVAK
szalmonellózis  |   salmonellosis  |   gyomor- és bélhurut  |   hasmenés  |   hányinger  |   hányás  |   antibiotikum  |   kiszáradás  |   enterális láz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít