egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szürkehályog a szemlencse korral járó elszürkülése, mely homályos látáshoz (mintha vízfátyolon át nézne a beteg), az éleslátás csökkenéséhez, majd végső soron vaksághoz vezet. Kezelése minden esetben műtéti, melyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végeznek. A szemgolyón két apró nyílást készítenek, és a szem belsejében elhelyezkedő, elszürkült szemlencsét eltávolítják. A szemlencse külső tokjába egyéni dioptriájú műlencsét helyeznek, amely véglegesen ott marad, és a beteg látása feltisztul.

 

A szürkehályog eltávolítás előtt

A beteg első jelentkezésekor pupillatágítás mellett végzett szemvizsgálat szükséges, hogy jobban láthatóvá váljanak a szemlencse és a szem hátsó részei (üvegtest, ideghártya) is. Az alapos szemészeti vizsgálat azért is fontos, mert a szem számos súlyos betegsége (pl. diabéteszes retinopátia bizonyos formái, üvegtesti vérzés, uveitis) ellenjavallhatja, vagy legalábbis nagymértékben befolyásolhatja a műtét időpontjának megválasztását.

 

Gyakori, hogy mindkét szemet műteni kell, ekkor a gyengébb szemmel kezdenek, majd kb. 6 hét múlva a másik szemet is megoperálják (egyszerre kettőt nem műtenek).

 

Általános érzéstelenítésben (altatás) végzett műtét előtt még további vizsgálatok szükségesek: EKG, laborvizsgálatok, mellkasröntgen, aneszteziológiai és belgyógyászati kivizsgálás, annak megállapításáért, hogy a beteg alkalmas-e a műtétre. Mindenképpen fontos tisztázni a gyógyszerérzékenységet, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedését. Amennyiben altatással végzik a műtétet, altatás előtt éjféltől természetesen nem fogyaszthat ételt, italt. Egyeztetés szükséges a kezelőorvossal a műtét előtt szedett gyógyszerekről, pl. véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő stb.

 

Műlencsék típusai

A műtét előtti legfontosabb feladat a beültetendő műlencse dioptriájának megtervezése, illetve a lencse típusának kiválasztása.

 

A műlencsék kiválasztása kulcsfontosságú, hogy a műtét után optimális látást érjen el a beteg. Fontos a műlencse anyaga és törőereje. A korszerű műlencse magas víztartalmú és akril polimer anyagú.

 

Törőerő szerint megkülönböztetünk egyfókuszú (monofokális) vagy többfókuszú (multifokális) műlencsét.

 

A monofokális lencsével a beteg vagy közelre vagy távolra fog élesen látni. Tehát a műtét után is szüksége lesz majd szemüvegre. Az általános gyakorlat szerint az orvosok távoli éleslátásra tervezik a műlencsét, olvasáshoz pedig olvasószemüveget fog használni a beteg.

 

A multifokális lencsék közelre és távolra is éles látást adnak. Tehát szemüveg-nélküliséget fognak biztosítani, képesek korrigálni az öregszeműséget is. Azonban a multifokális lencsék sem tökéletesek. Azon kívül, hogy rendkívül magas az áruk, jellemzően csökkentik a kontrasztérzékenységet, illetve gyakran okoznak problémát éjszakai vezetésnél is. Ezek a lencsék elsősorban távollátó betegek kétoldali beültetése esetén jelentenek előnyt.

 

A szürkehályog eltávolítás menete

A szürkehályog-műtét körülbelül 45 percet vesz igénybe. A beavatkozást többnyire helyi érzéstelenítésben végzik (cseppérzéstelenítéssel vagy a szem mögé adott injekcióval); a műtét alatt a beteg ébren van, de nem érzi a beavatkozást. A legmodernebb technikákkal dolgozó szemészeti centrumokban törekednek csupán cseppérzéstelenítést alkalmazni, a szem mögé adott injekciót a lehetséges szövődmények miatt csak indokolt esetekben választják a szemész szakorvosok. Ritkán előfordulhat, hogy a műtétet altatásban végzik.

 

A műtét során apró bemetszést ejtenek a szemen, majd különböző technikákkal eltávolítják az elszürkült szemlencsét, és a helyére műlencsét helyeznek. Eleinte extra- és intracapsularis (tokon kívüli és belüli) műtéti eljárások voltak használatosak, ma már ún. fakoemulzifikációval végzett műtét vette át ezek helyét. A beavatkozás során nem lézer, hanem ultrahang segítségével törik fel az elszürkült lencsét. A műtét végeztével varratra nincsen szükség, a seb magától gyógyul.

 

A szürkehályog eltávolítás után

Általában a műtétet követő órákban a beteg hazamehet, de segítségre lesz szüksége, mert autót műtött szemmel tilos vezetni. A műtét utáni napokban körülbelül 7-14 napon át fizikailag kímélt életmód javasolt, a szemet dörzsölgetni nem szabad. Ellenőrző vizsgálatok a műtét másnapján, majd egy hét és egy hónap múlva várhatók, addig antibiotikum- és szteroidtartalmú gyulladásgátló szemcseppet kell alkalmazni (2-6 hétig).

 

Ezeken kívüli javaslatok:

 

 • kerülni kell nehéz súlyok emelését, maximum 10 kg-ot lehet cipelni;
 • sportolást kerülni kell;
 • uszodába nem szabad menni kb. egy hónapig;
 • lehajolni szabad, de nem tartós ideig;
 • kerülni kell a poros, koszos levegőt;
 • lehet olvasni, főzni, fürdeni, de a szem környékét víz ne érje, samponos, szappanos víz sem, ezért néhány napig ne mosson hajat;
 • csak felforralt, majd kihűlt vízbe itatott steril gézlappal szabad törölgetni a műtött szemet és környékét;
 • napszemüveg hordása nem kötelező, azonban erős napfény esetén javasolt.

 

A műtét után a látásromlás megszűnik, bár a látás a műtét után még homályos, kell néhány nap, hogy feltisztuljon. Általában a műlencse egyfókuszú, ezért olvasáshoz valószínűleg továbbra is szüksége lesz szemüvegre, a dioptria ellenőrzése kb. egy hónap múlva esedékes. A modern prémium multifokális műlencsékkel lehetőség van akár olvasószemüveg nélkül is élni.

 

A műtét lehetséges szövődményei

A legsúlyosabb műtét közbeni szövődmény a szemlencse hátsó tokjának szakadása. A tok megszakadásával a beteg saját lencséje az üvegtestbe süllyed, melyet egy komolyabb műtéttel tudnak korrigálni. Ez egyben a műlencse beültetés idejét is eltolja legalább 6 héttel.

 

A műtét után ritkán előfordulhatnak szövődmények, melyek közül legsúlyosabb a szem gyulladása. A szemgolyó egészét érintő rendkívül súlyos gyulladás jeleit fel kell tudni ismerni: fájdalom, vörös szem, váladékozás, duzzanat, fényérzékenység, látásélesség-csökkenés. Ha ilyet észlel, azonnal forduljon szemészhez; gyógyszerre vagy újabb műtétre lehet szüksége. Ritka esetben előfordulhat a seb szivárgása vagy ödéma is. A műtét után évekkel jelentkező gyakori szövődmény az utóhályog, mely a szemlencse megvastagodott hátsó tokja (szekunder cataracta), ez a szövődmény a legújabb lézertechnikával gyorsan orvosolható.

 

Azonnal forduljon orvoshoz, amennyiben:

 

 • fájdalomcsillapító szedése ellenére fájdalmat érez a szemében,
 • látásvesztést észlel,
 • szemvörösség, szemgyulladás alakul ki,
 • szemhéj megduzzad,
 • úszó foltokat lát a szeme előtt.
KULCSSZAVAK
szürkehályog  |   cataracta  |   műlencse  |   vakság  |   utóhályog
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít