egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lép a test bal oldalán, a bordaív alatt elhelyezkedő szerv. Főbb feladatai közé sorolható az elöregedett vörösvértestek lebontása (egyfajta szűrő funkció), az egyik fehérvérsejt-formátum (limfociták) termelése, illetve szerephez jut még a szervezet néhány immunanyagának előállítása során is.

 

Nem létfontosságú szerv, eltávolítását követően funkciói zömét idővel átveszi – többek között – a máj és a nyirokcsomók. A lépeltávolítás leggyakrabban lépruptúra (léprepedés) miatt szükséges.

 

A lépeltávolítást indokló állapotok

Leggyakrabban balesetek okozta súlyos hasi sérülések (léprepedés vagy szakadás) miatt válik szükségessé a lép műtéti eltávolítása, ugyanis ennek a szervnek a roncsolódása súlyos belső vérzéssel, ennek következtében akár végzetes hasüregi fertőzéssel járhat (az egészséges ember lépében a szervezetben található teljes vérmennyiség mintegy 10-15 perc alatt megfordul).

 

A baleseteken túl részleges, vagy teljes lépeltávolítást tehet szükségessé néhány – jó- vagy rosszindulatú – daganatos megbetegedés, ciszta, esetleg a szerv gennyes, gyógyszeres kezelésre nem reagáló fertőzése, illetve bármi oknál fogva a lép extrém mértékű megnagyobbodása.

 

A lépeltávolító műtét előtt

A műtét napján, a megelőző időszakban enni-inni nem lehet. Bizonyos kórképek esetén előfordulhat, hogy a beteg a beavatkozás előtt vérátömlesztést kap a műtét következtében beálló átmeneti fehérvérsejthiány pótlásaképpen. A lépeltávolítás jelentősen meggyengíti az immunrendszert, ezért néhány fertőzés ellen védőoltás felvétele is indokolt (például: influenza, vagy a súlyos tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium vagy meningococcus, Haemophilus Influenzae ellen).

 

A műtét előtt a kezelőorvos és az operációt végző orvos a teendőkről, illetve a műtét részleteiről mindenre kiterjedő tájékoztatást ad.

 

A lépeltávolító műtét

A lépeltávolítás kétféle sebészeti rutin szerint végezhető: nyílt, vagy laparoszkópos műtéttel. A beavatkozás mindkét esetben teljes érzéstelenítésben (altatásban) zajlik.

 

Amennyiben az eltávolítandó lép mérete megengedi, a beavatkozást laparoszkópos műtéttel hajtják végre, mindössze négy kisebb bemetszést ejtve a hasfalon, melyeken keresztül távolítják el a lépet.

 

A nyílt (hagyományos) műtét a has közepén ejtett vágással kezdődik, majd az izmok és az egyéb szövetek félrecsúsztatása után a feltárt lépet – a szükséges metszéseket, érlezárásokat követően – kiveszik. Előfordulhat, hogy a műtét laparoszkópos beavatkozásként indul, ám az időközben felmerülő nehézségek nyílt műtéti eljárást tesznek szükségessé.

 

A lépeltávolító műtét után

A laparoszkópiát követően a beteg még általában a műtét napját követően haza mehet. A nyílt műtét azonban további, hozzávetőleg egyhetes kórházi felügyeletet igényel.

 

Az érintett személy laparoszkópos műtét esetén mintegy két héttel, nyílt műtétet követően pedig a beavatkozás után hat héttel állhat munkába.

 

A továbbiakban lép nélkül élő személynek a legrövidebb időn belül fel kell keresnie a háziorvost, ha az alábbi tüneteket észleli:

 

  • 38°C, vagy annál magasabb testhőmérséklet;
  • hidegrázás, a külső hőmérséklet által nem indokolt vacogás;
  • torokfájás;
  • nagy testfelületre kiterjedő vörös foltok, illetve kiütések.

 

Az eltávolított lép funkcióit ugyan idővel átveszik az egyéb szervek, ám a lép hiányában meggyengült immunrendszer miatt a fertőzésveszély – főképp a műtétet követő időszakban és különösen 5 év alatti gyermekeknél – minden esetben nagy. Épp ezért tanácsos a különböző súlyos fertőzésektől védő oltások felvétele, melyről a kezelőorvos (háziorvos) részletes felvilágosítást ad. Egyes esetekben megelőző antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.  

KULCSSZAVAK
lép  |   immunrendszer  |   fehérvérsejt  |   limfocita  |   laparoszkópia  |   védőoltás  |   lépruptúra
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít