egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A számítógép- és internetfüggőség összetett jelenség. Ártalmatlan tevékenységként vagy hobbiként indul, de a használó idővel a rabjává válik, mert a virtuális világ új lehetőségeket teremt, újfajta kapcsolatokat ad.

 

A modern kor viselkedési addikcióinak jelei, tünetei nem különböznek a „klasszikus” függőségekétől. Az internet és a számítógépes eszközök használata azonban a mai életformában, életvitelben társadalmilag elfogadottá, a hétköznapokban szinte elengedhetetlenné vált, így az internet- vagy eszközfüggőséget (pl. a mobiltelefon-függőséget) nehéz szenvedélybetegségként megközelíteni, mert „normális” viselkedésformának tűnhet.

 

Az internet- és számítógép-függőség egyik fajtája a játékszenvedély, amelynek lényege a játék feletti kontroll elvesztése (tipikusan az időkontroll elvesztése: „7 órája nyomom a GTA-t”). Elsősorban a fiatal férfiakat érinti, de egyre több nő is érintetté válik. Az internetfüggőség másik fajtája egyes weboldalakra való vissza-visszatérés, azok állandó „látogatása”, „követése”.

 

A számítógép-, okoseszköz- és internetfüggő személy más függőségekben szenvedőkhöz hasonlóan szintén szenved a megvonási tünetektől (idegesség, nyugtalanság, ingerlékenység – jellemzően, ha „elmegy” az internet, nincs térerő stb.).

 

A függőség kialakulásában számtalan tényező játszhat szerepet (stresszhatások, szocializációs problémák, alkalmazkodási zavarok, családi háttér, genetikai hajlam, gyermekkori bántalmak stb.), de személyiségzavarhoz vagy más pszichés betegséghez társultan is jelentkezhet.

 

A számítógép-, okoseszköz- és internetfüggőség főbb típusai:

 • videojáték-függőség,
 • pornográfiafüggőség,
 • közösségimédia-függőség (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube stb.),
 • online-szerencsejáték-függőség,
 • chatfelületek túlzott használata miatt kialakult függőség (Messenger, WhatsApp stb.),
 • online-aukció-függőség.

 

A számítógép-, okoseszköz- és internetfüggőség tünetei

Az internetfüggő vagy okoseszközfüggő sok esetben észre sem veszi, nem éli meg a függőség problematikáját, a tünetképződés kialakulását, így a tüneteit sem – ezek gyakran csak a környezetének tűnnek fel. A függőség a napi életritmusuk teljesen felborulásával, a tanulmányi vagy munkahelyi teljesítményük romlásával jár.

 

A betegség tünetei lassan alakulnak ki. A tevékenység általában szabadidős tevékenységnek indul, végül szinte minden más megszűnik létezni, vagy másodrangúvá válik a függőség mellett. A függőség kialakulása beszűkíti az életteret, az életvitelt, magányossá tesz, emellett hajlamosít a depresszióra, és akár alkohol- vagy drogfüggőséghez is vezethet.

 

Összefoglalva a tüneteket:

 • a betegnek hangulatváltozásai vannak;
 • az internetre és a digitális médiára összpontosít (a figyelem, koncentráció beszűkül, a környezeti hatások csökkennek, kizáródnak);
 • képtelen kontrollálni, hogy mennyi időt tölt a számítógép előtt (az időérzék megváltozása);
 • egyre több időre vagy újabb és újabb játékokra van szüksége a boldogság érzékeléséhez, érzelmi megéléséhez;
 • a szorongásos állapot, a szorongásos tünetek csökkennek a virtuális „világban”;
 • megvonási tünetek jelentkeznek, ha az internet- vagy az okostelefon-használat nem valósul meg (idegesség, feszültség, szorongás, nyugtalanság, agresszív-impulzív megnyilvánulások, hangulati labilitás, szóbeli és viselkedésbeli változások jelentkeznek);
 • az internet vagy az okoseszköz használata akár az emberi kapcsolatok árán is (eltávolodás, bezárkózás, a kapcsolat leépülése);
 • tanulmányok, munka elhanyagolása, határidők semmibevétele stb.

 

A számítógép-, okoseszköz- és internetfüggőség kezelése

A függőség kezelésében elsődleges a betegség felismerése és az egyéni igény kialakulása a függőségi betegség kezelése iránt. A kezelésében több szakember is részt vehet: elsősorban pszichiáter-addiktológus, valamint pszichológus és mentálhigiénés szakember. A gyógyulásban sokat segíthet a környezet (család, barátok) támogatása is.

 

A terápia része egy új életforma kialakítása, a napirend átszervezése, a határok megszabása. A visszaesések gyakoriak, a rehabilitációs folyamat részét képezik, a kezelési lehetőségeket mindig újra fel kell állítani. Sok esetben a lelki problémák okozta tünetképződés – szorongásos zavar, hangulati zavar – észlelhető, ezért gyakori a gyógyszeres kezelés (hangulatjavítók) alkalmazása is.

 

A számítógép-, okoseszköz- és internetfüggőség megelőzése, segítségnyújtás

A közvetlen környezet szerepe elsődleges lehet a megelőzésben és a segítségnyújtásban is. Fontos a családon belüli kapcsolatok, a családi háttér és viselkedésminták. Sokat segíthet a támogató kommunikáció is – főleg a függőséggel való kialakulás irányába.

 

Fontos az életvitel tudatos szervezése, reális célok kitűzése. Ebben segíthet a pszichoterápiás támogatás, valamint a támogató szervezetekhez való csatlakozás is – ha nem ismer ilyeneket, kérje szakember segítségét!

KULCSSZAVAK
függőség  |   addikció  |   netfüggőség  |   okoseszköz-függőség  |   komputerfüggőség  |   virtuális világ  |   kontrollvesztés  |   játékszenvedély  |   viselkedési addikció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít