egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szem váladékozását jelenti minden olyan állapot, amely a könny normál mennyiségű termelésén túli, a szemből származó folyadékképződéssel jár.

 

A váladék lehet a könnynél sűrűbb, viszkózusabb, ragacsos, illetve víztiszta, fehér, sárgás vagy zöldes árnyalatú.

 

A túlzott és gyulladásos tünetek nélkül jelentkező könnymennyiség a szemben – amely hosszabb időn keresztül fennáll – szintén a szemváladékozás egyik fajtájának tekinthető (epifóra = könnycsorgás).

 

A szemváladékozást kísérő tünetek

A fent leírtakon túl a szem váladékozásával egyidejűleg felléphet a szem viszketése, fájdalma, előfordulhat száraz, égő szem érzése, összeragadt szemmel való ébredés, homályos látás és idegentest-érzet a szemben.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a szemváladékozás és az esetleges kísérő tünetek egy napnál tovább fennállnak, háziorvoshoz kell fordulni, aki esetenként szemész szakorvosi rendelésre utalja az érintett személyt.

 

A szemváladékozás lehetséges okai

A szem váladékozásának számos oka lehet, ám hátterében leggyakrabban allergia okozta kötőhártya-gyulladás áll. Kötőhártya-gyulladást azonban nemcsak allergének okozhatnak, bekövetkezhet bakteriális vagy vírusfertőzések által is. A fertőzések érinthetik a szemhéjakat vagy a könnytermelő, könnyelvezető rendszert is.

 

Egyéb okok:

 

  • A szaruhártya kiszáradása következtében (például: szárazszem-szindróma) kialakuló gyulladás szintén eredményezhet szemváladékozást.
  • A túlzott könnymennyiség oka általában a könnyelvezető csatornák különböző részeinek szűkülete, elzáródása, de előidézhetik hirtelen érzelmi vagy hőmérsékleti változások, az alsó szemhéj rendellenes helyzete (ectropium, könnypontkifordulás), a könnymirigyek túltermelése és egyes daganatok is.
  • Az orrsérülések, fertőzések, kötőhártya-gyulladás, plasztikai műtétek szintén a könnyelvezető csatornák elzáródását okozhatják.

 

A szemváladékozás diagnosztizálása

A szemváladékozás hátterében álló ok felderítése céljából a kezelőorvos először pontosan kikérdezi a tüneteket: milyen színű és állagú a szemből folyó váladék, milyen gyakran jelentkezik, és milyen egyéb tünetekkel társul. Ezután a tünetektől függően szükség esetén különböző eszközös szemészeti vizsgálatokat is végezhetnek.

 

A szemváladékozás kezelése

A szemváladékozás kezelése a kiváltó ok függvénye.

 

Az allergia következtében fellépő váladékozást általában antihisztamin-, illetve súlyos esetben szteroidtartalmú szemcseppekkel kezelik.

 

A bakteriális szemfertőzések ellátása során antibiotikumos szemcseppeket, kenőcsöket alkalmaznak.

 

A vírusos kötőhártya-gyulladások kezelése leginkább a bakteriális felülfertőzések megelőzését célozza, ugyanis a vírusok ellen ez idáig nincs akutan alkalmazható gyógyszer.

 

Szárazszem-szindróma esetén a vény nélkül kapható ún. műkönnyek valamelyike segíthet a szem hidratálásában. A kiválasztáskor lehetőleg a tartósítószer-mentes változatok részesítendők előnyben.

 

A túlzott könnymennyiség kezelése, okainak felderítése, a terápia kiválasztása szakorvosi feladat.

 

A szem váladékozása esetén – bármely okból is következzék be – a szemet dörzsölni, piszkálni, tisztogatására házilagos kísérletet tenni nem szabad.

 

KULCSSZAVAK
szembetegség  |   könnyezés  |   könnycsorgás  |   epifóra  |   kötőhártya-gyulladás  |   allergia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít