egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) egy néhány perces vizsgálat, ami a tüdő állapotának megítélésében és bizonyos tüdőbetegségek diagnózisában, figyelemmel követésében segít.

 

A vizsgálat során azt mérik, hogy a páciens mennyi levegőt lélegez be, mennyit lélegez ki, és milyen sebességgel. Ez képet ad a vizsgált személy tüdejének állapotáról.

 

A vizsgálat segít a krónikus légúti betegségek diagnózisának felállításában, és annak ellenőrzésére is alkalmas, hogy egy adott tüdőbetegség kezelésére adott terápia hatásos-e.

 

Mikor van szükség spirometriára?

A vizsgálatot egyes betegségek gyanúja esetén végzik (pl.: asztma, COPD, krónikus bronchitis, tüdőfibrózis, emphysema). A diagnózis felállítása után ezeknél a betegségeknél rendszeres időközönként elvégzik a vizsgálatot a tüdő állapotának és a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.

 

Egyes esetekben operációk előtt is elvégzik a légzésfunkciós vizsgálatot, hogy a tüdő állapotát megismerjék.

 

Légzésfunkciós vizsgálatot indokló tünetek:

 

  • légzészavar;
  • hosszan tartó vagy rohamszerű köhögés;
  • asztmaszerű tünetek;
  • nehézlégzés;
  • mellkasi nyomásérzés;
  • fulladásos rohamok.

 

A vizsgálatot olyan esetekben is használhatják, amikor fokozottabb valamilyen tüdőt érintő probléma kockázata, például szennyezett munkahelyi levegő vagy dohányzás esetén.

 

A spirometria menete

A vizsgálathoz a spirométer nevű műszert használják, mely felépítése alapján lehet nyílt, félig nyílt vagy zárt. A vizsgálat egyszerűen és könnyen kivitelezhető, néhány percet vesz igénybe, fájdalmat nem okoz.

 

A beteg orrára egy csipeszt helyeznek, hogy csak szájon át tudjon lélegezni. A vizsgálat során ülő vagy álló helyzetben egy mély belégzés után a spirométerre helyezett szájcsutorába kell kifújni az összes levegőt. Ezt több alkalommal is el kell végezni, hogy minél pontosabb eredmény szülessen.

 

A vizsgálat során mért értékek a mély belégzés utáni maximális kifújt levegő térfogata és az áramlási sebesség. Az eredményeket számítógép veti össze a kornak, magasságnak, nemnek és súlynak megfelelő átlagos értékekkel. A normáltól való különböző eltérések alapján lehet következtetni az egyes betegségekre.

 

Előkészületek a spirometria előtt

A vizsgálat előtt orvosa megkérheti, hogy tüdőbetegségére korábban felírt gyógyszereit, inhalátorát meghatározott ideig ne használja. A vizsgálat előtti néhány órában már kerülje az intenzív testmozgást, az alkoholfogyasztást és nagymennyiségű étel fogyasztását.

 

Ajánlott laza, kényelmes ruhában érkezni.

 

A spirometria kockázatai

A vizsgálat teljesen biztonságos és fájdalommentes. Az erőltetett, mély légzés esetenként enyhe szédülést okozhat, ami a vizsgálat után gyorsan múlik.

 

Ha az elmúlt egy hónapban szívinfarktusa volt vagy műtéten esett át, tájékoztassa róla orvosát, aki mérlegeli a vizsgálat elhalasztását.

KULCSSZAVAK
spirometria  |   légzés  |   tüdő  |   tüdőkapacitás  |   COPD  |   asztma  |   légzészavar
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít