egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sokszervi gyulladás egy ritka, de súlyos szövődménye gyermekek esetén az új koronavírus-fertőzésnek. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adatai alapján az USA-ban 2022. február elejéig majdnem 7000 esetet derítettek fel, melyből 60 végződött halállal.

 

Maga a koronavírus-fertőzés kiskorúak esetén az esetek nagy részében nem jár súlyos tünetekkel, sőt akár teljesen tünetmentes is lehet. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy a fertőzés ártalmatlan a gyermekekre. Ez azért téves hozzáállás, mert bár az akut fertőzés valóban kevésbé veszélyes a gyermekekre, a betegség szövődményei igen súlyosak is lehetnek!

 

Hazánkban 2020. november végén diagnosztizálták a Semmelweis Egyetemen az első gyermeket ezzel a betegséggel. A szövődményt megelőzően a COVID-19 fertőzés gyakorlatilag teljesen tünetmentesen zajlott nála – viszont az ezt követő sokszervi gyulladás miatt kritikus állapotba került, és intenzív kórházi ellátást igényelt. 

 

A sokszervi gyulladáson átesett gyermekek utógondozását országosan a Semmelweis Egyetem erre a célra felállított szakambulanciája végzi, ahol lakhelytől függetlenül várják az érintett gyermekek hozzátartozóinak jelentkezését.

 

A sokszervi gyulladás főbb tünetei

A sokszervi gyulladással diagnosztizált gyermekek átlagos életkora 9 év. Fiúk esetén egy kissé gyakoribb az előfordulása. A betegséget megelőzően az esetek döntő többségében (98%) igazolható a koronavírus-fertőzés.

 

Sokszervi gyulladásra ad gyanút, ha több is jelen van az alábbi tünetek közül:

 

 

A tünetek gyakran megtévesztők lehetnek: bélgyulladás vagy vakbélgyulladás tüneteit utánozhatja. Ezért fontos, hogy a hasi tünetek mellett megjelenő egyéb tünetek esetén gondoljunk sokszervi gyulladás fennállására!

 

Mivel a koronavírus-fertőzés gyakran tünetmentes ebben a korosztályban, ezért a negatív COVID-kórelőzmény alapján nem vethető el a sokszervi gyulladás gyanúja!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A sokszervi gyulladás nagyon súlyos, akár életveszélyes tünetekkel járhat együtt, ezért nagyon fontos az időben megkezdett orvosi ellátás – különös tekintettel arra, hogy a tünetek gyorsan romolhatnak.

 

Ha az alábbi tüneteket észleli, azonnal vegye fel a kapcsolatot gyermekorvosával vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt:

 

  • légzési nehézség;
  • nyomásérzés vagy fájdalom a mellkas környékén;
  • zavartság vagy a szokásostól eltérő viselkedés;
  • erőteljes hasi fájdalom;
  • nehézkes ébrenlét, akár öntudatvesztés;
  • sápadt, szürke, kékesszürke bőrszín (különösen az ajkak és körömágy területén).

 

A sokszervi gyulladás lehetséges okai

A sokszervi gyulladás kialakulása esetén csaknem minden esetben igazolható pár héttel korábbi koronavírus-fertőzés. Kialakulásának idejében azonban általában már negatív a beteg PCR-tesztje, tehát koronavírus már nem mutatható ki a szervezetéből.

 

Mi okozhatja a betegség tüneteit, és mi a köze a koronavírus-fertőzöttséghez?

A sokszervi gyulladás kialakulásáért nem maga a koronavírus a felelős, hanem a saját immunrendszer kóros, túl heves reakciója, ami a gyógyulási szakaszban következik be.  A hajlamosító tényezők jelenleg nem ismertek.

 

Lásd még: Túlérzékenységi reakciók

 

A sokszervi gyulladás szövődményei

A sokszervi gyulladás súlyosan érintheti a szívet – szívizomgyulladást, szívizomgyengeséget vagy szívritmuszavart okozhat, mely állapot a betegség elmúlását követően is fennmarad. A betegség folyamán kiváltott vérnyomáscsökkenés pedig a szervek vérellátásának csökkentésével szervi károsodást okozhat (ebben az esetben is a jellemzően szív, illetve a vese érintett).

 

Ezért fontos, hogy amennyiben a gyanú felmerül, hogy a gyermeknél koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás áll fenn, azonnal forduljon orvoshoz! Az időben megkezdett kezelés a maradandó szervi károsodások kockázatát jelentősen csökkenti.

 

A sokszervi gyulladás diagnosztizálása

A sokszervi gyulladás diagnosztizálása során az orvosok a gyulladás jeleit keresik a gyermek szervezetében.

 

Az alábbi vizsgálatok jöhetnek szóba a diagnózis felállításához:

 

 

A sokszervi gyulladás kezelése

A sokszervi gyulladás kezelése elsősorban a tünetek súlyosságától függ. A gyógyszeres kezelés során egyrészt a kellemetlen influenzaszerű tünetek enyhítése a cél – hogy a gyermek közérzete javuljon; másrészt fő célja a veszélyes mértékű gyulladás csökkentése a szervezetben. A kezelés az esetek nagy részében kórházban történik, súlyos tünetek esetén akár intenzív osztályos ellátásra is szükség lehet.

 

A kezelés során általában az alábbiakra lehet szükség:

 

 

A sokszervi gyulladás megelőzése

Bár a gyermekek körében gyakran tünetmentesen zajlik a koronavírus-fertőzés, a kialakuló szövődmények igen súlyosak lehetnek. Ilyen szövődmény a sokszervi gyulladás is, mely akár életet veszélyeztető tünetekkel is járhat. A súlyos immunreakció kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik a koronavírus elleni védekezés – vagyis a védelmi intézkedések betartása és a COVID-19 elleni vakcinák felvétele, amely már elérhető gyermekek számára is.

 

A kiskorúak COVID-19 elleni oltásáról külön cikkben tájékozódhat bővebben.

 

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   szövődmény  |   gyulladás  |   tüdőgyulladás  |   gyermek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít