egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dobhártya rezgéseit a középfülben található, egymással összeköttetésben álló három apró hallócsont: a kalapács, az üllő és a kengyel vezeti a belső fülbe. A halláskárosodások egyik típusát a legbelső hallócsont, a kengyel elcsontosodása okozza, melynek következtében a csontocska nem tudja megfelelően továbbítani a rezgéseket. A belső fül bejáratának kóros elcsontosodása, az otosclerosis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel sikeresen kezelhető.

 

A kengyeleltávolító műtét javallata

A kengyeleltávolító műtétet a kengyel kóros elcsontosodása, otosclerosis esetén végzik. A betegség legfőbb tünete a hallás romlása, amit gyakran fülzúgás, fülcsengés kísér. Az aránylag ritkán előforduló betegség felnőttek esetében gyakoribb a nőknél, akiknél jellemzően pubertáskorban vagy várandósság idején alakul ki; gyermekeknél csak elvétve fordul elő.

 

A kengyeleltávolító műtét előkészületei

A kengyel eltávolítása olyan mikrosebészeti eljárás, melynek során lehetővé teszik a hang által keltett rezgések eljutását a belsőfülbe, ahol a rezgésekből elektromos jelek képződnek.

 

A műtétet alapos kivizsgálás előzi meg (audiometria, vérvizsgálat, CT, MRI), majd a beteg kórházi felvételére kerül sor. A műtét napján enni, inni nem szabad. A műtétet végző fül-orr-gégész szakorvos részletesen elmagyarázza a műtét menetét, és felvilágosítást ad a műtét várható eredményéről és kockázatairól.

 

A műtét menete

A műtétet általában helyi érzéstelenítésben végzik, mert a beavatkozás során szükség lehet a beteg együttműködésére. Indokolt esetben a beavatkozás altatásban is történhet.

 

A műtét során a külső hallójárat falán ejtett bevágáson keresztül feltárják a kengyel fülkéjét, majd eltávolítják a meszesen rögzült kengyelt, és helyére mesterséges anyagokból (teflon, platina, titán) készült protézist ültetnek – ez a típusú beavatkozás a stapedectomia.

 

A másik típusú, korszerűbb műtéti eljárás (stapedotomia) során csak a kengyel felső részét távolítják el, az érintetlen talpba pedig lézersugárral vagy apró tűvel kis lyukat fúrnak, melybe protézist helyeznek.

 

Mindkét típusú műtét azonnali hallásjavulást eredményez, amit halláspróbával ellenőriznek, majd a műtéti területet helyreállítják, lezárják, a hallójáratot tamponálják. A beavatkozás időtartama hozzávetőleg 60-90 perc.

 

Az operáció a vezetéses halláscsökkenések közel 90 százalékánál nagymértékű javulást eredményez.

 

Műtét utáni felépülés

A műtétet követően a betegnek legalább húsz órán keresztül szigorú ágynyugalomban kell maradnia. Néhány napig kellemetlen, forgó jellegű szédülés, esetleg hányinger jelentkezhet a belső fülben található egyensúlyszerv működésének átmeneti zavara miatt, amit gyógyszerekkel enyhítenek. Meg kell akadályozni minden olyan mozgást, ami a középfülben kialakított protézist elmozdíthatja: tüsszentés, orrfújás, öklendezés. A kórházból csak akkor távozhat a páciens, ha teljesen elmúltak a szédüléses panaszai.

 

A hallójárati tampont a műtét utáni 7-10. napon távolítják el, a szokásos életvitelhez hozzávetőleg 2-3 hét elteltével lehet visszatérni. A hallójáratba ez idő alatt víz nem kerülhet.

 

A műtétet követő egy hónapban nem lehet gépjárművet vezetni, és kerülni kell az emelést, az erőlködést, az erős orrfúvást; tüsszenteni csak nyitott szájjal szabad.

 

A műtétet követő pár hétben bizonytalanságérzés, fülzúgás, szédülés, egyensúlyzavarok jelentkezhetnek, ami gondot okozhat a közlekedésben. Különös óvatosságot igényel a gyorsan változó lég- és víznyomásviszonyok miatt a repülés, magashegyi túra, búvárkodás. A műtét után fokozott zajérzékenység is jelentkezhet.

 

Műtét utáni szövődmények

Mint minden orvosi beavatkozásnak, a kengyeleltávolításnak is lehetnek szövődményei, de ezek nagyon ritkán fordulnak elő.

 

A műtéti beavatkozás általános veszélyei az alábbiak lehetnek:

 

 

Ritkán előforduló mellékhatások és szövődmények az alábbiak lehetnek:

 

  • belsőfül-folyadék csorgása;
  • halláscsökkenés, halláskárosodás;
  • belsőfül-gyulladás;
  • egyensúlyzavar;
  • szédülés;
  • fülcsengés;
  • az arc izomtónusának megváltozása, arcidegbénulás;
  • ízérzéskiesés;
  • a fülkagyló mögötti terület átmeneti vagy maradandó érzéskiesése.

 

KULCSSZAVAK
otosclerosis  |   halláscsökkenés  |   stapedotomia  |   stapedectomia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít