egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Sokszervi elégtelenségről akkor beszélünk, ha súlyos fertőzés vagy sérülés, trauma következtében a szervezetben kialakuló túlzott gyulladásos válasz két vagy több szervben potenciálisan reverzibilis működési zavart okoz, mely könnyen a szervek működési elégtelenségét eredményezheti.

 

A sokszervi elégtelenség egy életveszélyes állapot. Egyik kiváltó oka a vérmérgezés (szepszis) lehet, mely a fertőzésre adott gyulladásos mediátorok felszabadulásával járó generalizált válaszreakció. A sokszervi elégtelenség a leggyakoribb halálok az intenzív osztályra kerülők körében. 5 vagy több szerv érintettsége esetén a halálozás közel 80%.

 

A sokszervi elégtelenség főbb tünetei

A sokszervi elégtelenség bármely szervrendszert érintheti, illetve egyszerre több szervrendszert is érinthet (légzőrendszer, szív- és érrendszer, kiválasztórendszer, máj, idegrendszer, vérképzőrendszer). Bármely szervrendszert érintő súlyos tünet esetén a beteg azonnali kórházi ellátásra szorul.

 

A sokszervi elégtelenség az alábbi tünetekkel járhat az első 24 órában:

 

 

Ezen kívül az alábbi általános tünetek jellemezhetik:

 

 

Légzési elégtelenség alakulhat ki tüdőérintettség esetén, ami a károsodott gázcsere következménye, mely nehézlégzéssel, izzadással, szorongással, kékes, cianotikus bőrrel járhat.

 

Akut veseelégtelenség esetén a vese képtelen a felesleges, káros anyagok kiválasztására, melyek így felhalmozódnak a szervezetben és pH-eltérést eredményezhetnek, melynek tünetei a hányinger, görcsös állapot, csökkent vizeletürítés, vérnyomáscsökkenés, alsóvégtagi ödéma, mellkasi fájdalom.

 

Májelégtelenségre, emésztőrendszeri elégtelenségre utalhat a hányinger; hasi fájdalom és ödéma (ascites), csökkent bélmotilitás, gasztrointestinális vérzés, stressz-fekély, sárgaság (a szem és a bőr sárgás színe).

 

Ezen kívül encephalopátia és szívelégtelenség is kialakulhat. Szívelégtelenséget jelezhet a szabálytalan szívritmus, a gyengeség, az alsóvégtagi ödéma. A szívelégtelenség vese-, illetve májelégtelenséghez is vezethet.

 

Vérvizsgálat során jellemző lehet az emelkedett CRP- és α1-antitripszinszint, valamint a csökkent albuminszint. Jellegzetes még továbbá az anémia (vérszegénység), illetve a trombocitopénia (alacsony vérlemezke szám), mint vérképeltérés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az imént felsorolt tüneteket észleli, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt, vagy keresse fel a legközelebbi sürgősségi osztályt.

 

Az alábbi esetben mindenképp forduljon orvoshoz:

 

  • légzési nehézség;
  • nyomásérzés vagy fájdalom a mellkas környékén;
  • zavartság vagy a szokásostól eltérő viselkedés;
  • erőteljes hasi fájdalom;
  • aluszékonyság, akár öntudatvesztés;
  • sápadt, szürke, kékesszürke bőrszín (különösen az ajkak és a körömágy területén).

 

Minél hamarabb diagnosztizálják a sokszervi elégtelenséget, annál jobb esélyei vannak a betegnek a gyógyulásra.

 

A sokszervi elégtelenség kiváltó okai

A sokszervi elégtelenség kiváltó oka rendkívül összetett. Jelenleg kutatás tárgyát képezi, hogy a genetikai hajlam milyen mértékben határozza meg a sokszervi elégtelenség kialakulását. A legtöbbször súlyos sérülés (pl. baleset, műtét) vagy fertőzés következtében alakul ki, melyre a szervezet egy generalizált, túlzott, gyulladásos választ ad. A válaszreakció következtében a szervek vérellátása csökken, így funkciójukat nem képesek megfelelően ellátni.

 

A sokszervi elégtelenség lehetséges szövődményei

A sokszervi elégtelenség előrehaladása során egyre több szerv károsodása megy végbe, melynek súlyosságától függően az életminőség jelentős romlása következhet be, súlyos esetben halált is okozhat. Az egész szervezetre kiterjedő gyulladás következtében a trombózis rizikója fokozott.

 

A sokszervi elégtelenség diagnosztizálása

A sokszervi elégtelenség diagnosztizálása rendkívül nehéz feladat, hiszen a tünetek megtévesztőek lehetnek, számos más kórkép tüneteivel megegyezhetnek. A beteg kikérdezését és fizikális vizsgálatát követően számos vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához, például vérvétel (májfunkció, vesefunkció, kvantitatív vérkép), vizeletvizsgálat, vérgázvizsgálat, EKG, vérnyomásmérés, szaturációmérés, neurológiai vizsgálat, képalkotó vizsgálatok (pl. mellkasröntgen, szívultrahang, hasi ultrahang).

 

A sokszervi elégtelenség kezelése

A sokszervi elégtelenség kezelésének célja az állapot stabilizálása, a gyulladás kezelése, illetve a szervkárosodás mérséklése. Jelenleg nincs olyan gyógyszer, illetve terápia, ami a szervkárosodást gyógyítaná, azonban a kezelés által a szervkárosodás súlyossága mérsékelhető. A sokszervi elégtelenséget követően a felépülés hosszú és nehéz folyamat. Minél korábban diagnosztizálják a sokszervi elégtelenséget, annál jobb kilátásai vannak a betegnek. A sokszervi elégtelenséget intenzív osztályon kezelik, ahol az érintett szervekre specifikusan végzik a terápiát, pl. dializálják, lélegeztetik a beteget. A kezelés multidiszciplináris együttműködést igényel, ami azt jelenti, hogy különböző szakorvosok együtt dolgoznak a beteg megmentése érdekében.

 

Az alábbi kezelések válhatnak szükségessé:

 

 

KULCSSZAVAK
légzési elégtelenség  |   szívelégtelenség  |   májelégtelenség  |   veseelégtelenség  |   fertőzés  |   szepszis  |   intenzív terápia  |   gyulladás  |   MOF  |   MODS
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít