egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szerzett immunhiány (immundeficiencia) olyan állapot, amelyben a korábban egészséges immunrendszer valamilyen alapbetegség, állapot vagy beavatkozás következtében károsodik. A szervezet védekezőrendszerének elégtelen működése gyakori, ismételt, visszatérő fertőzésekhez vezet. A fertőzések lehetnek súlyosabbak a megszokottnál vagy szokatlan helyen jelentkezhetnek.  

 

A tartós immunhiány a daganatok és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát is fokozza. A szerzett (másodlagos) immunhiány sokkal gyakrabban fordul elő, mint a veleszületett immunhiányos állapotok. Az alapbetegség vagy állapot kezelése általában megszünteti a szerzett immunhiányt.

 

A szerzett immunhiányos állapotok kiváltó okai

A szerzett immunhiányos állapotok előfordulása nagymértékben függ a táplálkozási szokásoktól és lehetőségektől, valamint az immundefektust okozó betegségek (ld. lejjebb) előfordulási gyakoriságától. Ez utóbbiak közé tartoznak bizonyos veseeredetű kórképek, autoimmun betegségek, illetve rosszindulatú daganatok, amelyek önmagukban is gyengítik az immunrendszer működését (immunszuppressziót okoznak), illetve amelyek kezelése ilyen állapot kialakulásához vezet. Halmozott fertőzések gyakran fordulnak elő a gyermekközösségbe (bölcsőde, óvoda) kerülést követő egy-két évben. Később, amint megtörténik a gyermekek immunizálódása a szokásos infekciókkal szemben, ez az állapot általában magától megszűnik.

 

A szerzett immunhiányos állapotok hajlamosító tényezői az alábbi állapotok vagy betegségek lehetnek:

 

  • újszülöttkor (átmeneti immunhiányos állapot alakul ki, melyet újszülött- és csecsemőkori átmeneti fiziológiás immunhiánynak neveznek, lásd Csecsemők immunfejlődése) és időskor (fokozatosan romló immunológiai funkciók);
  • anyagcserezavarral járó betegségek: cukorbetegség, húgyvérűség (uraemia), a belső elválasztású (endokrin) mirigyek működésének zavarai;
  • fertőző betegségek:

 

  • fehérjevesztéssel járó betegségek, melyek alacsony ellenanyagszinthez (hypogammaglobulinaemia) vezetnek: nephrosis szindróma, súlyos égések, Lyell szindróma („leforrázott bőr”), gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), bélrendszeri nyirokerek tágulata (intestinalis lymphangiectasia);
  • trauma: az arra adott élettani válasz immunszuppresszív hatású lehet, mivel megszakad a mechanikus védvonalak (barrier) folytonossága (bőr, légzőhám, gyomor-bélrendszer), és a sérülés során megváltozik az immunsejtek működése;
  • sebészeti stressz: nagy műtéti beavatkozás, általános érzéstelenítés – altatás;
  • léphiányos állapotok: veleszületett, vagy lép műtéti eltávolítása, illetve bizonyos betegségek következtében kialakult léphiány;
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatásai: görcsoldók, véralvadásgátlók, antidepresszánsok, szorongásoldók, szívritmust szabályozó (antiarrhytmiás) szerek.

 

A szerzett immunhiányos állapotok főbb típusai

A másodlagos immunhiányos állapotoknak számos megnyilvánulási formája ismert. E szerzett immundeficienciák körébe sorolhatók az HIV-fertőzés és AIDS, a nyirokrendszer és a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedései (leukémia, mielóma multiplex) és a fertőző májgyulladások.

 

A szerzett immundeficienciák legjellegzetesebb képviselője az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome), amelynek kialakulásáért az 1984-ben azonosított HIV (human immunodeficiency virus) nevű retrovírus felelős. Az Egyesült Államokban és Európában főként a HIV-1 vírus, Afrikában a HIV-2 vírus terjedése jellemző. A HIV-1 vírus képes megfertőzni a szervezet védekezőrendszerének az ún. helper T-sejtjeit és makrofágokat (falósejtek) is. A gazdasejt genomjába beépült vírus hosszú ideig észrevétlenül rejtőzködhet a fertőzött sejtekben, amelyek előbb-utóbb elpusztulnak. Ahogy az immunválaszban igen fontos szerepet játszó T-sejtek száma fokozatosan lecsökken, a fertőzött egyén egyre inkább fogékonnyá válik a különféle fertőzések és daganatos megbetegedések iránt. Ez az állapot a már kialakult AIDS-betegség, amely kezelés hiányában halálhoz vezet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Visszatérő vagy makacs fertőzések megléte esetén javasolt a mielőbbi kivizsgálás az esetleges immunhiányos állapot felismerése érdekében. A szerzett immundeficiencia korai diagnózisa és kezelése életmentő lehet!

 

A szerzett immunhiányos állapotok további tünetei az alábbi betegségek, illetve állapotok gyakori megjelenése lehet:

 

 

A szerzett immunhiányos állapotok kezelése

A másodlagosan kialakuló immunhiány visszafordítható (reverzibilis) állapot. Az alapbetegség kezelését, illetve a kiváltó ártalom megszüntetését követően az immundefektus többnyire magától rendeződik. Súlyos esetekben azonban csontvelő-átültetés válhat szükségessé.

 

A HIV-fertőzés kezelése során három vagy több vírusellenes gyógyszer kombinációját tartalmazó, ún. antiretrovirális terápiát alkalmaznak, amelynek révén megelőzhető a súlyos szövődmények kialakulása.

 

A léphiányos betegeket, illetve a lépeltávolítás előtt álló személyeket immunizálni kell pneumococcus, illetve H. influenzae ellen. Sebészeti, fogászati beavatkozások idején antibiotikum profilaxis alkalmazható.

 

A szerzett immunhiányos állapotok megelőzése

A szerzett immunhiányos állapotok egy része megelőzhető egészséges életmóddal. Egészséges, tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk. Mozogjunk rendszeresen, kerüljük az elhízást, csökkentsük a stresszt az életünkben. A megfelelő alvási szokások kialakítása és az elegendő mennyiségű alvás is kulcsfontosságú az immunrendszer működéséhez. Kerüljük a káros anyagokat (dohányzás, kábítószer- és alkoholfogyasztás). A személyes higiéné, a rendszeres és megfelelő kézmosás és távolságtartás eszközeivel, biztonságos szexuális élettel kerüljük a kórokozókat. Vegyük fel az elérhető oltásokat.

 

KULCSSZAVAK
immunrendszer  |   immundeficiencia  |   immundefektus  |   immunhiány  |   HIV  |   AIDS  |   vírus  |   fehérjehiány  |   fehérjevesztés  |   immunszuppresszív
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít