egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nőgyógyászati daganatok egyik ritkább formája a szeméremtest-daganat, amely a külső női nemi szerveken (vulva) jelenik meg. Magyarországon évente mintegy 250 új esettel számolhatunk. A külső női nemi szervek daganatai – más daganatokhoz hasonlóan – lehetnek jóindulatú, rákmegelőző és rosszindulatú elváltozások. Alább a rosszindulatú daganatokat taglaljuk.

 

A betegség főként idősebb korban (60-70 év felett) kerül felismerésre, de fiatalabbak körében is egyre gyakrabban diagnosztizálják. A betegség kialakulása összefüggésbe hozható a HPV-fertőzéssel (főként fiatalabb életkorban jellemző), illetve a vulva idült bőrgyulladásával, a lichen sclerosusszal (idősebb korban jellemző). Kockázati tényezőt jelent továbbá a dohányzás is.

 

A szeméremtest-daganat tünetei

A daganat a külső női nemi szervek bármelyik részén megjelenhet, jelentkezhet a szeméremdombon, a kis- és nagyajkakon, a hüvely és a végbélnyílás között elhelyezkedő gáton, érintheti a csiklót vagy a nagyajkak hátsó részében található Bartholin-mirigyeket.

 

A betegség jellemző tünetei a következők:

 

 • el nem múló viszketés a külső nemi szerveken,
 • fájdalom és érintés-, nyomásérzékenység,
 • cikluson kívül jelentkező vérzés,
 • váladékozás,
 • ödéma,
 • a bőrszín megváltozása (pl. fehér elszíneződés megjelenése),
 • a bőr megvastagodása vagy a bőr sorvadása,
 • göb, szemölcs, fekély vagy nem gyógyuló seb megjelenése,
 • megváltozott anyajegy,
 • vizeléskor érzett fájdalom;
 • megnagyobbodott lágyéki nyirokcsomók.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel a szeméremdaganat tünetei számtalan más betegség tüneteit is utánozhatják, bármelyik tünet fennállása esetén keresse fel nőgyógyászát vagy a területileg illetékes nőgyógyászati szakrendelést. Vegyen részt rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatokon, akkor is, ha tünetmentes!

 

A szeméremtest-daganat kiváltó okai

A szeméremtest-daganat lehet elsődleges (primer) vagy másodlagos daganat. A primer, vagyis innen kiinduló daganat általában HPV-fertőzés következménye vagy lichen sclerosus talaján alakulhat ki. A másodlagos daganat azt jelenti, hogy a szervezet más területén kialakult daganat (pl. méhnyakrák, veserák, méhtestrák, bőrrák) áttétet adott erre a testrészre.

 

A primer szeméremtest-daganat több típusa is ismert, attól függően, hogy mely sejtekből indult ki a daganat. A daganatok több mint 90%-a laphámrák, de kiindulhat anyajegyből (melanoma), a hám legalsó rétegéből (basalioma), illetve mirigyekből (Bartholin-mirigy rák) is.

 

Nem egyértelmű teljesen, hogy a daganatot mi okozza, viszont léteznek hajlamosító tényezők:

 

 

A szeméremtest-daganat lehetséges szövődményei

A szeméremtest-daganat kezelés nélkül áttétet adhat más szervekre (pl. hüvely, végbél, húgycső, máj, tüdő, csontok).

 

A szeméremtest-daganat diagnosztizálása

A daganat korai felismerésében segít a külső nemi szervek időnkénti vizsgálata. A rendszeres nőgyógyászati szűrések alkalmával a szakorvos is látja a gyanúra okot adó elváltozásokat. A vizsgálat során orvosa részletesen megnézi a külső nemi szerveket, ezekről kolposzkóp segítségével még részletesebb képet kaphat. Az esetleges elváltozásból vett szövetminta elemzése pontos képet ad az elváltozás természetéről, hátterét képezi a diagnózis felállításának.

 

Ha a vizsgálat daganatos sejteket mutat ki, további vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal (mellkasröntgen, hasi ultrahang, CT, MR) tisztázandó, hogy mennyire kiterjedt a daganat, illetve adott-e áttéteket.

 

A szeméremtest-daganat kezelése

A daganat kezelése függ a kiindulási helyétől, stádiumától, hogy mekkora területet érint és a beteg általános állapotától is.

 

Műtét

Az elsődleges kezelési mód a műtét, és a pontos stádiumbesorolásnak is ez a legbiztosabb módja. Az eltávolítandó terület nagyságát a daganat mérete határozza meg. Korai stádiumban elegendő lehet legalább 1 cm-nyi biztonsági zóna kimetszése a tumorral együtt, azonban súlyos esetben az egész szeméremtestet eltávolíthatják, esetenként a hüvely eltávolítása is szükséges (radikális vulvectomia). Utóbbi esetben is esztétikailag szép eredmény érhető el, bizonyos esetekben pedig a hüvely újraképezhető más szövetekből. Egyes esetekben lehetőség van az őrszem (sentinel) nyirokcsomók eltávolítására és szövettani vizsgálatára. Nyirokcsomó érintettség esetén a nyirokcsomókat is eltávolítják.

 

Sugárkezelés

A szeméremtest-daganatok kevésbé reagálnak a sugárkezelésre, ezért arra leginkább akkor kerül sor, ha a környéki nyirokcsomók is érintettek vagy ha műtét után a sebészi szélekben daganatos sejteket találtak és újabb műtét nem jön szóba.

 

Kemoterápia

Ennél a daganatfajtánál sor kerülhet kemoterápiára a sugárérzékenység növelése érdekében,

 

A szeméremtest-daganat megelőzése

A szeméremtest-daganat megelőzésének nincs biztos módja.

 

 • A HPV elleni oltás felvétele bizonyítottan csökkenti a daganat kialakulásának esélyét.
 • A rendszeres önellenőrzés és a rendszeres nőgyógyászati szűrésen való részvétel segít a diagnózis korai felállításában.

 

KULCSSZAVAK
nőgyógyászati daganat  |   HPV  |   női nemi szervek  |   vulva  |   szeméremtestrák  |   szeméremajak
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít