egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szeptikus arthritis (fertőzéses ízületi gyulladás) az ízületek baktériumok vagy ritkábban gombák, vírusok által okozott gyulladása. A fertőzés következtében az ízületi üregben gyulladásos anyagok és a kórokozó típusától függően genny keletkeznek.

 

A gyulladás elpusztíthatja az ízületi felszínt, ami súlyos ízületi károsodáshoz vezethet. A kórokozók sérülés, műtéti beavatkozás útján juthatnak be a véráramba vagy közvetlenül az ízületbe, illetve a szervezet más fertőző gócából terjedhetnek át rá. A betegség leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban, illetve időskorban fordul elő.

 

A szeptikus arthritis főbb tünetei

A szeptikus arthritis jellemző tünete az érintett ízület nagyfokú fájdalma és duzzanata, az ízület feletti bőr pírja és meleg tapintata. A betegség gyorsan alakul ki. Általában csak egy ízület érintett, néha azonban több ízületben is kialakulhat gyulladás. Leggyakrabban a térd, csípő, könyök, csukló, váll, illetve a kéz kisízületei érintettek. Általános tünetként hirtelen emelkedő láz, elesettség és rossz közérzet jelentkezhet. A hónalj és a lágyék nyirokcsomói megnagyobbodhatnak. Az immunrendszer elégtelen működése vagy korábban beültetett ízületi protézis megléte esetén a jellegzetes tünetek részben vagy teljes mértékben hiányozhatnak.

 

A Neisseria gonorrhoeae (gonococcus) baktérium okozta fertőzés következtében kialakuló ízületi gyulladást a hirtelen kezdet, főként a felső végtagok érintettsége, a vándorló ízületi fájdalom és a bőr gennyes, hólyagos kiütése jellemzi (ld. még Gonorrea, Kankó).

 

A vírusok okozta arthritisek általában hirtelen kezdetűek, jóindulatúak és maguktól gyógyulnak. Különösen a rubeolához és a rovarcsípés közvetítésével az emberi szervezetbe jutó arbovírus fertőzéshez társul jellegzetes, viszkető kiütésekkel járó ízületi gyulladás.

 

A Lyme-kór késői megnyilvánulásaként is jelentkezhet arthritis, amelynek kezdetekor általában láz, fejfájás, izomfájdalom és a nyirokcsomók megnagyobbodása tapasztalható.

 

Idült, kevésbé fájdalmas, lassú lefolyású ízületi gyulladást gombák (pl. Candida albicans) vagy a TBC kórokozója okozhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek észlelése esetén azonnal forduljon háziorvosához, aki szükség esetén reumatológiai szakrendelésre irányítja további kivizsgálás céljából.

 

A szeptikus arthritis lehetséges okai

A szervezetben lappangó fertőzéses folyamatok következményeként kialakulhat szeptikus folyamat a nagyízületekben. A kórokozók forrása lehet például az idült vesemedence-gyulladás (krónikus pyelonephritis), a mandulagyulladás (tonsillitis), a fogágy megbetegedései, a sebek gennykeltő folyamatai, az emésztőrendszer fertőzései (pl. epehólyag-gyulladás) és a szívbelhártya-gyulladás (endocarditis). Ilyenkor a kórokozó eredeti helyéről (pl. középfül, vesemedence) a véráramba kerül, onnan pedig az ízületbe. Az endoszkópos vizsgálatok, valamint ortopédiai vagy traumatológiai műtétek, sérülések során szintén kerülhetnek baktériumok a vérkeringésbe vagy az ízületbe, amelyek bizonyos betegségek, illetve állapotok esetén szeptikus folyamatot indíthatnak el a csontszövetben vagy az ízületekben.

 

Gyakori kórokozó a Staphylococcus aureus, illetve a Streptococcus baktériumok. Ízületi gyulladást okozhat még például Haemophilus influenzae, az E. coli, a Neisseria gonorrhoeae, a Salmonella, a Mycobacterium. Olykor a Lyme-kórt okozó baktériumok is állhatnak a háttérben. Vírusok közül a HIV, a hepatitis-vírus, a parvovirus B19, a mumpszvírus, a rubeolavírus, az ebolavírus, a herpeszvírusok fertőzhetik meg az ízületet. Gombák közül leggyakrabban a Candida és az Aspergillus fajok okozhatnak ízületi gyulladást.

 

Szeptikus arthritis kialakulására hajlamosíthat:

 

 

A szeptikus arthritis szövődményei

A mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) megjelenése a mozgásszervi képletekben – köztük az ízületekben – súlyos állapotot idézhetnek elő, ami nem csak az adott ízület és csont épségét, hanem a beteg életét is veszélyeztetheti. A kezelés késlekedése kiterjedt szövetelhaláshoz vezethet, többek között a stabilizáló szalagok elhalhatnak, a porcfelszín felpuhulhat, leválhat és elhalhat.

 

A szeptikus arthritis gyakori szövődménye lehet a szepszis (septicaemia), a nyirokcsomó-gyulladás (lymphadenitis abscendens), a degeneratív ízületi gyulladás (arthrosis), az ízületi mozgás beszűkülése (contractura), az ízületi merevség (ankylosis), a „lötyögő” ízület és a heveny csontvelőgyulladás (osteomielitis), az ízületi protézis diszlokációja.

 

A szeptikus arthritis diagnosztizálása

A szeptikus arthritis kivizsgálásának első lépése a kórelőzmény felvétele, amelyet a fizikális vizsgálat követ. Elengedhetetlen az ízület lecsapolása (punkció) és az ízületi folyadék tenyésztése. Ha a tenyésztés eredménye pozitív, a kórokozót azonosítják, és antibiotikum érzékenységi vizsgálattal megállapítják, mely antibiotikumok a leghatékonyabbak a kezelésben. Szükség van továbbá laboratóriumi vérvizsgálatokra és vizeletvizsgálatokra. A kórokozó azonosítása hemokultúra segítségével is elvégezhető. Ehhez vérből történő mintavételre van szükség, amit először a gyógyszeres terápia megkezdése előtt, majd pedig a kezelés alatt többször, ismételten vesznek le. A többszöri mintavételre azért van szükség, mert a kórokozók a vérkeringésben kis mennyiségben és/vagy csak időszakosan vannak jelen, így megnövelhető a kimutatás esélye. A kórisme felállítását képalkotó vizsgálatok – az érintett ízület röntgenvizsgálata és ultrahang-vizsgálata, kérdéses esetben izotóp-vizsgálat, súlyos általános tünetek esetén mellkasröntgen és hasi ultrahang – segítik.

 

A szeptikus arthritis kezelése

A szeptikus arthritis eredményes kezelésének kulcsa a gyors felismerés, az azonnali, agresszív antibiotikum-terápia és az ízületi folyadék lebocsátása. A klinikai kép és az elsődleges vizsgálati eredmények függvényében a sürgős beavatkozás során artroszkópia vagy kiterjesztett ízületi feltárás, az ízületi belhártya kiirtása (synovectomia), az elhalt szövetelemek sebészi eltávolítása (necrectomia) történhet. Mindemellett láz- és fájdalomcsillapítás, valamint az ízület nyugalomba helyezése szükséges. A betegség heveny szakaszát rehabilitáció követi.

 

A szeptikus arthritis megelőzése

Az ortopédiai, illetve a tervezett traumatológiai műtétek elvégzése és egyéb sebészi vizsgáló eljárások (endoszkópia) előtti gócmentesítéssel megelőzhető, hogy a beavatkozás során gennykeltő baktériumok kerüljenek a vérkeringésbe.

 

Szeptikus arthritis gyermekkorban

A gyermekkorban jelentkező szeptikus arthritist láz, elesettség és komoly fájdalmak kísérik. Az érintett ízület meleg, duzzadt és fájdalmas, működése sérült. Újszülött- és csecsemőkorban leggyakrabban a Staphylococcus aureus, a B csoportú Streptococcusok és E. coli fertőzés áll a háttérben. Két hónapos és ötéves kor között a Haemophilus influenzae, majd idősebb korban ismét a Streptococcus és Staphylococcus a leggyakoribb kórokozó. A betegség általában a vérkeringés közvetítésével alakul ki, de helyi fertőzés is előfordulhat, például katéterezést vagy ízületi csapolást követően.

 

KULCSSZAVAK
ízület  |   genny  |   nyirokcsomó  |   kiütés  |   szövetelhalás  |   baktérium  |   szeptikus folyamat  |   vérkeringés  |   tenyésztés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít