egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Szexuális erőszaknak tekintendő, ha valakit akarata ellenére szexuális cselekvésbe vonnak erőszak, kényszer, manipuláció vagy az állapotával való visszaélés révén.

 

Szexuális célú kizsákmányolásról beszélünk, amikor valaki pénzügyi vagy más hasznot húz egy másik személy toborzásán, szállításán vagy átvételén keresztül, akit megtévesztés, erőszak vagy fenyegetés útján szexuális cselekményre kényszerít. A szexuális kizsákmányolás az emberkereskedelem talán legelterjedtebb és legtöbb áldozatot követelő megvalósulási formája.

 

A szexuális bántalmazás főbb formái

Szexuális erőszaknak nevezzük, amikor valakit olyan szexuális tevékenységbe vonnak be, amit nem akar.

 

Szexuális erőszaknak számít többek között:

 

 • minden nem kívánt testi közeledés és érintés;
 • az érintett vonakodása vagy bizonytalansága ellenére szexre való rávétel, vagy azon belül olyan tevékenységre, amit nem akar (pl. orális, anális vagy durva szex);
 • a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezés (biztonságos szex) megtagadása;
 • minden szexuális tevékenység az akaratát kifejezni nem képes (például alkohol, drog, gyógyszer hatása alatt álló, alvó vagy eszméletlen), kiszolgáltatott állapotban levő személlyel;
 • a fent felsorolt cselekményekre tett kísérlet.

 

A szexuális erőszakot többnyire nem közterületen, hanem az áldozat vagy az elkövető lakó- vagy munkahelyén (vagy hasonló, privát jellegű területen) követik el. Az esetek döntő hányadában az áldozat ismeri a szexuális erőszakot elkövető személyt (pl. partner, tanár, családtag, barát, munkatárs).

 

Randierőszak

Randierőszaknak minősül, ha a szexuális erőszakot egy randevún, vagy ahhoz hasonló körülmények között, előre megbeszélt találkozó során egy potenciális partner követi el. Egyes férfiak a különböző online randioldalakat, randiappokat úgy használják az ismerkedésre, hogy eközben saját magukról a lehető legkevesebb információt adják ki. Eltitkolják valós kilétüket, olykor hazudnak is annak érdekében, hogy később ne legyenek beazonosíthatók.

 

Buli közbeni szexuális bántalmazás

A bulik – nyilvános események vagy házibulik – a szórakozás mellett jó alkalmat jelentenek egyesek számára, hogy szexuális bűncselekményt kövessenek el. A szórakozás és a közben történő alkoholfogyasztás senkit nem jogosít fel arra, hogy másokat bántalmazzon. A szórakozóhelyeken gyakran előfordul, hogy a kiszemelt áldozatot leitatják, vagy ún. randi-drogot csempésznek az illető italába. Így a sértett kevésbé vagy egyáltalán nem képes ellenállni, és később nehezen, vagy alig emlékszik a történtekre.

 

Szexuális zaklatás

Szexuális zaklatásnak számít minden olyan szexuális közeledés és megnyilvánulás, amely sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára. Szexuális zaklatás történhet többek között közterületen, tanintézményben, munkahelyen, szórakozóhelyen vagy táborban. Elkövetheti egy személy vagy csoport is.

 

Zsarolás, fenyegetés

A digitális eszközök és okostelefonok korában egyre gyakrabban fordul elő, hogy hiányos öltözetű személyekről vagy intim aktusokról videófelvétel vagy fotó készül, majd azzal visszaélést követnek el. A bármilyen módon elkészített vagy megszerzett képeket, illetve videófelvételeket egyesek arra használják, hogy másokat zsarolással szexre vagy egyéb, általuk nem kívánt tevékenységre kényszerítsenek. Áldozatukat azzal fenyegetik meg, hogy a felvételeket feltöltik az internetre, elküldik az illető ismerőseinek, családtagjainak vagy a munkahelyére.

 

Pornó

A pornóipar árucikket képez a szexualitásból, és az abban résztvevő embereket tárgyként – az árucikk szerves részeként – használja fel. Agresszióra és egyenlőtlenségre épülő szexuális kultúrára szocializálja a fiatalokat, így a pornót fogyasztó emberek igen gyorsan érzéketlenné válnak az erőszakra. A pornóban szereplő személyeket menedzsereik és producereik addig alkalmazzák, amíg testileg vagy lelkileg meg nem törnek. A bosszúpornó a nők elleni erőszak egyik formája, a szexuális és fenyegető zaklatás eszköze, amely túlnyomó részben lányokat és nőket érint, és elkövetői elsősorban férfiak.

 

A szexuális bántalmazás jelei és következményei

A szexuális erőszak súlyos hatást gyakorol az elszenvedőjére. Az erőszak okozhat fizikai sérüléseket, az áldozat nemi úton terjedő betegséget kaphat el, akár teherbe is eshet. A pornóiparban alkalmazott nők gyakori sérülései közé tartozik a végbélnyílás, a torok, a hüvely és a szem Chlamydia- vagy Gonorrea-fertőzése vagy egyéb sérülése.

 

A szexuális erőszak igen komoly érzelmi következményekkel is jár. A történtek hatására az áldozat bénultságot, bűntudatot, szégyent, haragot és kételyt érezhet. Elvesztheti bizalmát a környezetével szemben, aminek következtében bezárkózhat, elszigetelődhet. Tartós félelmet élhet meg, szorongásdepresszió léphet fel nála. Gyötörheti továbbá a konkrét következmények (terhesség, nemi betegségek, HIV-fertőzés, AIDS) miatti aggodalom is.

 

A feldolgozatlan történések miatt emlékbetörések (rémálmok, flashback) kínozhatják, amelyek elől alkohol vagy drogok fogyasztásához menekülhet. Akár önveszélyeztető magatartást is tanúsíthat, előfordulhat önsértés vagy öngyilkosság. A prostitúcióban és a pornóiparban alkalmazott nők igen nagymértékben szenvednek poszttraumás stressz szindrómától.

 

Külső sérülésnyomok hiányában a hozzátartozók vagy a külső szemlélő számára a fentebb felsoroltak közül csupán annyi tűnhet fel, hogy megváltoznak az érintett személy evési vagy alvási szokásai, melynek következtében látványosan hízni vagy fogyni kezd, kialvatlanná válik. Megváltozhatnak továbbá az öltözködési szokásai és a korábban megszokott viselkedésmintái is.

 

Mit tehet szexuális bántalmazás vagy kizsákmányolás esetén?

Annak a személynek, aki szexuális bántalmazás áldozata, joga van a segítségre. Hazánkban számos állami és civil szervezet nyújt segítséget ezekben az esetekben, azonban ehhez a bántalmazott személyeknek kell megtenniük az első lépést.

 

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről. Az OKIT a nap 24 órájában elérhető a 06-80-20-55-20-as telefonszámon.

 

Számos egyesület nyújt segítséget bántalmazott nőknek, többek között a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), valamint a Patent Egyesület. Ezek az egyesületek segélyvonalakat tartanak fenn, amelyeken keresztül információval, jogi természetű kérdések megválaszolásával támogatják az áldozatokat. Krízisambulanciájukon pszichológus szakemberek állnak az érintett személyek rendelkezésére.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Segítségnyújtás bántalmazás esetén

Lelkisegély-szolgálatok és kríziskezelés

 

Gyermekek szexuális bántalmazása

Szexuális bántalmazás a gyermek olyan szexuális aktivitásba való bevonása, amelyet a gyermek nem képes megérteni, illetve amelyhez nem tudja az érdemi beleegyezését adni, vagy amelyre koránál, fejlettségi állapotánál fogva nem érett. A gyermek elleni szexuális visszaélés során egy felnőtt vagy az áldozatnál jóval idősebb gyermek arra használja hatalmát és befolyását, hogy a gyermeket valamilyen szexuális tevékenységbe vonja be.

 

Minden olyan szexuális tevékenység, amely felnőtt és gyermek között történik, abúzusnak – azaz visszaélésnek, erőszaknak – tekintendő. A szexuális bántalmazás azon formáját, amelyben családtagok között történik az abúzus, incesztusnak nevezzük.

 

Aszerint, hogy a bántalmazás folyamata során létrejön-e testi kapcsolat a felek között, két típus különíthető el.

 

 • Érintéssel járó abúzus:
  • szexuális töltetű érintés vagy ugyanilyen érintésre való felszólítás vagy kérés;
  • fogdosás, dörgölőzés, szájjal történő szexuális jellegű érintés, bármilyen behatolás (hüvelyi, anális, orális).

 • Érintés nélküli abúzus:
  • gyermek szexuális töltetű fényképezése;
  • pornográf felvételek mutatása gyermeknek.

 

Szexuális bántalmazásra utaló jelek a gyermek viselkedésében:

 

 • szokatlan félénkség, riadtság, túlérzékenység a környezeti hatásokkal szemben;
 • bizalmatlanság, félelem a szülőtől vagy bizonyos személyektől;
 • alvászavarok, táplálkozási zavarok, visszatérés alacsonyabb életkori viselkedéshez (pl. ujjszopás, ágybavizelés stb.).
 • bezárkózás, elutasítás, gyengülő kapcsolatok a kortársakkal;
 • koraérett magatartás, droghasználat, depresszió, bűntudat, szégyenérzet;
 • váratlanul bekövetkező változások a viselkedésben, öngyilkossági gondolatok;
 • koncentrálási, tanulási nehézségek, tanulmányi teljesítmény hirtelen hanyatlása.

 

Azok a nők, akik 16 éves koruk előtt szexuális visszaélést szenvedtek el, felnőttként nagyobb eséllyel kerülnek bántalmazó párkapcsolatba, és válnak szexuális erőszak áldozatává.

 

Kapcsolódó tartalom: Gyermekbántalmazás

KULCSSZAVAK
abúzus  |   incesztus  |   emberkereskedelem  |   zaklatás  |   randierőszak  |   zsarolás  |   fenyegetés  |   pornó
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít