egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Streptococcus baktériumok törzsébe többféle, mikrobiológiai szempontból jelentős faj tartozik. Közülük számos az emberi nyálkahártya és a fogfelszín normál flórájának része, melyek steril testüregekbe jutva vagy immunkárosodott betegeknél súlyos fertőzéseket okozhatnak; de akadnak közöttük valódi kórokozók is, melyek súlyos, gyakran halálos kimenetű kórképekhez vezethetnek.

 

A Streptococcusok Gram-pozitív (kéken festődő), gömb alakú baktériumok, „coccusok”, melyek kettesével vagy hosszabb-rövidebb láncokba rendeződve helyezkednek el és anaerob anyagcserét folytatnak. A Streptococcusokat a Rebecca Lancefield által kidolgozott, úgynevezett sejtfal-szénhidrát antigénen alapuló szerológiai csoportbesorolás szerint osztályozzák. A gennykeltő Streptococcusok rendelkeznek valamilyen Lancefield-féle csoport antigénnel; az ez alapján nem besorolható fajok pedig az ún. viridans, zöldítő, alfa-hemolizáló Streptococcusok közé tartoznak.  

 

Streptococcus pyogenes által okozott fertőzések

A Streptococcus törzs egyik legjelentősebb kórokozója, a Lancefield „A” típusú csoportba tartozó Streptococcus pyogenes (S. pyogenes), amely a légúti fertőzések, a gennyes bőr- és lágyrészfertőzések mellett toxinok és szuperantigének kiváltotta kórképeket és késői autoimmun szövődményeket is okozhat.

 

Gennyes gyulladások

A kórokozó az iskoláskorú gyermekek bakteriális torokgyulladásának leggyakoribb kórokozója. Amennyiben pirogén toxint is termel a baktérium, a fertőzéssel a skarlát kialakulása is együtt járhat. Az érintett szöveteken és a nyirokereken keresztül átterjedhet a regionális nyirokcsomókra nyirokérgyulladást és nyirokcsomógyulladást okozva. Helyi gennyes szövődményeket is okozhat, mint például peritonsilláris (mandulán belüli, körüli) tályog, középfülgyulladás, arcüreggyulladás (sinusitis). Vezethet továbbá az arcon a bőr felületes rétegét érintő, főként az ajkak és az orr körül megjelenő bőrfertőzéshez, az ótvarhoz (impetigo). A bőr- és lágyrészfertőzések súlyosabb formáját, orbáncot (erysipelas) okozhat, melyből akár cellulitis (a bőr és az alatta lévő szövetek gyulladása) is kialakulhat. A bőr- és lágyrészfertőzések legsúlyosabb formájaként nekrotizáló fasciitis vagy Streptococcus gangréna alakulhat ki.

 

Szisztémás és egyéb szervi fertőzések

A S. pyogenes okozhat véráramfertőzést (szepszis), tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, valamint felelős lehet a szülést követő időszakban jelentkező gyermekágyi láz kialakulásáért is.

 

Szuperantigénhez köthető betegségek

A S. pyogenes is vezethet a szuperantigénjei (olyan toxinok, melyek az immunrendszert aktiválják) révén súlyos, többszervi elégtelenséggel járó és magas halálozású streptococcalis toxikus sokk szindrómához – a Staphylococcus-fertőzésekhez hasonlóan.

 

Késői autoimmun szövődmények

A Streptococcus okozta garatgyulladást követően 1-5 héttel szövődményként kialakulhat akut reumás láz, mely vándorló, többízületi gyulladással, szívbelhártya-gyulladással, jellegzetes bőrpírral, bőr alatti csomók megjelenésével és táncoló jellegű idegrendszeri túlmozgásokkal járhat. A reumás láz következményeként reumás szívbetegség alakulhat ki, mely a szív billentyűit érinti. A garatgyulladás késői szövődményeként veseérintettség is jelentkezhet, akut poststreptococcalis glomerulonephritis formájában.

 

Egyéb Streptococcusok okozta fertőzések

A S. pneumoniae (pneumococcus) főként fül-orr-gégészeti fertőzéseket, tüdőgyulladást, véráramfertőzést, agyhártyagyulladást okozhat. A B-csoportú Streptococcusok közé tartozó S. agalactiae újszülöttkori fertőzéseket okoz. A S. viridans hasűri fertőzések, véráramfertőzések, fogszuvasodás kialakulásához vezethet.

 

A Streptococcus-fertőzések diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a tünetek mellett bármilyen váladék, testnedv vagy vér mikrobiológiai tenyésztése szükséges a kórképtől függően.

 

A Streptococcus-fertőzések kezelése

A fertőzés antibiotikummal kezelhető. Első vonalban a penicillineket alkalmazzák, béta-laktámokkal szembeni rezisztencia, illetve penicillinérzékenység esetén hatékony lehet az erythromycin. Súlyos lágyrészfertőzések esetén sebészi kezelés (feltárás) szükséges, valamint ilyenkor clindamycin antibiotikum adása jöhet szóba.  

 

A Streptococcus-fertőzések megelőzése

A Streptococcus-fertőzések megelőzésének alapvető módja a higiéniai szabályok betartása.

 

A PCV13-oltás kötelező védőoltás, mely a S. pneumoniae baktérium 13 típusa által okozott számos megbetegedés, illetve szövődményei ellen nyújt tartós védelmet. Az oltási sor beadása az első életévben történik.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   Streptococcus  |   baktérium  |   gennykeltő  |   bőrfertőzés  |   lágyrészfertőzés  |   véráramfertőzés  |   nozokomiális fertőzés  |   tüdőgyulladás  |   reumás láz  |   skarlát  |   orbánc  |   erysipelas  |   toxikus sokk szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít