egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A skizoaffektív zavar súlyos pszichiátriai kórkép, amely a beteg mindennapi életére kifejezetten negatív hatással van. A betegség a skizofréniához hasonló pszichotikus tünetekkel és hangulatzavarral jár. Az első tünetek jellemzően a kora felnőttkorban jelentkeznek, nők esetén gyakoribb a kórkép.

 

Bár a skizoaffektív zavar és a skizofrénia hasonló hangzású betegségek, de nem egymás szinonimái. A különbség közöttük az, hogy skizoaffektív zavar esetén – a skizofréniával ellentétben – a pszichotikus tünetek mellett a hangulatzavar tünetei (súlyos depresszív vagy mániás, esetleg kevert epizódok) is jelentkeznek. A terápia is ennek megfelelő: a pszichotikus tünetek mellett a hangulatzavart is kezelni kell, emiatt gyakran gyógyszerkombinációkra van szükség a kívánt hatás eléréséhez.

 

Ne féljen segítséget kérni!

 

A lelkisegély-szolgálatokról és kríziskezelésről bővebben itt olvashat.

 

A skizoaffektív zavar főbb tünetei

A skizoaffektív zavar jellemzője, hogy a skizofrénia tünetei mellett súlyos depresszív vagy mániás (esetleg kevert) epizód is megjelenik egyidejűleg.

 

A skizoaffektív zavar leggyakoribb tünetei az alábbiak lehetnek.

 

 • Depresszió: A skizoaffektív zavar típusától függően mániás és/vagy depresszív epizódok is jelentkezhetnek.
 • Hallucinációk: Érzékszervi észlelés külső inger hiányában – vagyis a beteg hall, érez, lát, szagol valamit, ami valójában nincs ott.
 • Téveszmék: Olyan téves gondolatok és elképzelések, amelyek valójában nem igazak. Gyakoriak a paranoid téveszmék, amikor az érintett azt gondolja, hogy mások üldözik, bántani akarják, összeesküvést szőnek ellene.
 • Zavaros gondolkodás és beszéd: Túl gyors vagy túl lassú, esetleg a korábbiakhoz képest értelmetlen beszéd jelenik meg. Gyakoriak a hirtelen témaváltások, anélkül, hogy a témák kapcsolódnának egymáshoz.
 • „Negatív” vagy hiánytünetek: Az érzelmek és a kommunikáció elszegényesedése, motiválatlanság, a szociális és szexuális aktivitás csökkenése, figyelemzavar, apátia stb. A negatív tünetek általában rosszabbul reagálnak a gyógyszeres kezelésre, pedig kezelésük fontos, mivel az életminőséget jelentős mértékben befolyásolják.

 

A skizoaffektív zavar típusai

A skizoaffektív zavar típusait az alapján különítjük el egymástól, hogy milyen irányba tolódnak el a jelentkező hangulatzavar tünetei.

 

A skizoaffektív zavar típusai az alábbiak lehetnek:

 

 • depresszív típus: ha a hangulati tünetek közül csak a súlyos depresszív epizódok jelentkeznek (lásd: Depresszió);
 • mániás típus: ha a hangulati tünetek közül csak a súlyos mániás epizódok jelentkeznek (lásd: Mániás depresszió);
 • kevert típus: ha a hangulati tünetek közül a súlyos mániás és depresszív epizódok is jelentkeznek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a skizoaffektív zavar valamely tünetét tapasztalja és felmerül a kórkép gyanúja, a mielőbbi diagnózis érdekében javasolt szakemberhez (pszichiáter vagy pszichológus) fordulni. Az érintettek belátása a betegségre jellemzően alacsony, ezért nagyon fontos a környezet visszajelzése.

 

Mivel a tünetek jelentkezését követő első években gyakoribb az öngyilkossági kísérlet kockázata, ezért nagyon fontos mielőbb szakember segítségét igénybe venni!

 

A skizoaffektív zavar kiváltó okai

Arról, hogy pontosan mi okozza a skizoaffektív zavart, nem sok információval rendelkezünk. Az érintettek családjában jellemzően nagyobb a skizoaffektív zavar vagy a skizofrénia előfordulásának valószínűsége, ezért a genetikának feltehetően van szerepe a kialakulásában.

 

A skizoaffektív zavar kialakulásában ezen kívül az alábbiak játszhatnak szerepet:

 

 

A skizoaffektív zavar szövődményei

A skizoaffektív zavarban érintetteknél a tünetek kezdetétől számított első pár évben az öngyilkossági kísérlet kockázata magasabb. Ezt a kockázatot később a diagnózist követő megfelelő terápia csökkenti, így a mielőbbi diagnózis felállítása életet menthet!

 

A skizoaffektív zavar diagnosztizálása

A skizoaffektív zavar diagnosztizálása során az első lépés az egyéb kórképek kizárása. Ilyenek a különböző egyéb hangulatzavarok, illetve a skizofrénia, de fontos emellett kizárni a gyógyszer- vagy kábítószer-használatból eredő pszichózist is.

 

A skizoaffektív zavar diagnózisához az alábbi kritériumoknak kell teljesülnie:

 

 • időszakosan a súlyos hangulati zavar (depresszió és/vagy mánia) tünetei és a skizofrénia pszichotikus tünetei egyidőben jelentkeznek;
 • a pszichotikus tünetek akkor is jelentkeznek legalább két héten át, amikor a hangulati zavar tünetei (akár gyógyszeresen) kontrollálva vannak;
 • a súlyos hangulatzavar tünetei az idő nagy részében jelen vannak, amennyiben még nem történt meg a kezelésük;
 • a tünetek nem magyarázhatóak kábítószer- vagy gyógyszerhasználattal.

 

A skizoaffektív zavar kezelése

A skizoaffektív zavar kezelése jellemzően gyógyszerkombinációk adásából és terápiából áll, a személyre szabottan megfelelő kezelést a beteg és a kezelőorvos közösen döntik el.

 

A skizoaffektív zavar kezelésére az alábbi módszerek léteznek:

 

 

Minden beteg másképpen reagál a gyógyszerekre, épp ezért a terápia kezdetén előfordulhat, hogy gyógyszerváltásra van szükség.

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít