egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szülés és az azt megelőző vajúdás természetes folyamat, amely általános élettani törvényszerűségek szerint zajlik a terhesség 37-40. hete között. A szülés folyamán a magzat – a méhlepénnyel, a köldökzsinórral és a magzatvízzel együtt – a méhből a külvilágba jut.

 

A szülés:

 

A szülés második, kitolási szakasza a méhszáj teljes megnyílásától a magzat megszületéséig tart.

 

A szülés kitolási szakaszának főbb jellemzői

A szülés második szakaszának kezdetét a méhszáj teljes eltűnése jelzi. Ebben a szakaszban ún. tolófájások jelentkeznek, melyek hatékonyságát a szülő anya reflexes nyomással (hasprés) tudja növelni. A tolófájások megindulásától a magzat megszületéséig első szülésnél átlagosan 60 perc, másodszor vagy többször szült nők esetében átlagosan 15-30 perc telik el.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a szülés második szakasza idején még nem tartózkodik szülészeti intézményben, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A szülés második szakaszának vezetése

A szülés előrehaladásával a szülész-nőgyógyász szakorvos vagy a szülésznő hüvelyi vizsgálattal ellenőrzi a magzat fejének helyzetét. A kitolási szakaszban folyamatosan nyomon követik az anya és a magzat általános állapotát, a magzati szívhangot, a méhösszehúzódások erősségét és gyakoriságát, és a magzat elöl fekvő részének helyzetét.

 

A fej kigördülése során, amikor már 4-5 centiméternyi rész megjelent a magzat fejéből, a szülésznő a méhösszehúzódás ideje alatt gyengéden a magzat fejére helyezi a kezét, hogy szükség esetén lassítsa az előrehaladást – a szülés levezetésének fontos eleme az anya lágyrész-sérüléseinek megelőzése. Ha a hüvely nem tágul ki eléggé, helyi érzéstelenítést követően az orvos gátmetszést (epiziotómia) végezhet a szülés megkönnyítése és a repedések elkerülése érdekében. Gátmetszésre van szükség akkor is, ha a magzat szívritmusa jelentősen lelassul vagy felgyorsul (distressz), ami azt jelzi, hogy a magzat nem jut elég oxigénhez, ezért gyorsan világra kell segíteni. A szülést követően a gátmetszést összevarrják.

 

Miután a magzat feje kigördült, a következő 1-2 tolófájással a magzat egész teste könnyedén világra jön. A megszületés után a magzatot az édesanya hasára helyezik, hogy létrejöjjön a bőr-bőr kontaktus a korai kötődés kialakulása érdekében.

 

A kismama szerepe a szülés második szakaszában

Az anya a szülést kísérő szakemberrel – a lehetőségekhez mérten előre egyeztetve – megválaszthatja a kitolási szakasz alatti testhelyzetét. A szülés második szakaszában célszerű alkalmaznia a szülésfelkészítő tanfolyamon elsajátított légzéstechnikát, mely elősegíti mind a saját, mind a magzat megfelelő oxigénellátottságát.

 

Tolófájáskor az orron keresztül vett mély levegővétel után teljes erőből kell préselnie. Nagyon fontos, hogy a nyomás ne a fejből, nyakból vagy mellkasból, hanem a hasból induljon (hasprés). Ha az orvos vagy a szülésznő azt kéri, hogy a gát védelme érdekében ne nyomjon, akkor felszíni, pihegő légzéseket kell végeznie. Hasznos lehet továbbá a relaxációs technika alkalmazása, ami a test ellazítását jelenti a megfeszítéseket követően.

 

Az anya által megjelölt nagykorú személy folyamatosan jelen lehet a szülés alatt.

 

A szülés második szakaszának lehetséges szövődményei

Élettani szüléskor a magzat fejjel lefelé, arccal hátrafelé (az anya háta felé), behúzott nyakkal, koponyatartásban fekszik. Előfordulhat azonban, hogy rendellenesen fekvésben – medencevégű vagy harántfekvésben – helyezkedik el, ami megnehezítheti, akár ellehetetleníti a hüvelyi szülést, mivel a far keskenyebb, mint a fej, ezért a szülőcsatorna nem tud kellően kitágulni a fej áthaladásához. Ezekben az esetekben műtétes szülésbefejezésre – császármetszésre van szükség a magzat védelme érdekében.

 

Ritkán előforduló komplikáció a magzat vállának elakadása, ami főként nagyobb méretű csecsemők esetében fordul elő. A váll kiszabadítására különböző műfogások állnak az orvos rendelkezésére, de ha ezek segítségével sem sikerül kifejteni a vállakat, akkor a magzatot császármetszéssel segítik világra.

 

Szintén ritkán fordul elő – a farfekvésű magzatok esetében gyakrabban – a köldökzsinór előreesése, amikor a köldökzsinór megelőzi a szülőcsatornában a magzatot. Ilyenkor fennáll a köldökzsinór összenyomódásának veszélye, melynek következtében megszűnhet a magzat vérellátása. Ilyen esetekben azonnali császármetszéssel segítik világra a magzatot.

 

A szülés, illetve az esetleges gátmetszés során előfordulhat az anya végbelét zárva tartó izom megsérülése is.

 

Igen ritkán a szülés során magzatvízből álló embólus bekerülhet az anya vérkeringésébe, ami a tüdőben érelzáródást okozhat (tüdőembólia) – az életveszélyes állapot azonnali intenzív osztályos ellátást igényel.

KULCSSZAVAK
tolófájás  |   magzathenger  |   légzéstechnika  |   hasprés  |   szülőcsatorna  |   gátmetszés  |   vajúdás  |   relaxációs technika
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít