egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A seborrheás bőrgyulladás (seborrhoea dermatitis) krónikus, időről időre visszatérő bőrbetegség, mely a test faggyúmirigyekkel gazdagon ellátott területein jelentkezik. Többnyire a fejbőrön, az orr-, illetve a fültőnél, a két szemöldökív találkozásánál, az arcon, nyakon, mellkason, hónaljban fordul elő. A csecsemők fején előforduló változata a koszmó.

 

 

A seborrheás bőrgyulladás tünetei

 

A betegséget sárgásfehér, hámló, pörkszerű, sok esetben viszkető, kipirosodott bőrelváltozások jellemzik. A tünetek szinte kizárólag a faggyúval erősen ellátott bőrfelületen fordulnak elő.

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Kiterjedt bőrfelületen jelentkező, kellemetlen tünetekkel járó, nem vagy lassan gyógyuló bőrelváltozás esetén tanácsos felkeresni a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelőt.

 

 

A seborrheás bőrgyulladás lehetséges okai

 

A seborrheás bőrgyulladást a szervezet gyulladásos reakciója okozza, melyet a zsírosabb bőrfelületeken megtelepedő Malassezia furfur gomba vált ki. Az emberek nagy többségénél a gomba nem vált ki immunreakciót, ám az arra hajlamosaknál élethosszig számolni kell a túlérzékenység miatt időről időre visszatérő seborrheás bőrgyulladással.

 

 

A seborrheás bőrgyulladás diagnosztizálása

 

A diagnózis felállítására a beteg – gyógyszerszedési szokásaira, életvezetésére irányuló – kikérdezése, fizikai vizsgálata, szükség esetén az érintett területről vett szövettani minta elemzése szolgál.

 

 

A seborrheás bőrgyulladás kezelése

 

Házilagos módon a betegség kezelhető korpásodás-, illetve gombaellenes készítményekkel (krémek, korpásodás elleni samponok, kénes szappan), valamint szárító, szalicilsav-tartalmú oldatokkal. Amennyiben az érintett gyulladt bőrfelület viszket, nem szabad vakarni a bakteriális felülfertőzés veszélye miatt. A viszketés enyhíthető óvatos masszírozással, simogatással a bőr felsértése nélkül, illetve antihisztamin tartalmú gyógyszer szedésével.

 

Súlyosabb tünetek megjelenésekor – bőrgyógyász szakorvos javaslatára – gyulladáscsökkentő szteroidok (krémek, illetve tabletták) rövid távú alkalmazására is szükség lehet.

KULCSSZAVAK
seborrheás dermatitis  |   szeborrea  |   Malassezia furfur  |   korpásodás  |   faggyúmirigy
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít