egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A strúma (vagy más néven golyva) a pajzsmirigy megnagyobbodása által okozott duzzanat a nyakon. Két típusát különböztetjük meg, a diffúz és a göbös strúmát. Mindegyik típus együtt járhat a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésével, de gyakori a normál, megtartott funkció is.

 

A megnagyobbodás a diffúz strúma esetén egyenletes, a göbös golyva esetén különálló göb vagy göbök jelennek meg a pajzsmirigy állományában. A csomó mérete változó, nyeléskor fel- és lefelé mozoghat. Vezető tünetei a nyaki duzzanat mellett a kialakult hormonális problémákkal vannak összefüggésben.

  

A strúma főbb tünetei

A strúma legfőbb tünete csomó vagy duzzanat megjelenése a nyakon. Mérete egészen változó lehet: akár olyan hatalmasra is megnőhet, hogy már önmagában ez problémát okoz.

 

A tünetek a következők lehetnek:

 

  • köhögés, nyelési nehézség;
  • szorító érzés a nyakon;
  • hang megváltozása, rekedtség;
  • légzési nehézség – sípoló hang légzéskor.

 

Ezenkívül a pajzsmirigyhormon termelődésének megváltozása okoz tüneteket. A klinikai kép különböző túlműködés és alulműködés esetén.

 

Lásd még:

Pajzsmirigy túlműködése

Pajzsmirigy alulműködése

 

Mikor forduljon orvoshoz? 

Amennyiben a nyaka elülső felén, a légcső előtt duzzanatot tapint, amely nem múlik magától, esetleg a fent felsorolt tünetekkel társul, forduljon háziorvosához további kivizsgálás céljából.

 

A kialakult strúma lehet teljesen ártalmatlan is, de mindenképpen fontos a súlyosabb kórképek, például a daganatok lehetőségének kizárása, ugyanis ezek sokáig tünetmentesek lehetnek.

 

A strúma kiváltó okai

A strúma kialakulásának, a pajzsmirigy megnagyobbodásának számos kiváltó oka lehet. Ilyen okok a pajzsmirigy túlműködése (pl. Graves–Basedow-kór), a pajzsmirigy alulműködése (pl. Hashimoto-betegség), pajzsmirigyrák és ezzel összefüggésben a pajzsmirigyet ért besugárzás, egyéb pajzsmirigygyulladással járó folyamat, ciszták, illetve bizonyos gyógyszerek (pl. lítium).

 

Jódhiány és egyéb, táplálkozással összefüggő okok

A pajzsmirigy-megnagyobbodásnak legtöbbször a táplálékkal bejuttatott alacsony jódbevitel az oka, de előfordulhat, hogy valamilyen diéta tartásával olyan élelmiszereket részesítünk előnyben, amelyek gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét vagy magát a hormonképzést. Ilyen például a keresztes virágú növényekben (káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retek, repce, spenót, fehérrépa) gazdag étrend.

 

Fontos! Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt nem indokolt teljesen elhagyni ezeket az élelmiszereket, de túlfogyasztásuk kerülésére érdemes odafigyelni.

 

A jódhiány megelőzésének fő eszköze az asztali só jódozása. Ez magában foglalja az élelmiszeriparban és a közétkeztetésben használt és a mezőgazdasági állatok által fogyasztott só általános jódozását. Magyarország közepesen jódhiányos területnek számít Európában.

 

Csecsemők esetében a jódhiány akár maradandó idegrendszeri károsodást is okozhat, így fontos az anya optimális jódellátottsága. 

 

A strúma szövődményei

A pajzsmirigygöbök némelyike túlzott mértékben termelhet hormont (hipertireózis), vagy éppen ellenkezőleg: gátolhatják is a pajzsmirigy hormontermelését (hipotireózis). A képződött göbök az esetek egy részében rosszindulatúvá válhatnak, és pajzsmirigyrák alakulhat ki.

 

A pajzsmirigy egészen nagy méretűre is megnőhet, ebben az esetben a környező szövetekre gyakorolt nyomás miatt nyelési vagy légzési panaszokat okozhat.

 

A strúma diagnosztizálása

Strúma kialaikulása esetén a kivizsgálás egyik lépése a pajzsmirigyfunkciók felmérése. Ehhez megnézik a vér hormonszintjeit. Sor kerülhet továbbá ultrahangvizsgálatra, a pajzsmirigy izotópos vizsgálatára, esetleg szövettani mintavételre is.

 

pajzsmirigy-vizsgálatokról külön cikkben olvashat bővebben.

  

A strúma kezelése

A strúma kezelése a kiváltó októl függő. Amennyiben a pajzsmirigy megnagyobbodása kismértékű, és nem okoz számottevő panaszt, kezelésmentes megfigyelés és rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt.

 

Ha a strúma kialakulásának oka pajzsmirigy alulműködés, akkor hormonpótlással szükséges kezelni, a növekedés bizonyos mértékig vissza is fordítható.

 

Pajzsmirigy túlműködés esetén gyógyszeres, izotópos vagy műtéti kezelésre is lehetőség van. Műtéti beavatkozást akkor végeznek, ha a golyva a környező szövetekre kifejtett nyomása által okoz tüneteket – nyelési vagy légzési nehézséget. Csupán esztétikai okok miatt ritkán műtik a golyvát.

 

Ha jódhiányos strúmáról van szó, akkor a kezelés első lépése a jód és egyéb ásványi anyagok (főleg szelén) pótlása.

 

A strúmát legtöbbször nem pajzsmirigyrák okozza, ennek esélyét nem szabad kizárni, diagnózis esetén pedig ennek megfelelően (műtétileg, besugárzással vagy gyógyszeresen) szükséges kezelni.

KULCSSZAVAK
golyva  |   strúma  |   pajzsmirigy  |   pajzsmirigy-megnagyobbodás  |   pajzsmirigy-alulműködés  |   pajzsmirigyrák  |   duzzanat a nyakon  |   jódhiány  |   diffúz golyva  |   göbös golyva  |   keresztes virágúak  |   jódozott só
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít