egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szívműtétek során a műtéti beavatkozás célszerve az emberi szív. A szívműtétek számtalan típusa ismeretes különféle betegségek gyógyítására, azonban leggyakrabban a billentyűbetegségek, a koszorúérbetegségek és a végstádiumú szívelégtelenség igényel műtéti beavatkozást.

 

A szívműtét előtt

A szívműtét előtt a kezelőorvos gondosan kikérdezi a beteget az előzményekről és a panaszokat illetően, majd fizikálisan is megvizsgálja. A talált elváltozásoktól függően az orvos további szívspecifikus vizsgálatokat kérhet:

 

  

Szívbillentyűműtétek

A szív billentyűinek hibás működése esetén (elégtelen záródás vagy szűkület) az egyik lehetséges kezelési mód a nyitott szívműtét.

 

A műtétet általános érzéstelenítésben, altatásban végzik. A műtét során a szegycsonton ejtett hosszanti bemetszésen keresztül feltárják a mellkast. A szívet leállítják, és egy külső szerkezettel (ún. szív-tüdő motorral) biztosítják a vérkeringést. A billentyűbetegség típusától függően többféle beavatkozást is végezhetnek. Bizonyos esetekben elegendő lehet a billentyű műtéti korrektúrája (billentyűplasztika), máskor műbillentyűt ültetnek be. A beültetett műbillentyű lehet ún. mechanikus (teljesen mesterségesen előállított) vagy biológiai (állati szövetekből előállított).

 

A billentyűműtét után minden esetben szükséges bizonyos ideig (általában 3 hónap) véralvadásgátló gyógyszer szedése, mechanikus műbillentyű esetén ez élethosszig tart.

 

Lehetőség van katéteres billentyűplasztikára vagy műbillentyű beültetésére is. A billentyűbetegség típusa és a beteg állapota határozza meg, hogy melyik műtéti mód alkalmazható. Katéteres beavatkozás során az alkar vagy a comb artériáján keresztül vezetik fel a munkaeszközöket és a műbillentyűt, így a mellkas feltárása nélkül tudják elvégezni a beavatkozást.

 

Szívkoszorúér- műtét (bypassműtét, CABG) 

A szívkoszorúér-műtét fontos kezelési mód a súlyos fokú koszorúérszűkülettel rendelkező betegek számára.

 

A műtétet általános érzéstelenítésben, altatásban végzik. A műtét során a szegycsonton ejtett hosszanti bemetszésen keresztül feltárják a mellkast. Kétféle technika is elterjedt: az egyik esetben működő szíven történik a beavatkozás, a másik esetben pedig a szívet leállítják, és egy külső szerkezet (szív-tüdő motor) biztosítja a vérkeringést a műtét alatt. A szívkoszorúér-műtét lényege, hogy áthidalják (bypass) a koszorúereken található szűkületeket, így biztosítva a szűkület utáni szívizomterület megfelelő vérellátását. Az áthidaláshoz a beteg saját artériáját vagy vénáját használják fel.

  

Szívtranszplantáció

Szívtranszplantáció során a véglegesen károsodott szív helyére egy másik emberből származó egészséges szívet ültetnek be. A szívtranszplantáció leggyakoribb oka a végstádiumú szívelégtelenség, azonban számos veleszületett elváltozás végső megoldása is lehet.

 

A szívtranszplantáció szükségességekor a beteget gondos kivizsgálásnak vetik alá, hogy megfelel-e a szívtranszplantáció feltételeinek. Ha a beteg megfelelő, akkor felkerülhet a várólistára.

 

Agyhalál állapotában lévő, de szívkárosodást nem szenvedett betegek adományozhatnak szívet (donor), ha életük során nem nyilatkoztak egyértelműen ennek tiltásáról.

 

A műtét során az operáló sebész eltávolítja a véglegesen károsodott, beteg szívet, majd az egészséges donorszívet ülteti a helyére. A műtét általában 3-6 órát vesz igénybe, és utána több hetet igénylő, hosszas rehabilitáció következik a beteg számára.

 

A szívműtétek után 

A szívműtétek többsége nagy megterheléssel járó műtét, ami után több napos, intenzív osztályos megfigyelésre van szükség.

 

A műtét után a betegeknek néhány intézkedést érdemes betartani, mert a szívműtéten átesett betegeknek a szívbelhártyagyulladásra és egyéb, a szívet súlyosan károsítható fertőző betegségekre fokozott lehet az esélyük.

 

  • Kerülje a kontaktust fertőző beteg emberekkel.
  • Mosson kezet alaposan minden étkezés előtt, valamint a tömegközlekedés és a közösségi terek használata után.
  • Bármilyen vágást, sebet tisztítson meg és fertőtlenítsen megfelelően, és helyezzen rá fedőkötést.
  • A szívműtét után szükséges a kapott gyógyszerek helyes szedése és a megfelelő betegségkontroll, a megfelelő időközönkénti orvos-beteg találkozás. Ennek menetéről kérjen tájékoztatást kezelőorvosától.
  • Szükség lehet továbbá az életmód, különös tekintettel a testmozgás és az étkezési szokások körültekintő kialakítására.
KULCSSZAVAK
szívbillentyűbetegségek  |   szívtranszplantáció  |   koszorúérműtét  |   bypass  |   CABG  |   szív  |   szívbetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít