egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Szájüregi daganatról akkor beszélünk, ha a szájüregben található nyálkahártya egyes sejtjei korlátlanul nőni és osztódni kezdenek, ami idővel rosszindulatú daganattá (rákká) alakul. 

 

A szájüregi daganatoknak több formájuk is van: kiindulhatnak a nyelvből, az ajkakból, a lágy szájpadról vagy a szájüreg egyéb területeiből (pl. íny, nyálmirigyek, mandulák).

 

Lásd még: Száj és fogak

 

A szájüregi daganatok főbb tünetei

Egy szájüregi elváltozás sokáig tünetmentes lehet, általában fül-orr-gégészeti vagy fogorvosi vizsgálatok során, ún. mellékleletként fedezik fel. Ezért is fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálaton való részvétel.

 

A szájüregi rák leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 

 • fehér vagy vörös folt a szájüregben vagy az ajkakon;
 • nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyuló fekélyes szájseb;
 • gyulladt nyálmirigyek;
 • torokkaparás vagy idegentest érzése a torok környékén;
 • nyelési vagy rágási nehézségek;
 • szájüregi vérzés;
 • zsibbadásérzet;
 • nehezített beszéd;
 • foglazulás.

 

Előrehaladott állapotban mással nem magyarázható testsúlyvesztés, kóros fogyás is jellemző lehet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek gyakran egyéb betegségek tünetei is lehetnek, ám ha tartósan fennállnak, és nem, vagy nehezen reagálnak a kezelésekre, akkor felmerülhet szájüregi daganat gyanúja. Amennyiben a fenti tünetek valamelyike tapasztalható, ajánlott mielőbb felkeresni az orvosi, fogorvosi rendelőt!

 

Lásd még: Fogorvosi ellátás

 

A szájüregi daganatok lehetséges okai

A szájüregi rák kialakulásának pontos okai nem mindig ismertek, bizonyos esetekben nagyobb lehet a hajlam a daganat kialakulására, különösen akkor, ha a családban már előfordult szájüregi rákos megbetegedés.

 

Emellett egyes külső tényezők nagyban növelik a szájüregi rák kialakulásának esélyét:

 

 

Szájüregi daganatok lehetséges szövődményei

Amennyiben a rákos daganat elér egy bizonyos méretet, akkor már akadályozhatja a beszédet vagy a táplálkozást, esetenként a légutakat is elzárhatja.

 

Szájüregi daganatok diagnosztizálása

A szájüregi rák gyanúja általában fogorvosi vagy fül-orr-gégészeti vizsgálat során merül fel, ekkor az alábbi vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 

 • endoszkópos vizsgálat: egy hajlékony cső segítségével vizsgálják végig a szájüreget, az orrüreget és melléküregeit, valamint a garat régióit;
 • biopsziás mintavétellel apró mintát vesznek a daganatból, amelynek mikroszkópos vizsgálatával megállapítható a daganat eredete és típusa;

 

Szájüregi daganatok kezelése

A szájüregi rák kezelése függ a daganat kiterjedtségétől és típusától. Amennyiben a daganat korai stádiumban van, gyakran eltávolítható műtéti beavatkozással. Ha azonban súlyosabb a betegség, vagy a műtét nem kivitelezhető, akkor felmerülhet a sugárkezelés és/vagy kemoterápia szükségessége.

 

A szájüregi rákos daganat elhelyezkedésétől függően szükség lehet a száj vagy az arc bizonyos részeinek eltávolítására, illetve egyes részek sérülhetnek a sebészi beavatkozás során vagy a gyógyszeres kezelés következtében.

 

Összességében elmondható, hogy ma már nagyon fejlett fej-nyaksebészeti technikákkat használnak a daganatsebészetben, és a megfelelő ellátás mellett a gyógyulási arány is kifejezetten jónak tekinthető ebben a betegségcsoportban.

 

Lásd még: Onkológiai kezelések

 

Szájüregi daganatok megelőzése

A szájüregi daganatok korai felismerés jelentősen megnöveli a túlélési esélyt, ezért kiemelten fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat.

 

A dohányzás elhagyása, az égetett szeszek fogyasztásának kerülése, valamint a száj és fogak megfelelő ápolása és tisztán tartása jelentősen csökkentheti a szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát.

 

Kapcsolódó tartalom: Nyelvdaganatok

KULCSSZAVAK
szájrák  |   szájüregi daganat  |   ajakrák  |   szájüreg  |   szájhigiéné
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít