Skorbut

A skorbut a szervezet súlyos C-vitamin-hiányának állapota. Régen a hosszú ideig tartó tengeri utazások során a tengerészeknél jelentkezett, akiknek nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Ma már nagyon ritkán fordul elő, de még megfigyelhető azoknál, akiknek szervezetében nincs elegendő C-vitamin.

A skorbut főbb tünetei

A C-vitamin bevitele elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

Súlyos hiánya esetén alakulhat ki a skorbut, amelynek főbb tünetei:

  • végtagfájdalmak;
  • gyengeség;
  • bedagadt, vérző íny;
  • könnyen kialakuló kék és vörös foltok a bőrön (különösen a lábszáron);
  • lassú sebgyógyulás;
  • vérszegénység;
  • dudorok a hajhagymák körül;
  • hangulatváltozások, letargia.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tüneteket észleli, keresse fel háziorvosát. Duzzadt, vérző fogíny esetén forduljon fogorvoshoz.

A skorbut kiváltó okai

A skorbut kialakulásához a csökkent C-vitamin-bevitel vezet. Normál táplálkozás mellett ritkán fordul elő, mivel a kiegyensúlyozott étrend elegendő mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Nem árt azonban tudni, hogy hő hatására a C-vitamin lebomlik, tehát az ételek hőkezelése csökkenti a vitamintartalmukat.

A skorbut kialakulásához minimum 3 hónap szükséges. A rossz táplálkozás miatt gyermekeknél, időseknél és különösen alultápláltság esetén nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

Bizonyos betegségek, állapotok fennállásánál nagyobb a C-vitamin-hiány, így a skorbut kialakulásának veszélye:

  • felszívódási zavarokkal járó emésztőszervi betegségek (pl. fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség);
  • étkezési zavarok (pl. anorexia);
  • rendkívül kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása;
  • dohányzás, alkoholizmus, drogfogyasztás.

A skorbut lehetséges szövődményei

Hosszú távon jelentkező szövődmény lehet a kezeletlen ínygyulladás miatt a fogak elvesztése.

A skorbut diagnosztizálása

Háziorvosa kikérdezi tüneteiről és étrendjéről. Szükség esetén vérvizsgálatot kér a C-vitamin-szint megállapítására.

A skorbut kezelése

A betegség a megfelelő C-vitamin-mennyiség bevitelével visszafordítható. Erre nemcsak a kiegyensúlyozott étrend, de táplálékkiegészítők is rendelkezésre állnak. A tünetek már a vitamin emelt bevitele utáni 1-2 napon belül enyhülni kezdenek, és általában két héten belül el is múlnak. Az orvos ezután javaslatot tesz az elegendő vitamint tartalmazó étrend követésére.

Ha a skorbut kialakulásában szerepet játszik valamilyen más betegség (emésztőszervi betegségek, anorexia stb.), akkor szakorvos segítsége szükséges annak kezeléséhez és a vitaminhiány elkerüléséhez.

A skorbut megelőzése

A C-vitamin ajánlott napi mennyisége 90 mg. Egyes fertőzések esetén, illetve műtéti vagy egyéb sebek gyógyulásának elősegítésére gyakran javasolnak napi 500-1000 mg-os bevitelt.

A megfelelő C-vitamin-mennyiség bevitelét a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend biztosítja. Javasolt a C-vitamint tartalmazó alapanyagokat frissen, nyersen fogyasztani, ugyanis a vitamin hő hatására elbomlik. C-vitaminban kifejezetten gazdag gyümölcs a narancs, a citrom, a lime és a kivi, a zöldségek közül a brokkoli, a karfiol, a káposzta fogyasztása javasolt.

Lehetőség van a C-vitamin bevitelére táplálékkiegészítők formájában is, azonban túlzott mennyiségben való fogyasztásuk különféle panaszokat (pl. vesekő) okozhatnak a szervezetben.

Skorbut különböző életszakaszokban

A várandósság alatt megnő a C-vitamin-szükséglet, a vitaminhiány súlyos esetben a magzatburok korai megrepedéséhez is vezethet.

A gyermekeknél és időseknél – táplálkozási szokásaik miatt – nagyobb a C-vitamin-hiány és a skorbut kialakulásának kockázata.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk