egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szubdurális hematóma (vérömleny) súlyos, orvosi ellátást igénylő állapot, amely során a koponya és az agy felszíne között, az agyhártya alatt vér gyűlik össze (koponyaűri vérzés).

 

A szubdurális hematómát az esetek többségében fejsérülés okozza, gyakran társul agyrázkódással járó eseményekhez.

 

A szubdurális vérzés veszélye, hogy a kialakuló hematóma az agyállományt nyomva súlyos tüneteket és agykárosodást okoz – ez a sérülés súlyosságától függően rövid időn belül, de akár 2-14 nappal később is kialakulhat. A koponyát ért nagy ütésekkel járó balesetek, fejsérülések esetén ezért érdemes mielőbb felkeresni a sürgősségi vagy baleseti sebészeti ügyeletet a kivizsgálás érdekében.

 

A szubdurális hematóma tünetei

A tünetek kialakulhatnak súlyos fejsérülés után közvetlenül (akut szubdurális hematóma), illetve – ritkább esetekben és kisebb fejsérülést követően – napokkal vagy akár hetekkel később (szubakut vagy krónikus szubdurális hematóma).

 

A szubdurális hematóma leggyakoribb tünete az egyre rosszabbodó fejfájás, amely esetenként nagyon erős is lehet.

 

További tünetek:

 

 • hányinger és hányás;
 • zavartság, nyugtalanság;
 • személyiségváltozás (agresszív viselkedés, ingerültség vagy hangulatingadozás);
 • ólmos álmosság vagy szokatlan levertség (letargia);
 • látászavarok, illetve a pupillák eltérő mérete (pupillaaszimmetria);
 • nehezített beszéd, értelmezési zavar, memóriavesztés;
 • egyensúlyzavar, járási nehézség;
 • gyengeség (vagy zsibbadás, bizsergés) a karokban vagy a lábakban;
 • epilepsziaszerű rohamok;
 • eszméletvesztés, kóma.

 

A szubdurális hematóma halálozási kockázata magas, különösen agykárosodás vagy idősebb életkor esetén. A betegség legsúlyosabb formája az akut szubdurális hematóma. Az ezt túlélők számára a felépülés hosszú időt vehet igénybe, valamint tartós fizikai és/vagy értelmi fogyatékosságra is számítani lehet.

 

A szubakut és a krónikus hematóma esetében – megfelelő általános egészségi állapot mellett, gyors műtéti kezeléssel – jobbak a kilátások a teljes felépülésre.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A súlyos fejsérülés mindig orvosi kivizsgálást és ellátást igényel. A koponyát ért baleset esetén (pl. autóbaleset, verekedés) minden esetben keresse fel a területileg illetékes baleseti sebészetet vagy sürgősségi ügyeletet.

 

A fejsérülés súlyossága nem mindig nyilvánvaló, ezért ha a sérülést követő időszakban a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A szubdurális hematóma kiváltó okai

Szubdurális hematóma akkor keletkezik, amikor a koponya és az agy közti térben (szubdurális térben) egy ér megsérül, és vérzés alakul ki. A vérzésből idővel vérömleny keletkezik az agyhártya alatt, amely – közvetve vagy közvetlenül – nyomást gyakorol az agyra, és ezzel károsíthatja.

 

A vérömlenyt jellemzően súlyos fejsérülések váltják ki, ugyanakkor nem ritka az sem, hogy banálisnak tűnő fejsérülést (ütést) hosszabb idő múlva, akár hetekkel később követnek a szubdurális hematóma tünetei.

 

A szubdurális hematóma kialakulásának kockázata a 60 év felettiek vagy a véralvadásgátlót szedők esetében – kisebb fejsérülések esetén is – magasabb az átlagosnál. Hasonlóan magasabb a kockázat acetilszalicilsav szedése, illetve túlzott alkoholfogyasztás esetén.

 

A krónikus szubdurális hematóma időskorban gyakoribb, ilyenkor enyhébb sérülés (pl. elesés) is a hematóma lassú kialakulásához vezethet. Gyakran előfordul, hogy a kiváltó eseményre a beteg nem emlékszik.

 

A szubdurális hematóma diagnosztizálása

Az orvos a beteget kikérdezi, megvizsgálja, és általában agyi képalkotó vizsgálatot, például CT-t vagy MRI-t kér a hematóma helyének és méretének, illetve a helyzet súlyosságának megállapítása érdekében. Előfordul, hogy festékanyagot fecskendeznek az erekbe az elváltozás pontosabb feltérképezéséhez.

 

A szubdurális hematóma kezelése

A kezelés módja függ a hematóma típusától, nagyságától és a tünetek súlyosságától is. A súlyosabb szubdurális hematómák leghatékonyabban és leggyorsabban (sürgősségi) műtéttel kezelhetők, a cél az agy vérömleny általi nyomásának gyors megszüntetése és a vérömleny eltávolítása. Az egyik leggyakoribb műtéti módszernél a koponyacsont egy részét ideiglenesen eltávolítják, hogy hozzáférjenek a vérömlenyhez, a másik típusú beavatkozásnál a koponyán fúrt apró lyukon keresztül távolítják el a vérömlenyt. A műtéti beavatkozásokat gyógyszeres kezelés és rehabilitáció követi.

 

A kisebb szubdurális hematómák műtét nélkül, maguktól is meggyógyulhatnak. Ha a hematóma nem okoz jelentős térfoglalást és koponyaűri nyomásnövekedést, akkor az ödéma gyógyszeres kezelése mellett megfigyelés alatt tartják a beteget.

 

A szubdurális hematóma lehetséges szövődményei

A szubdurális hematóma leggyakoribb szövődményei a következők lehetnek.

 

 • Kóros agyi kitüremkedések alakulhatnak ki a vérömleny által kifejtett nyomás következtében, amelyek elhelyezkedésüktől függően további idegrendszeri panaszokat okozhatnak.
 • Az életkor előrehaladtával magasabb a további vérzéses események előfordulási valószínűsége.
 • A gyógyulás után magasabb az epilepsziaszerű rohamok kialakulásának kockázata.
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít