egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A térdízület meglehetősen bonyolult, időnként nagy terheléseknek kitett, azoknak jól ellenálló ízület. Stabilitása, épsége meghatározó arra nézve, hogy a combcsont és az alsó lábszár egymáshoz képest milyen irányú és mértékű mozgásokra képes. Az említett stabilitást különféle inak és szalagok biztosítják. Ezek egyike az elülső keresztszalag (ligamentum crutiatum anterior), mely a különféle sporttevékenységek, megerőltető mozgásformák során a leggyakrabban válik sérülés áldozatává, annak ellenére, hogy elszakításához rendkívüli erő szükséges.

 

Az elülső keresztszalag teljes szakadása gyakorlatilag a térd összeomlását eredményezi, hisz a mozgás során ez a szalag akadályozza meg a lábszár természetellenes mértékű csavarodását, illetve – részben – a lábszár combcsonthoz viszonyított maximálás előrehajlásának mértékét. Sportsérülés során gyakoribb az elülső keresztszalag részleges szakadása. Az elülső keresztszalag szakadását előidéző – hirtelen és nagy erejű, a térdet ütésszerűen csavarodásra kényszerítő – baleset során gyakran sérülnek a térdízület egyéb részei is: oldalszalagok, porcok, az ízület felszíne, stb.

 

A szükséges műtéti helyreállítás indokai

Amennyiben a sérülés kisebb mértékű – 50 százalékot el nem érő – részleges keresztszalag-szakadással járt, a páciens életvitelére pedig a mozgásszegénység jellemző – elégséges lehet a speciális gyógytorna végzése és térdmerevítő viselése. Azonban aktív élet folytatásához kielégítő felépülést csak a szakadt keresztszalag műtéti helyreállítása eredményez, lévén a szakadt szalag magától nem regenerálódik, hanem mindössze hegesedik. A hegesedett szövet azonban már nem képes eredeti funkciója betöltésére; szívóssága, rugalmassága elégtelenné válik.

 

Az elülső keresztszalag helyreállító műtéte

Miután a korábban elvégzett orvosi vizsgálatok és speciális tesztek már igazolták az elülső térdszalag szakadását, sor kerülhet a műtéti helyreállításra. A beavatkozás elvégezhető gerinccsatornába adott érzéstelenítéssel vagy altatásban. Manapság már ezt a műtétet artroszkópiával végzik (ún. kulcslyuk-műtét), a térdízületet, illetve a bőrfelszínt feltárás céljából nem nyitják fel. Az operációt végző ortopédsebész-szakorvos a szakadt szalagot a test más részéről vett, megfelelő tulajdonságokkal bíró szövetfonatra cseréli. A beavatkozás több módon is elvégezhető, ám mindegyik eljárás végeredménye a szakadt szalag cseréje és az új szalag rögzítése csavarokkal a térdízület megfelelő pontjain fúrt lyukakba.

 

A műtét lehetséges szövődményei

Mint minden műtétnél, az elülső keresztszalag-helyreállító műtétnél is előfordulhatnak szövődmények.

Általános műtéti szövődmények:

  • vérrögképződés, embólia,
  • vérzés,
  • sebfertőzés,
  • hegesedés.

 

Műtétspecifikus szövődmények:

  • mechanikailag gyengébb térdkalács törése,
  • hosszan megmaradó fájdalom,
  • a térd természetes mozgásformáinak megváltozása, merevvé válása,
  • térd körüli idegek sérülése,
  • térdízület fertőződése.

 

Utókezelés

A műtétet követően hosszú ideig tartó rehabilitációra kell számítani, az első időkben szükséges térdmerevítő viselése is. A szakszerű fizioterápiás kezelés, edzésmunka elengedhetetlen ahhoz, hogy a térd visszanyerje korábbi használhatóságát, így elmondható, hogy a gyógytornász mellett kellő kitartás és türelem is szükséges a megfelelő felépülés érdekében. A gyógyulás és az újbóli teljes terhelhetőség eléréséig tartó időszak hossza nagyban személy- és gyógytornafüggő, annyi mindenesetre elmondható, hogy az élsportolók elülső térdszalag-műtétet követő rehabilitációja 6-8 hónapig is eltarthat.

KULCSSZAVAK
térdízület  |   térdszalagműtét  |   keresztszalag  |   keresztszalag-szakadás rekonstrukciója  |   artroszkópia  |   gyógytorna
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít