egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Természetes jelenség, de különösen a terhesség első három hónapjában gyakori probléma a reggelente jelentkező hányinger és esetleg hányás: minden tíz várandós nő közül hét szenved tőle. A tünetek különböző mértékűek lehetnek az émelygéstől az intenzív rosszullétig, de mindegyik állapot enyhíthető, és a magzatot – a nagyon súlyos eseteket kivéve – nem veszélyezteti.

 

A reggeli hányinger tünetei

A várandósság ideje alatt számos dolog változik egy nő testében, gyakran már az első hetekben jelentkezik az émelygéssel, hányással járó reggeli rosszullét is.

 

A reggeli rosszullét nem jelentkezik mindenkinél egyformán: lehet pár napos enyhe émelygés, de hónapokon át tartó rendszeres hányás is. Általában az utolsó menstruációs ciklus első napját követő 6. héten jelentkezik, és a legtöbb nőnél a 12-14. héten (az első trimeszter vége) elmúlik, gyakran egyik napról a másikra. Előfordulhat azonban, hogy kilenc hónapon keresztül tart, vagy váratlanul újból felbukkan a terhesség utolsó heteiben.

 

A várandósok körülbelül 0,5%-ánál a reggeli rosszulléttől súlyosabb forma, az ún. vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum) alakul ki. Ez az állapot súlyos hányingerrel és hányással jár, ami a magzatot is veszélyeztető fogyást és kiszáradást okozhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A reggeli rosszullétekről tájékoztassa nőgyógyászát vagy védőnőjét a várandósgondozás alkalmával. Súlyosabb rosszullét és hányás esetén ne várja meg az előjegyzett rendelést, hanem keresse fel minél hamarabb szülész-nőgyógyász szakorvosát.

 

A reggeli hányinger kialakulásának oka

A reggeli émelygés, hányinger oka nem teljesen nyilvánvaló, de közrejátszik a vércukorszint leesése és a várandósság alatti ingadozó hormonszint: a hCG hormon a terhesség negyedik hónapján éri el a legmagasabb szintet, ezután csökken.

 

A reggeli rosszullétet erősítheti a stresszes állapot, a feszültség, aggodalmaskodás, fáradtság, illetve genetikai tényezők is (gyakrabban jelentkezik azoknál a kismamáknál, akiknek az édesanyjánál is előfordult hasonló tünet).

 

A reggeli hányinger kezelése

Enyhébb esetekben segíthet az étrend, az életmód megváltoztatása; súlyosabb esetekben vényköteles gyógyszerekkel, infúzión keresztül adott szerekkel lehet enyhíteni a reggeli rosszulléteket.

 

A reggeli hányinger enyhítéséért a kismamák is sokat tehetnek. A legfontosabb, hogy elegendő mennyiségű vizet igyanak, és nem mindegy, hogy mikor, mit és mennyit esznek.

 

A panaszok enyhítésében az alábbiak segíthetnek:

 • felkelés előtt száraz vagy gyömbéres keksz és gyenge tea fogyasztása (az éjszaka folyamán felszaporodó gyomorsav irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, ami émelygést okozhat);
 • közvetlenül lefekvés előtt néhány falat hatására reggelre kevesebb gyomorsav termelődik, így csökken az émelygés kockázata;
 • rendszeres étkezés (az étkezések kihagyása súlyosbíthatja a hányingert);
 • napi ötször, de kisebb adagokat enni, ami nem terheli meg annyira a gyomrot;
 • magas fehérjetartalmú és B-vitaminban gazdag ételek fogyasztása;
 • a fűszeres, nehéz, zsíros ételek kerülése;
 • az erős illatok kerülése;
 • bőséges folyadékbevitel: 3-4 liter folyadék naponta, legalább napi 6-8 pohár szénsavmentes víz, esetleg limonádé, gyömbértea (lehetőleg cukor nélkül), gyümölcslé vagy leves (az üdítőket cukor- és esetleges koffeintartalmuk miatt kerülni kell);
 • nyugtató hatása van a frissen felvágott gyömbér vagy citrom illata szagolgatásának;
 • gyömbértabletta vagy B6-vitamin szedése;
 • stresszoldás meditációval, kismamajógával.

 

Intenzív rosszullét esetén javasolt néhány napot pihenéssel, relaxálással tölteni.

 

100 várandós nő közül legfeljebb egynél lép fel a vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum), az ő esetükben a gyógyszeres terápián kívül intravénás folyadékpótlásra is szükség lehet.

KULCSSZAVAK
terhesség  |   reggeli rosszullét  |   émelygés  |   hányinger  |   hányás  |   terhességi vészes hányás  |   emesis gravidarum  |   hyperemesis gravidarum
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít