egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Tourette-szindróma egy idegrendszeri betegség, mely jellemzői az önkéntelen és nehezen kontrollálható ismétlődő mozdulatok és önkéntelenül kiadott hangok, szavak. Ezeket hívjuk közös néven ticnek (tik).

 

A Tourette-szindróma tünetei általában gyerekkorban jelennek meg. A betegség nem gyógyítható, de kezelhető.

 

A tic enyhe formái gyermekkorban gyakoriak, 10-20%-ban átmenetileg előfordulhatnak, ez nem azonos a Tourette betegséggel.

 

A Tourette-szindróma főbb tünetei

A betegség főbb tünetei a ticek, melyeknek két fő típusa van: az önkéntelenül megjelenő mozdulatok (motoros tic), illetve egyes szavak vagy hangok kontrollálatlansága (vokális tic). Az első tünetek 2-21 éves kor között jelentkezhetnek, de leggyakrabban 5-15 éves kor között jelennek meg.

 

A tünetek súlyosságát a stressz, a felfokozott lelkiállapot és a fáradtság rontja, míg nyugodt állapotban, koncentrációt igénylő tevékenység közben enyhülnek. A tünetek felszínes alvás közben is csak csökkennek, mélyalvásban viszont nem jelentkeznek.

 

A ticek a beteg élete során folyamatosan változhatnak, egyesek eltűnnek, míg mások megjelennek. Korral általában javul, vagy kontrollálhatóbbá válik a betegség, előfordul, hogy felnőtt korra meg is szűnnek a ticek.

 

Motoros tic

Ezek lehetnek csak egy kis területet érintőek (szimpla tic), mint például pislogás. Léteznek ennél komplexebbek is, amikor a test több területe érintett, például a beteg bólint, felemeli a karját majd felugrik. A variációk száma nagyon nagy, de a betegre általában jellemző egy mozdulatsor, amit akaratlanul végrehajt.

 

Először általában a mozgásos ticek jelentkeznek, mégpedig a fej és a nyak területén. Kiválthatják a tüneteket egyes fizikai hatások, például nyaknál jelentkező ticet egy szűk ingnyak. Jellemző, hogy külső ingerek miatt is megjelennek a tünetek, például tüsszentés, ha valaki a környezetben tüsszent. Ez külső szemlélő számára akaratlagosnak tűnhet, de nem az.

 

Vokális tic

A hangadással járó ticek lehetnek szimpla hangok, mint dúdolás, torokköszörülés, de lehetnek szavak is, amelyeket önkéntelenül kiabálva hallat. A kimondott szó akármi lehet.

 

A nem akaratlagosan végzett ticek nagyon feltűnőek is lehetnek, lehet ez például egy hangosan kimondott káromkodás vagy a fej csapkodása. Jellemző, hogy a komplett mozdulatsort vagy szöveget végig kell követnie a betegnek – néha többször is –, hogy egy időre megszűnjön a késztetés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha azt tapasztalja, hogy gyermeke önkéntelen mozdulatokat végez, vagy akaratlanul hangokat ad ki, forduljon gyermekorvosához, aki segíthet a megfelelő szakember felkeresésében, szükség esetén gondoskodik a szakvizsgálatokra történő beutalásról.

 

A Tourette-szindróma kiváltó okai

A betegség pontos oka nem ismert, valószínűleg öröklött és környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. A betegség 3-5-ször gyakoribb fiúknál, mint lányoknál.

 

Mivel a betegség pontos oka nem ismert, megelőzésére sincs mód.

 

A Tourette-szindróma lehetséges szövődményei

A Tourette-szindrómával járó ticek általában a korral javulnak, vagy könnyebben kontrollálhatóvá válnak. Maga a betegség nem rontja az életkilátásokat, és sok érintett teljes, egészséges életet él.

 

Egyes ticek kiválthatnak egyéb problémákat, például fejfájást. Szövődmény lehet depresszió és dühkezelési probléma is (lásd még: Indulatkezelés).

 

Vannak a betegséggel gyakran együtt járó más rendellenességek, melyek akkor is fennmaradhatnak, ha a Tourette-szindróma tünetei felnőttkorban megszűnnek.

 

A leggyakoribb, a Tourette szindrómával együtt jelentkező rendellenességek:

 

 

A Tourette-szindróma diagnosztizálása

A diagnózis a tüneteken alapul. A gyermeket általában ideggyógyász (neurológus), illetve pszichiáter szakorvosok vizsgálja.

 

A betegség diagnózisa akkor állítható fel, ha:

 

  • a ticek vokálisak és motorosak is;
  • 18 éves kor előtt jelentkeztek az első tünetek;
  • naponta, vagy majdnem minden nap jelentkeztek legalább egy éven át;
  • a tüneteket nem gyógyszer vagy egyéb betegség okozza;
  • a ticek idővel változnak.

 

A Tourette-szindróma kezelése

A betegség nem gyógyítható, de a ticek súlyossága gyógyszerekkel és viselkedésterápiával (lásd még: Pszichoterápia) csökkenthető.

 

Ha a tic nem akadályozza a mindennapi életet, akkor kezelést nem igényel.

 

Mit tehet a hétköznapokban?

Ha gyermeke Tourette-szindrómában szenved, csatlakozzon támogató csoporthoz, és adjon meg neki minden elérhető támogatást.

 

A betegségben szenvedő gyerekek sokszor vannak kitéve iskolai zaklatásnak (lásd még: Bullying), ezért fontos, hogy a gyermek környezetében élő és dolgozó felnőttek is bevonásra kerüljenek a befogadó és támogató környezet kialakításába.

 

KULCSSZAVAK
idegrendszer  |   önkéntelen mozdulatok  |   önkéntelen hangadás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít