egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A testzsírfóbia lényege, hogy a beteg a saját testének testzsír-összetételére összpontosít, ezért sokat edz és rendkívül merev diétát tart. Testépítő típusú evészavarnak is hívják, mivel testépítők között a leggyakoribb.

 

A beteg jellemzően attól fél, hogy zsírtömege megnő – még ha a normális szint alatt is van –, továbbá hogy veszít izomtömegéből (még ha izomtömege messze az átlag felett is van), ezért naponta akár többször is edz, és e mellett kizárólag alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartamú ételeket fogyaszt. Nők esetében gyakoribb ez a típusú evészavar. A szigorú diéta és az intenzív testedzés következménye amenorrhoea (elmaradt menstruáció) és egyéb hormonzavar is lehet.

 

A testzsír értékét befolyásolja a nem, az életkor. Nők esetén az átlagos érték 20–25%, férfiaknál 15–19%. A megfelelő mennyiségű testzsír fontos a szervek működésének fenntartásához, ez alatt betegségek alakulhatnak ki.

 

A testzsírfóbia tünetei

A beteg törekszik arra, hogy izomtömege maximális legyen, és ezzel párhuzamosan hogy testzsírtömege minimális. A beteg intenzíven fél attól, hogy megnő a testzsírtömege, még ha ez a normál tartomány alatt is van. Fél attól, hogy izomtömege lecsökken, ha rendkívül izmos is. Merev étkezési rend jellemzi a betegséget, ha az előre megtervezett étkezéseit, napját valami megzavarja, akkor a beteg intenzíven szorong. Baráti, családi, éttermi vacsorákon nem vesz részt, a gondosan elkészített ételeket becsomagolva viszi magával. A beteg naponta legalább ötször étkezik, előre meghatározott menetrend szerint, például 3 óránként.

 

Az ételek, melyeket fogyaszt, magas kalória- és fehérjetartalmúak, ugyanakkor alacsony zsírtartalmúak, étrend-kiegészítőket is szedhet. A tápanyagok elkészítésére, beszerzésére rendkívül sok időt és pénzt áldoz. Saját testösszetételét hibás módon ítéli meg, önértékelése alacsony lehet. A beteg a társas kapcsolatait feladja, mert azok zavarhatják az előre megtervezett étkezések időpontját vagy az ételek összeállítását.

 

A betegség tünetei hasonlóak az elsősorban férfiak körében jelentkező izomdiszmorfiához (testedzésfüggőség). A beteg erőteljesen edz, de legfontosabb a merev diéta tartása. Nők esetében hasonlóan öltözködik, mint egy férfi, férfias munkakört választ, eltakarja nőiességét, azonban a betegséget nemi diszfória általában nem kíséri.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli önmagán vagy családtagján, azaz a testzsírral való kényszeres foglalkozás napi többszöri, merev szabályok szerinti étkezéssel és többszöri edzéssel társul, akkor pszichológus, esetleg pszichiáter segítségére lehet szüksége.

 

A megfelelő szakember felkeresésében kérje háziorvosa segítségét.

 

A testzsírfóbia oka

A testzsírfóbia kialakulásának oka nem egyértelmű. Mögötte meghúzódhat önbizalomhiány, családi konfliktus, munkahelyi probléma, egyfajta bizonyítási kényszer is. A beteg vágyik az elismerésre, kényszeresen él és elszigetelődik. Mindezt okozhatja a háttérben húzódó egyéb személyiségzavar is, melyet fel kell tárni.

 

Hajlamosító tényező lehet genetikai hajlam, gyermekkori vagy serdülőkori túlsúly, nem megfelelő szülői nevelés (nem megfelelő anya-gyermek kapcsolat), szeretetteljes párkapcsolat hiánya, anyával, lánytestvérrel való rossz kapcsolat.

 

A testzsírfóbia szövődményei

Alacsony testzsírszázalék mellett krónikus fáradtság, álmatlanság, alvászavarok alakulhatnak ki, az immunrendszer legyengülhet.

 

Nőknél szövődménye lehet az amenorrhoea és a következményes meddőség. A folyamat visszafordítható, azaz ha vegyesen étkezik újra a beteg, és a testzsírszázaléka újra normálissá válik, a menstruációs ciklus visszatér.

 

Fokozódik a csontritkulás kockázata, kialakulhat a női atléta triász: evészavar + amenorrhoea + csontritkulás. Férfiaknál a tesztoszteronszint csökkenhet, a közérzet, vitalitás így romolhat, ingerlékenység, libidócsökkenés, csontritkulás szintén kialakulhat.

 

A testzsírfóbia diagnosztizálása

A diagnózis felállítása szakember (pszichiáter, pszichológus) feladata. 

 

A diagnózis felállítását segítik az alábbi kritériumok megléte:

 

  • A beteg napi minimum ötször étkezik, amelyet merev szabályok szerint épít fel, pl.: három óránként, alacsony zsírtartalmú, magas fehérje- és kalóriatartalmú élelmiszerekből összeállítva. Kiegészíti táplálékkiegészítőkkel is, és sok időt és pénzt áldoz arra, hogy a speciális diétát kövesse.
  • A testösszetételét nem reálisan ítéli meg, saját megjelenését negatívnak minősíti, önértékelését mindez nagymértékben befolyásolja.
  • A személy feladja munkáját, társas kapcsolatait, minden idejét az étrend összeállítására és az edzésre fordítja.

 

A szakember jellemzően több ülés során tárja fel a tüneteket.

 

A testzsírfóbia kezelése

A testzsírfóbia kezelése összetett, egyénre szabott. A terápiás terv elkészítésében más szakemberek, például dietetikus bevonására is sor kerülhet.

 

Az egyéni, a csoportos pszichoterápia, családterápia segíthet  felépülésben. A pszichés gondozástól viszont eredmény csak akkor várható, ha a beteg felismeri betegségét és együttműködik a terapeutával. Általában jó hatásfokú a kognitív viselkedésterápia és a motivációs interjú, mélylélektani feltárás. 

 

Amennyiben nincs motiváció és a beteg nem segít, a kezelés kiegészíthető gyógyszerekkel. Gyógyszeresen szorongásoldó, antidepresszáns (SSRI=szelektív szerotonin visszavétel gátló) adható, amennyiben szükséges.

 

Mit tehet testzsírfóbia esetén?

Ez a betegség komolyan rombolja a személyiséget és az egészséget, így mihamarabb változtatni kell az életmódon. Nagy bátorságra vall, ha az ember felismeri, hogy szakemberhez szükséges fordulnia segítségért.

 

A mozgás valóban fontos eleme az egészségmegőrzésnek, de nem túlzott mértékben. Hasznos lehet a csoportos foglalkozás, mert sorstársakkal beszélheti meg a beteg a problémáit. Fontos az önelfogadás, és az hogy a beteg felismerje a betegségét, és együttműködő legyen segítőjével.

 

Néhány gyakorlati jó tanács a beteg számára:

 

  • Tartsa be a kezelési tervet. Ne hagyja ki a terápiás üléseket, még akkor sem, ha nincs kedve elmenni. 
  • Tanult stratégiák gyakorlása. Otthon rutinszerűen gyakorolja a terápia során tanult készségeket, így azok erősebb szokásokká alakulnak át.
  • Legyen aktív. A fizikai aktivitás és a testmozgás számos tünet, például a depresszió, stressz és szorongás kezelésében is segíthet. Fontolja meg a sétát, a kocogást, az úszást, a kertészkedést vagy a fizikai tevékenységek más, érdeklődését kiváltó formáit. Kerülje azonban a túlzott testmozgást.
  • Ne szigetelje el önmagát. Próbáljon meg társasági tevékenységekben részt venni, és rendszeresen találkozzon barátaival és családjával.
  • Ismerje meg a relaxációs technikákat, stresszkezelést. Próbáljon meg olyan stresszcsökkentő technikákat gyakorolni, mint a meditáció vagy a mély légzés.

 

A testzsírfóbia megelőzése

Elsődleges és legfontosabb a családi, munkahelyi problémák rendezése, a megfelelő önbizalom kialakítása, az önismeret fejlesztése, testünk elfogadása. A társas kapcsolatok fenntartása, ápolása biztosítja, hogy a környezet visszajelzéseket adhasson, amelyeket fontos figyelembe venni.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Táplálkozási zavarok

Stressztűrő képesség 

Boldogság és egészség

KULCSSZAVAK
testépítő típusú evészavar  |   evészavar  |   testépítés  |   szenvedély  |   amenorrhoea  |   testzsír  |   meddőség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít