egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Kapcsolódó oldalak

A nyak izmainak görcse a nyak, illetve a fej egy oldalra való elfordítását idézi elő – ezt nevezik ferdenyaknak (torticollis).

 

A nyak ferdeségét jellemzően a nyak egyik oldalán érezhető fájdalom is kíséri, amely gyakran kisugárzik a fej, illetve a váll irányába. Nehézségekbe ütközhet a nyak kiegyenesítése és a fej elfordítása is. A tünetek általában egy-két napon belül megszűnnek, ám kivételes esetekben a tünetek ennél tovább is fennállhatnak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fájdalom fokozódik és egy hét alatt sem enyhül, orvosi segítségre van szükség. Indokolt az orvosi beavatkozás akkor is, ha a ferdenyak-tünettel egyidejűleg nyaktáji zsibbadás, bizsergés, láz, esetleg vizelési-székelési nehézségek tapasztalhatók.

 

A ferdenyak lehetséges okai

Már csecsemőknél is előfordulhat nyakferdeség valamilyen szülési trauma, vagy gerinc-rendellenesség következtében. Kisgyermekkorban sérülések, rándulások, különféle fertőzések kísérőtünete lehet a ferde nyak. A gyulladások, illetve sérülések felnőttkorban is előidézhetik a tünetet.

 

Felnőttkorban a nyak izmainak merevségét, így a ferde nyak kialakulását okozhatják:

  • rossz testtartás,
  • aránytalan és egyoldalú fizikai terhelés,
  • alvás alatti nem kielégítő fejalátámasztás,
  • egyoldalúan, az egyik vállon hordott táska.

Mindezeken túl, ferde nyakat idézhet elő fizikai sérülés, nyaktályog, fertőzés és néhány ritka idegrendszeri megbetegedés is.

 

A ferdenyak diagnosztizálása

A torticollis diagnózisát a kezelőorvos általában a kórelőzmény, panaszok átbeszélése és fizikális vizsgálat alapján fel tudja állítani, de előfordulhat, hogy az ok tisztázására képalkotó vizsgálatot, pl. CT-t rendel el.

 

A ferdenyak kezelése

Házilagos kezelés gyanánt a nyak melegen tartása, masszírozása, esetleg fájdalomcsillapítók szedése alkalmazható. Egynapos pihentetést követően – kerülve a hirtelen mozdulatokat – már meg kell próbálni mozgatni, kiegyenesíteni a nyakat, a görcsös állapot fokozódásának elkerülése érdekében. Segítség lehet a fej le-fel bólintó mozgatása, illetve a fejkörzés gyakori próbálgatása.

 

A ferdenyak megelőzése

A nyaki izommerevség, a ferde nyak kialakulásának megelőzéséhez kövesse az alábbi tanácsokat:

  • rendszeresen nyújtsa izmait;
  • ülő, monitor előtt végzett munka esetén figyeljen a szék, a munkaállomás, a monitor magasságának ergonomikus, helyes beállítására;
  • biztosítsa, hogy alvás közben feje megfelelő magasságban legyen – ne használjon túl sok párnát, de túl laposat sem;
  • autóvezetés közben állítsa fejtámláját kényelmes és fejét kellően támasztó pozícióba.

 

A ferdenyak szövődményei

Noha ritkán, de a nyaki izommerevség, a ferde nyak jelezhet komoly betegséget, pl. nyaki tályogot is.

 

KULCSSZAVAK
A nyak izmainak görcse a nyak  |   illetve a fej egy oldalra való elfordítását idézi elő – ezt nevezik ferde nyaknak (torticollis).
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít