egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tinea cruris a bőr gombás fertőzése. Főleg olyan emberek esetében fordul elő, akik sokat izzadnak, pl. elhízás, hiperhidrózis vagy sportolás miatt.

 

Kellemetlen tünetekkel jár – viszkető, égő, vörös kiütések –, azonban fontos tudni, hogy a tünetek nem súlyosak, és csak a bőr felületes rétegét érintik. A foltok megjelenhetnek az ágyék területén, a comb belső felszínén, illetve más nyirkos, meleg bőrterületeken (főként a hajlatokban, bőrredőkben), ahol a gomba az ideális környezet miatt könnyen szaporodik.

 

Férfiak esetében gyakoribb az előfordulása.

 

A tinea cruris tünetei

A bőr az érintett területen (pl. ágyék, comb, fenék) viszket és ég, pikkelyes, pelyhes, hámló megjelenésű lehet a bőr. A piros, gyulladt fertőzött folt terjedhet gyűrű alakban, szegélyében apró hólyagok jelenhetnek meg. A piros folt száraz megjelenésű, lehet körkörös vagy félhold alakú, kellemetlen, égő tünettel jár, de akár panaszmentes is lehet. Az elváltozás nem súlyos.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, azaz kiütései vannak a bőrén, amelyek otthoni kezelésre nem szűnnek, esetleg lázas, fájdalmai vannak, forduljon orvoshoz.

 

A tinea cruris oka

A tinea cruris oka a dermatofiták családjába tartozó, Trichophyton rubrum nevű gomba. Ezek a gombák okozzák a körömgombát, a lábgombát és a hajas fejbőr gombás fertőzését is. Könnyen terjedhet emberről emberre, de közvetítő lehet a ruházat, szennyezett törölköző is. Nyilvános öltözőkben, uszodában is könnyű elkapni. Az állatoktól, házi kedvencektől is elkapható a gombás fertőzés. A tinea cruris a láb gombás fertőzéséből is kialakulhat, mivel törölközővel könnyen továbbvihetjük a lábról a combra a kórokozókat. A gomba a meleg, nyirkos helyeket kedveli, ott indul szaporodásnak. A fertőzés kockázati tényezője a férfinem, a serdülőkor, a túlsúly, az izzadásra való hajlam, a legyengült immunrendszer, a cukorbetegség, valamint a szűk fehérnemű vagy ruházat viselése.

 

A betegség lappangási ideje 2-10 nap, és a tünetek eltűnéséig fertőzőképes a beteg.

 

A tinea cruris szövődményei

A terápia sikertelensége esetén kiújulhat a bőr gombás fertőzése, ezenkívül kialakulhat másodlagos bakteriális fertőzés a gombás fertőzés talaján. Szteroidhasználat miatt kialakulhat a bőr elvékonyodása (atrófia), teleangiectasia (hajszálértágulat), granuloma, de ezek nagyon ritkán fordulnak elő.

 

A tinea cruris diagnosztizálása

A klinikai tünetek alapján általában egyértelműen diagnosztizálható a bőr gombás fertőzése. Amennyiben mégis kérdéses a tünetek mögötti ok, akkor bőrminta (pl. bőrkaparék) küldhető a laboratóriumba, ahol különböző módszerekkel, pl. mikroszkóppal azonosítják a gombát.

 

A tinea cruris kezelése

Enyhébb esetben elegendők lehetnek a vény nélkül kapható készítmények, amelyek a gombás fertőzést képesek megszüntetni (pl. kenőcs, hintőpor, spray vagy krém) helyileg alkalmazva (pl. mikonazol, terbinafin). A kezeléseket a tünetek elmúlta után is folytatni kell 1-2 hétig.

 

Súlyosabb esetben szükség lehet szisztémásan alkalmazott gombaölő szerre is tabletta formájában (pl. terbinafin, itrakonazol). A kombinált helyi kortikoszteroid és gombaellenes terápia eredményei ellentmondásosak, és fokozzák a szövődmények kockázatát.

 

A tinea cruris megelőzése

Legfontosabb a bőr szárazon tartása: fürdés, zuhanyozás vagy edzés után alaposan törölje szárazra a bőrét, a lábfejét hagyja utoljára. Amennyiben izzadásra hajlamos, gyakrabban cserélje a ruházatát, legfőképpen a fehérneműt, amely ideális esetben természetes anyagokból, például 100% pamutból készült.

 

Az edzőruhát minden használat után ki kell mosni és megszárítani. A viselt ruházat ne legyen feszes vagy szoros, mert így a bőr nem tud lélegezni, másrészt irritálhatja a bőrt. Más törölközőjét vagy személyes tárgyait ne használja. Ha lábgombás fertőzése van, azt kezelje. Uszodában, öltözőben viseljen papucsot.

 

KULCSSZAVAK
bőrgomba  |   gombás fertőzés  |   bőrgyulladás  |   izzadás  |   testhajlat  |   bőrredő  |   hámlás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít