egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tinea capitis gyakori fertőző gombás bőrbetegség a fejlődő országokban. Okozója egy bőrön élősködő dermatofita gombafajta.

 

Elsősorban gyermekek (2–14 év) betegsége, de felnőtteknél is előfordulhat. Érintheti a hajas fejbőrt, a hajat, a szempillákat, a szemöldököt. Fokozott hajhullás, kopaszodás, korpásodás jellemzi a betegséget. Jellemző, hogy a haj töredezett, nem nő. Járványosan is előfordulhat. Európában sporadikus (szórványos), míg Dél-Amerikában, Afrikában endémiás (járványos) a betegség.

 

A tinea capitis tünetei

A hajas fejbőrön égő, viszkető érzéssel társuló kiütések jelennek meg, amelyeket fokozott hajhullás kísér. A haj foltokban kihullik (alopecia areata), és piros, éles határú kopasz foltok jelennek meg a hajas fejbőrön, amelyet fehér, lisztszerű hámlás borít. A haj érzékeny, törik, ápolatlan megjelenésű, zsírfényű, a fejbőr korpás, viszket, gyulladt és fájdalmas. A kórokozótól függően a hajszálak 0,5-5 cm-es plakkokban egy magasságban vagy különböző magasságban törnek el. Ritkán a hajas fejbőrön kívül a szemöldök, valamint a szempillák is fertőzöttek és hullanak.

 

Serdülőkorban magától is gyógyulhat a betegség, a haj újra kinő, nem hegesedik a fejbőr. A legyengült immunrendszerű vagy rosszul kezelt betegekben súlyosabb lefolyású lehet a fertőzés, a hegesedés miatt kopaszság alakulhat ki.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Lisztszerű hámlás, égő, viszkető, piros foltok, zsíros fejbőr, hajhullás, kopaszodás esetén orvoshoz (háziorvos, bőrgyógyász) szükséges fordulni, aki kezeli a bőr gombás fertőzését.

 

A tinea capitis oka

A betegség okozói a Microsporum canis és a Trichophyton gombafajok, amelyek a bőrön élősködnek, és keratinnal táplálkoznak. Elsősorban háziállatok – kutyák, macskák, esetleg tengerimalacok – továbbíthatják az emberre a sporadikus formát. Kialakulását elősegítheti a rossz személyi higiéné, az elhanyagolt szociális körülmények. India, Közép- és Dél-Amerika, Afrika egyes területein járványos formában fordul elő a fertőzés. A közvetítő használati tárgy is lehet (fésű, hajkefe, törölköző, sapka, kárpitozott bútor, kanapé, ülések stb.).

 

A fertőzés emberről emberre is terjedhet szoros kontaktus útján, így gyermekközösségekben is felütheti a fejét.

 

A tinea capitis szövődményei

Szövődményként kialakulhat a darázsfészekszerű kerionbeszűrődés (Kerion Celsi), ha a fertőzés mélyebbre terjed. Ezt gyulladt, domború, vörös plakkok jellemzik, az érintett szőrtüszőkből genny ürülhet. A tinea megjelenhet testszerte is, illetve a fejbőr bakteriálisan felülfertőződhet. Súlyos esetben kialakulhat teljes kopaszság (alopecia totalis) is.

 

A tinea capitis diagnosztizálása

A fejgomba diagnosztizálása nem egyszerű az orvos számára, számtalan betegségtől kell elkülöníteni (pl. seborrhoeás dermatitis, alopecia, atópiás dermatitisz, psoriasis, lupus, ótvar), ezért hajszálminta szükséges, hogy azonosítsa a laboratórium a kórokozót. Végezhető tenyésztés agar táptalajon vagy mikroszkópos vizsgálattal, UV-lámpa segítségével: a Microspora gomba a fényben sárgás-zölden fluoreszkál.

 

A tinea capitis kezelése

Kezelése szisztémásan adott gombaellenes készítménnyel lehetséges, amelyet kiegészítenek helyileg ható gombaellenes készítményekkel, samponokkal. Kezelésében ketokonazol, terbinafin, itrakonazol, griseofulvin használatos, kezelése kb. egy-két hónap.

 

Amennyiben a célzott terápiára nem reagál a gomba, a hajat rövidre kell vágni és úgy kezelni.

 

A tinea capitis megelőzése

A fertőzés megelőzésében lényeges, hogy a gombás fertőzésre gyanús állatokat nem szabad simogatni (pl. macskák, tengerimalacok). A háziállatokat tünetek esetén állatorvosnak kell megvizsgálnia és kezelnie. Fontos, hogy az állatok simogatása után mindig mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz.

 

A fésűket, ágyneműket, törölközőket, ruházatot és egyéb használati tárgyakat fertőtleníteni kell. A fertőzött gyermek/felnőtt nem mehet közösségbe, munkába, nem mehet fodrászhoz. A fertőzőforrást fel kell kutatni, és kezelni kell, a családtagok szűrővizsgálata is szükséges.

 

KULCSSZAVAK
bőrbetegség  |   gombás fertőzés  |   fejbőr  |   töredezett haj  |   korpásodás  |   hajhullás  |   kopaszodás  |   hámlás  |   keratin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít