egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kínzó viszketéssel járó terhességi epepangás az anyának inkább csak kellemetlen, de a magzatra akár veszélyes is lehet. Fontos a korai diagnosztizálás és a megfelelő kezelés, hogy elkerülhető legyen a magzati egészségkárosodás.

 

Az epeúti elzáródással nem magyarázható terhességi epepangást (cholestasis gravidarum, terhességi májgyulladás, hepatopathia gravidarum, icterus gravidarum, toxaemia hepatica) emelkedett májenzim értékek és epesavszint, valamint akár elviselhetetlen viszketés jellemzi. Az állapot kezelés nélkül a magzatra veszélyes következményekkel járhat. A betegség 140 várandós közül egyet érint, és gyakrabban fordul elő ikerterhességben, idősebb anyai életkor esetén, illetve az anamnézisben előforduló epeúti betegség esetén.

 

A terhességi epepangás főbb tünetei

A főként a várandóság harmadik, ritkábban a második harmadában jelentkező tünet a leginkább este jellemző, először csak a tenyereket és lábfejeket, később az egész testfelületet érintő, változó súlyosságú, de akár elviselhetetlen, csillapíthatatlan mértékű bőrviszketés. A beteg májtáji (jobb bordaív alatti) fájdalmat, émelygést, hányingert és hányást is tapasztalhat. Ritkán sárgaság alakulhat ki, és a vizelet sötét sárga vagy „sörbarna” színű, a széklet feltűnően világos, fénylő lehet. A tünetek a szülést követő 2-3 héten belül maguktól megszűnnek, de újabb terhességkor ismét jelentkezhetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A bőrviszketés gyakori panasz várandósoknál, az esetek döntő többségében a hason, illetve háton jelentkezik, és a bőr fokozott vérellátása, feszülése és szárazsága okozza. Ha azonban a végtagjain (főként tenyerén, talpán) észleli a viszketést, és azt kifejezetten zavarónak éli meg, ne habozzon felkeresni szülész-nőgyógyász kezelőorvosát. Ebben az esetben laboratóriumi vizsgálat szükséges az esetleges epepangás kizárása céljából.

 

A terhességi epepangás kiváltó okai

A terhességi epepangás kiváltó oka nem tisztázott. Kialakulásában genetikai, hormonális tényezők is szerepet játszanak, lehetséges magyarázata, hogy a terhesség során végbemenő hormonális változások hatására ellazulnak az epeutak. Emiatt akadályozottá válik az epe elfolyása, a májban felhalmozódik az epe. Az epesavak és a hemoglobin egyik bomlásterméke, a bilirubin a véráramba kerül, majd lerakódik a bőrben. A kórfolyamatban közre játszhatnak a magzatban képződő, az anya vérkeringésébe bejutó rendellenes epesavak is. A betegség hajlamosító tényezői között örökletes tényezők, a családi kórelőzményben előforduló terhességi epepangás és az anya életkora is szerepel.

 

A terhességi epepangás lehetséges szövődményei

Az epesav megemelkedett szintje veszélyezteti a magzat egészségét, és akár koraszüléshez, magzati stresszhez, vagy akár halvaszületéséhez is vezethet. Az anyára nézve a betegség rendszerint nem jár súlyos következményekkel, azonban az erőteljes viszketés az életminőség jelentős romlásához és kialvatlansághoz vezethet. Mivel a véralvadáshoz elengedhetetlen K-vitamin felszívódása nehezítetté válik, esetenként vérzékenység alakulhat ki.

 

A terhességi epepangás diagnosztizálása

A terhességi epepangás gyanúját a jellegzetes klinikai tünetek vetik fel a vizsgáló orvosban. A kórisme felállításához a perifériás vér laboratóriumi vizsgálatai szükségesek. A betegséget a szérum bilirubin-szint, a májsejtekben termelődő enzimek értékének emelkedése, valamint egy másik, a fehérjék lebontásában résztvevő enzim, az alkalikus foszfatáz fokozott aktivitása jellemzi. Az emelkedett szérum epesav-szint megerősíti a kórismét, azonban annak referenciatartományon belüli értéke alapján nem zárható ki a terhességi epepangás. Abban az esetben, ha a tünetek és a laboratóriumi eltérések nem teszik egyértelművé a terhességi epepangás meglétét, az epeutak hasi ultrahang-vizsgálata és a vírusos májgyulladás szerológiai teszttel történő kizárása szükséges a kórkép tisztázásához.

 

A terhességi epepangás kezelése

A terhességi epepangás kezelésének célja a viszketéses tünetek enyhítése, valamint a magzati szövődmények megelőzése. A várandós fokozott orvosi ellenőrzése mellett az epeelválasztást javító, viszketést csökkentő szerek adása, a K-vitamin pótlása, valamint zsírszegény étrend (epediéta) javasolt. Amennyiben a várandós szérumának epesav-koncentrációja meghalad egy bizonyos mértéket, szükségessé válhat a szülés tervezettnél korábbi megindítása.

 

Mit tehet terhességi epepangás esetén?

A kínzó viszketést hűsítő fürdővel, a viszkető terület rövid ideig tartó (legfeljebb negyedóra) jegelésével, valamint bőrnyugtató hatású testápolók vagy mentoltartalmú krémek használatával enyhítheti.

 

A terhességi epepangás megelőzése

A terhességi epepangás megelőzésére nincs mód, azonban kellő éberséggel, a várandósgondozás során a laboratóriumi eredmények és a magzat állapotának rendszeres ellenőrzésével időben felfedezhető. Magyarországon az epesav-szint mérése jelenleg nem tartozik a terhességi rutinvizsgálatok közé, de a vizsgálat egyetemi centrumokban elérhető. Korai felderítéssel, megfelelő kezeléssel, illetve szükség esetén a szülés negyvenedik hét előtti beindításával csökkenthető a magzat egészségének károsodása és a fatális kimenetel.

 

KULCSSZAVAK
cholestasis gravidarum  |   terhességi májgyulladás  |   hepatopathia gravidarum  |   icterus gravidarum  |   toxaemia hepatica  |   ikerterhesség  |   viszketés  |   sárgaság  |   magzat  |   epesav  |   bilirubin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít