egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tuberculosis (tbc, más néven: gümőkor, tüdőbaj) egy baktérium által okozott megbetegedés, amely potenciálisan halálos is lehet. Magyarországon a kötelező védőoltásnak köszönhetően ritkán fordul elő, de évi néhány száz esettel még mindig jelen van.

 

A tbc ősidők óta ismert, a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó bakteriális fertőzés. Magyarországon a 20. század elején a népesség 80 százaléka fertőzött volt, és a halálesetek 25 százaléka tbc miatt következett be, ezért Morbus hungaricusnak (magyar népbetegségnek) is nevezték.

 

A tbc ma már ritka betegségnek számít Magyarországon, előfordulása inkább a fejlődő országokra jellemző, azonban az utazás, a migráció miatt a fejlett országokban is újra támad. A gyógyszereknek ellenálló baktériumok, az ún. antimikrobiális rezisztencia megjelenése is aggodalomra ad okot.

 

A tbc elleni küzdelem napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1982 óta minden évben március 24. – ezen a napon jelentette be berlini előadásán a tuberculosist okozó baktérium felfedezését Robert Koch 1882-ben.

 

Küzdelem a tbc ellen

Naponta csaknem 28 ezer ember fertőződik meg és 4100 ember veszíti életét a tbc fertőzés következtében. 2000 óta a tbc megelőzésére, korai diagnosztizálására és megfelelő kezelésére irányuló törekvéseknek köszönhetően a világon 66 millió ember életét mentették meg. 2007 óta a tbc kezelésének különös figyelmet szentel az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is. Ennek köszönhetően 2,3 millió tuberkulózisban szenvedő beteg gyógyult meg.

 

2019-ben Európában 49 752 tbc-s esetet jelentettek, a betegségben főként a 25–44 és a 45–64 éves korosztály volt érintett. 2020-ban 9,9 millió ember fertőződött meg Mycobacterium tuberculosissal, és 1,5 millió ember vesztette életét a betegség következtében (95 százaléka fejlődő országbeli).

 

Magyarországon 2019-ben 530 új esetet jelentettek, 2020-ban 384 új tbc-s beteget diagnosztizáltak. Bár a tbc-s megbetegedések száma a védőoltásnak és a tüdőszűréseknek köszönhetően csökkent, a baktérium jelen van mindennapjainkban, így rendkívül fontos a betegségre és a megelőzésére, gondozására való figyelemfelhívás.

 

2022-ben a tbc elleni küzdelem napjának témája az erőforrások mozgósítása volt a tbc felszámolásáért. Erre különös figyelmet kellett újra fordítani, mert a COVID-19 világjárvány miatt az erőforrások a járvány felszámolására irányultak, így részben háttérbe szorultak a tbc felszámolását célzó intézkedések.

 

A tuberculosisról röviden

A tuberculosist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza, a betegség cseppfertőzés (köhögés, tüsszentés) útján terjed. A baktérium jelenléte a szervezetben nem jelent minden esetben megbetegedést, mivel egyesek immunrendszere féken tudja tartani a baktériumokat. Ez magyarázza azt, hogy a világon nagyjából 2 milliárd ember fertőzött a baktériummal (látens fertőzés), mégis sokkal kevesebb az aktív beteg.

 

Betegség azokban alakul ki a legnagyobb valószínűséggel, akiknek az immunrendszere valamilyen oknál fogva nem működik megfelelően (pl. immunszuppresszánsok alkalmazása, AIDS, cukorbetegség). Fokozottan veszélyeztetettek továbbá a rossz életkörülmények között élők, az alkoholbetegek, a kábítószer-használók, valamint az egészségügyi dolgozók.

 

A tuberculosis legtöbbször (az esetek háromnegyedében) a tüdőt támadja meg (pulmonális tbc), ritkább esetben a betegség az egész szervezetre kiterjedhet, és több szervet (az agyhártyát, nyirokrendszert, keringési rendszert, ivarszerveket, húgyutakat, csontokat, ízületeket, bőrt) is érinthet, fertőző gócokat (gümőket) kialakítva. A betegség során az egészséges szövetek pusztulnak, a helyükön üregek, úgynevezett kavernák alakulnak ki.

 

A tuberculosis diagnosztizálása nem egyszerű feladat, mivel olyan általános tünetekkel jár, mint pl. fáradtság, étvágytalanság, éjszakai izzadás, láz, köhögés. Jelenleg a tünetek mellett a diagnózist segítik a képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, CT-vizsgálat), a Quantiferon-teszt vérmintából, illetve a PCR- (polimeráz-láncreakció) vizsgálat köpetből.

 

A tbc évszázadokon át gyógyíthatatlan betegségnek számított. Ma már szerencsére rendelkezünk hatásos tbc ellenes szerekkel. A tuberculosis kezelése azonban minimum fél éven át tart, és több erős szer együttes alkalmazzását igényli, mivel a baktérium rendkívül ellenálló: 2 hónapig izoniazid, etambuthol, rifampicin és pyrazinamid együttes alkalmazása, majd 4 hónapig (bizonyos esetben 7 hónapig) izoniazid és rifampicin alkalmazása szükséges.

 

Fontos! A kezelés kezdetétől számított 1-2 hónapon belül a beteg még fertőző lehet!

 

Amennyiben a betegség szisztémássá válik, a kezelés bonyolultabb, és erősebb gyógyszereket igényel. A hatásos kezelés legfőbb alapja az ellenőrzött gyógyszerbevétel (directly observed therapy, DOT), amikor a beteg a terápiát felügyelő személy előtt nyeli le a gyógyszereit. A tbc-s betegek nagy része hajléktalan vagy mélyszegénységben élő, így fontos, hogy az ebbe a rizikócsoportba tartozó személyek életkörülményei is rendeződjenek.

 

A tuberculosis megelőzése

A tuberculosis megelőzését szolgálja a BCG védőoltás, amit Magyarországon minden újszülött már a szülészeti intézményben megkap 1954 óta. Az oltás a fertőzés legsúlyosabb formáitól véd, a gümős agyhártyagyulladástól és a sokgócú gümős tüdőgyulladástól. A világon nem mindenhol kötelező a tbc elleni védőoltás (pl. az Amerikai Egyesült Állomokban sem).

 

A megelőzés másik fontos eszköze a tüdőszűrés. Az 1950-es években szigorú tüdőszűrési rendszert vezettek be, aminek köszönhetően visszaszorult a tbc-s esetek száma. Régebben a tbc-s betegek magas száma miatt kötelező volt a szűrés, azonban ma már önkéntes alapú. Minden egészségtudatos ember számára ajánlott évente egy alkalommal tüdőszűrésen részt venni, mivel a szűrés nemcsak a tbc, hanem a tüdőrák kimutatására is alkalmas.

 

40 év felett évente egy alkalommal ingyenes a szűrés.

 

A gyógyult tbc-s betegeket, a góchordozókat, az alkoholbetegeket, a drogfüggőket, a hajléktalanszállókon és börtönben élőket, illetve a velük dolgozókat szintén évente szűrik. Szakképzési és felsőoktatási intézményekben tanulók számára is ingyenes a szűrés, ha szakmai alkalmassági vizsgálat miatt kerül sor rá.

 

Bizonyos munkakörök is megkövetelik az évi egyszeri szűrővizsgálatot, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat céljából. Térítéses esetben a szűrés díja 1700 Ft.

 

Panaszok esetén orvosi beutalóval ingyenes a tüdőgyógyászati vizsgálat.

 

KULCSSZAVAK
tébécé  |   tuberculosis  |   tüdőbaj  |   gümőkor  |   Mycobacterium tuberculosis  |   Morbus hungaricus  |   pulmonális tbc  |   védőoltás  |   BCG-oltás  |   tüdőszűrés  |   Quantiferon-teszt  |   PCR-teszt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít