egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Élete során gyakorlatilag mindenki megtapasztalja a torokfájást, torokirritációt vagy torokkaparást. A torokfájdalom számos betegség tüneteként jelentkezhet, amelyek közül a leggyakoribbak a szezonális légúti megbetegedések.

 

A torokfájás jellegzetes égető, szúró, kaparó érzést jelent, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek.  

 

A torokfájdalom általános jellemzői az alábbiak:

 

  • fájdalom vagy karcos, kaparó érzés a torokban;
  • a fájdalom beszédre fokozódik;
  • nehezített, fájdalmas nyelés;
  • megnagyobbodott, fájdalmas nyaki nyirokcsomók;
  • duzzadt, vörös mandulák, a felszínükön előfordulhatnak szürkés, lepedékes, fehér foltok;
  • rekedtség;
  • kellemetlen szagú lehelet.

 

A torokfájás általában nem önmagában jelentkezik, hanem legtöbbször valamely felső légúti megbetegedés tünetei – láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, ízületi- és izomfájdalmak, hányinger és hányás, valamint gyengeség – kísérhetik. A tünetek a kiváltó októl függően változatosak lehetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A torokfájás bevezető tünete lehet a közönséges megfázásnak, amely néhány nap leforgása alatt magától gyógyul. Bizonyos esetekben azonban mielőbb javasolt a háziorvoshoz fordulni, aki szükség esetén szakorvosi (fül-orr-gégészeti vagy allergológiai) kivizsgálást kezdeményez.

 

Az alábbi tünetek észlelése esetén feltétlenül keresse fel háziorvosát:

 

 

Ha gyermeke gombócérzésre, nehézlégzésre, nyelési nehezítettségre panaszkodik, keresse fel minél előbb a házi gyermekorvost. Súlyos esetben, például egy-két nap alatt nem múló, lázzal, hányással, elesett állapottal kísért torokfádalom esetén szintén javasolt felvenni a kapcsolatot a házi gyermekorvossal vagy a gyermekorvosi ügyelettel. 

 

A torokfájdalom kiváltó/lehetséges okai

A torokfájás hátterében számos ok állhat. Ezek közül a leggyakoribbak a torokgyulladás, a mandulagyulladás, a gégegyulladás, a gégefedő heveny gyulladása, az idült orrmelléküreg-gyulladás, az allergia és a reflux (ld. még Garat- és gégebetegségek).

 

Torokgyulladás 

A torokgyulladás kialakulásának hátterében leggyakrabban vírus vagy baktérium okozta fertőzések, illetve a környezetben előforduló irritáló anyagok állnak. Jellegzetes tünetei a torokkaparás, a torokfájás és az égető érzés a torokban. Gyakori tüsszentés, orrfolyás, fejfájás, láz és köhögés kísérheti. Többnyire néhány nap alatt elmúlik, míg a többi panasz akár egy hétig is fennál. Nagyrészt nem igényelantibiotikumkezelést, mivel legtöbbször vírus okozza a megbetegedést. A túlzott anbiotikumhasználat, és a korábban fel nem használt gyógyszerek önkényes bevétele nagyban hozzájárul az antibiotikumrezisztencia kialakulásához, mely hosszú távon ellenállóbb, nehezen kezelhető fertőzésekhez vezet.

 

Mandulagyulladás

A többnyire baktériumfertőzés következtében kialakuló mandulagyulladás fő tünete a nyelésre erősödő torokfájdalom, amely gyakran a fülbe sugárzik, és a fehér felrakódások a torokmandulákon. Kisgyermekek esetében előfordulhat, hogy nem fájlalják a torkukat, de hasfájásra panaszkodnak és elutasítják az ételt. A mandulagyulladást láz, rossz közérzet, kellemetlen szagú lehelet, fejfájás és hányás is kísérheti. A garat hátsó falán vörös duzzanatok, olykor kis fehér foltok láthatók. Jellemző a nyaki nyirokcsomók megduzzadása és érzékenysége is.

 

Gégegyulladás

A többnyire a felső légutak fertőzése következtében kialakuló gégegyulladás a gégét borító nyálkahártya, a gégét alkotó porcok, izmok és szalagok megbetegedése. A fertőzés átterjedhet a gége mellett található hangszalagokra is, amelyek a fertőzés következtében váladékozni kezdenek. Ez a folyamat okozza a rekedtséget és a hang átmeneti elváltozását. Jellegzetes tünetei a torokfájáson kívül a rekedtség, a gyakori torokköszörülés, súlyosabb esetben gégeduzzanat.

 

Gégefedő heveny gyulladása

A gégefedő gyulladása (epiglottitis) önállóan, vagy a környező területek megfertőződése révén is kialakulhat. Általában vírus vagy baktérium okozta fertőzés, de leggyakrabban a Haemophilus influenzae B baktérium okozza. Ritkábban vegyi anyagok belélegzése, illetve éles tárgy, vagy étel légutakba kerülése áll a háttérben. Jellemző tünetei a hirtelen kialakuló magas láz, a nyelésre jelentkező erős fájdalom, a légzés alatt, elsősorban belégzéskor hallható sípoló hang, valamint a gombócos-galuskás beszéd. A gyulladt gégefedő bármikor a légutak elzáródását okozhatja, ezért azonnali kórházi ellátást igényel. A betegség leggyakrabban gyermekeknél, 2-8 éves kor között fordul elő.

 

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás

A betegség során keletkező gyulladásos váladék lefolyik a torok hátulsó részén, ami gyakori torokköszörüléssel, rekedtséggel és torokfájással is járhat.

 

Allergia

Légúti allergiák (szénanátha) és ételallergia esetén is előfordulhatnak torokfájásszerű tünetek, leginkább a kellemetlen torokkaparás következtében. Az allergia az immunrendszer túlzott, téves reakciója olyan ártalmatlan anyagokra, amelyek nem allergiás embereknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből.

 

Reflux

A reflux (gastro-oesophageal reflux disease, gastrooesophagealis reflux betegség, GERD, GORB) lényege, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami akár a nyelőcső gyulladásához is vezethet. Legjellemzőbb tünetei a gyomorégés, a nyelési nehézség, a gombócérzés a torokban, a rekedtség és a száraz köhögés.

 

Vírusfertőzések

Torokfájás kísér bizonyos vírusfertőzéseket, mint amilyen az influenza, a mononukleózis, a kanyaró, a bárányhimlő, a krupp és a koronavírus-betegség (ld. még A COVID-19 betegség ismertetése).

 

Egyéb okok

Torokfájást okozhat a száraz beltéri levegő, a hangos, elhúzódó, szünet nélküli beszéd, a fokozott pszichés megterhelés (stressz) a beteg épület szindróma, a dohányzás és bizonyos betegségek, például a nyelv, torok vagy gége rosszindulatú daganatai, és a Sjögren-szindróma is.

 

A torokfájdalom diagnosztizálása

A torokfájás kivizsgálása a háziorvos, illetve elhúzódó esetben a fül-orr-gégész vagy allergológus szakorvos feladata. A kórelőzmény felvételét követően fizikális vizsgálatra kerül sor, amely a torok és bőr megtekintéséből, a nyirokcsomók áttapintásából, lázmérésből, valamint a has (máj és lép) áttapintásából áll. Laboratóriumi vizsgálatok elvégzése nem kötelező, azonban visszatérő fertőzés esetén ajánlott a vérvizsgálat.

 

A torokfájdalom kezelése

A torokfájást okozó enyhe vírusos fertőzések többnyire maguktól gyógyulnak. A torokfájdalom kezdeti stádiumában sok folyadék (például mézes-citromos tea) fogyasztása javasolt. Enyhíthetik a fájdalmat a fájdalomcsillapító gyógyszerek, amelyek egyben lázcsillapító hatásúak is. Bakteriális eredetű torokgyulladás esetén orvosi rendelvényre antibiotikumterápia kezdhető, mely segíti a gyógyulást.

 

KULCSSZAVAK
torokfájás  |   rekedtség  |   fájdalmas nyelés  |   torokgyulladás  |   allergia  |   felső légúti fertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít