egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A heveny COVID-19 fertőzés és a nyomában kialakuló poszt-COVID szindróma számos szervre vagy szervrendszerre gyakorolhat káros hatást, így negatívan befolyásolhatja a tüdő és a légzőrendszer működését is.

 

A poszt-COVID szindróma nem meghatározott betegség, hanem azoknak a változatos tüneteknek az összessége, amelyek a fertőzés lezajlása után legalább négy héttel, negatív PCR-teszt (ld. még Koronavírustesztek típusai) mellett is csökkentik a betegek életminőségét és nehezítik a mindennapi életvitelüket.

 

A poszt-COVID szindróma tüdőt érintő tünetei

A poszt-COVID szindróma tüdőérintettségére utalhat a tartós nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a köhögés, valamint a fáradtság és a gyengeségérzés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek bármelyikének észlelése esetén forduljon háziorvosához, aki szükség esetén a lakóhelye szerint illetékes poszt-COVID szakrendelésre irányítja.

 

Légzési nehezítettség, légszomj esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A poszt-COVID szindróma tüdőérintettségének lehetséges okai

A légúti tünetek megjelenésének hátterében a tartós gyulladás okozta tüdőszöveti és légúti károsodások állnak. Ezek közé tartozik a hörgőgyulladás (bronchiolitis), a tüdő léghólyagocskáinak gyulladása (alveolitis), az alsó légutak, léghólyagocskák tágulata (emfizéma), valamint a rostos kötőszövet felszaporodása a tüdőben (tüdőfibrózis). A komplex légzőszervi elégtelenség kialakulásának fontos eleme lehet a légzőizmok átmeneti vagy maradandó gyengesége is. A poszt-COVID szindróma során jelentkező légszomjért, fáradtságért és gyengeségért a COVID-19 fertőzés nyomán fellépő tüdőgyulladás (pneumonia) okozta tüdősérülés, a gázcserefolyamatok romlása, illetve a tüdőfibrózis tehető leginkább felelőssé.

 

A poszt-COVID szindróma légzőrendszeri szövődményei

A súlyos állapotot, hosszas intenzív osztályos ellátást és gépi lélegeztetést túlélő COVID-19 fertőzött betegek esetében változatos – testi, lelki és gondolkodásbeli (kognitív) – tünetekkel kísért komplex tünetegyüttes, az ún. „Post-intensive care syndrome” alakulhat ki.  

 

A szervezet COVID-19 fertőzésre adott gyulladásos válasza során a gyulladásos fehérjék fokozott termelődésével járó ún. citokinvihar alakulhat ki, amely akár végzetes szövődményekhez vezethet. Ilyen többek között az ún. akut respirációs distressz szindróma (ARDS), amely – mivel a tüdő nem jut elegendő oxigénhez és egyéb szervek is károsodnak – életveszélyes állapotot jelent. A gyulladásos válaszreakciót ellensúlyozó folyamat során visszatérhet a vírusfertőzés, illetve baktérium vagy gomba okozta felülfertőződés, akár többszervi elégtelenség is felléphet.

 

A poszt-COVID szindróma tüdőérintettségének diagnosztizálása

A poszt-COVID szindróma kivizsgálása során a laboratóriumi vizsgálatokon és a képalkotó vizsgálatokon (mellkasi röntgenvizsgálat, CT-vizsgálat) túlmenően légzésfiziológiai vizsgálatokkal állapítják meg az esetleges légzéskárosodást. Ezek közé tartozik a spirometria, melynek során azt mérik, hogy a páciens mennyi levegőt lélegez be és ki, illetve ezt milyen sebességgel teszi. Megmérik a vér oxigéntelítettségét (oxigénszaturáció), illetve speciális esetekben az ún. pletizmográfia vizsgálattal további információt nyerhetnek az alsó légutak, vagyis a hörgők és a tüdő állapotáról. Ez utóbbi vizsgálat során a páciens egy légmentesen zárt kabinban ül, miközben az ahhoz kapcsolt rendszer a be- és kilégzés nyomásváltozásai alapján rögzíti a tüdő paramétereit. A légzőizmok erejét az ún. MIP/PIF teszt alkalmazásával mérik.

 

A poszt-COVID szindróma tüdőérintettségének kezelése

A betegség természetéből adódóan a fertőzésből kigyógyultak számára további kezelésekre van szükség a teljes gyógyulás, illetve a szövődmények megelőzése érdekében. A lezajlott COVID-19 fertőzés lefolyásának és súlyosságának utólagos kiértékelését, az állapotfelmérést és a társbetegségek felmérését követően a krónikus állapotnak megfelelő speciális kezelésekre kerül sor. A kezelés módja egyénenként változó az érintett szerv(ek)től, szervrendszer(ek)től függően.

 

Tüdőérintettség esetén a felépülést követően légzőszervi rehabilitációs program következik, melyet a kórházból való távozást és negatív COVID-tesztet követően indítanak el. A rehabilitációt a tüdőgondozók, a tüdőgyógyászati szakrendelők és a szakambulanciák végzik. A program fontos részét képezik a különféle légzőgyakorlatok, amelyek elősegítik a tüdő tágulását, a légúti váladék távozását a tüdő léghólyagocskáiból és hörgőcskéiből a nagyobb légutak felé, valamint javítják a tüdő működését. A légzőgyakorlatok növelik az ún. vitálkapacitást is, mely a légzési levegő, a maximális belégzéskor még felvehető levegő, valamint a maximális kilégzéskor még kilélegezhető levegő mennyiségét jelenti.

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   tünet  |   fertőzés  |   hörgőgyulladás  |   tüdőfibrózis  |   tüdőgyulladás  |   légzőszervi elégtelenség  |   citokinvihar  |   intenzív osztályos ellátás  |   rehabilitáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít